Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου: Πως θα είναι η επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ

Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου: Πως θα είναι η επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ

Το μεγαλύτερο ίσως στοίχημα στην αυριανή δεύτερη και τελική αναμέτρηση για την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ είναι η συμμετοχή του κόσμου. Με τον πήχη πλέον ψηλά μετά την προσέλευση 270.000 ψηφοφόρων, το τρίτο κόμμα της Βουλής πρέπει να αποδείξει πως το “κύμα” της πρώτης Κυριακής δεν ήταν συγκυριακό ή δεν “υποβοηθήθηκε” από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων αλλά ότι αποτελούσε γνήσια τάση με πηγαίο ενδιαφέρον.

Στελέχη των επιτελείων του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου αντιλαμβάνονται πως εάν μειωθεί σημαντικά η συμμετοχή το εγχείρημα ίσως “ξεφουσκώσει”, γι αυτό και συναγωνίζονται να φέρουν στις κάλπες όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Για τον ευρωβουλευτή η Κρήτη είναι το μεγάλο “κάστρο” που έδωσε και την μεγάλη διαφορά την πρώτη Κυριακή, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στις περιοχές που δεν κατέγραψε υψηλά ποσοστά.

Το δεύτερο ζητούμενο είναι η επόμενη ημέρα. Με πλέον πιθανό -κατά πολλούς βέβαιο- αποτέλεσμα την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη πολλά θα κριθούν από την διαφορά των ποσοστών των δύο. Πλην του Ανδρέα Λοβέρδου που τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ του συγκεκριμένου υποψηφίου, οι υπόλοιποι που διεκδίκησαν την ηγεσία δεν έχουν προβεί σε ανάλογες δηλώσεις αν και θεωρούνται πιο κοντά πολιτικά στον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν στα ύψη, κυρίως επειδή ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να πολώσει την διαδικασία για να κερδίσει έδαφος. Επισημαίνει, ωστόσο, πως από την Δευτέρα θα παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο εγγυητή της ενότητας. Αυτό, όμως, μένει να κριθεί και αναμφίβολα πολλά θα επηρεαστούν από τις κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη εφόσον νικήσει.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναζητά, από την άλλη ρόλο, και θα επιχειρήσει σε μεγάλο βαθμό να επιβάλλει τις απόψεις του για αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, κάτι που ο ευρωβουλευτής θεωρεί πως αποτελεί “παγίδα” και επιδιώκει να κινηθεί κρατώντας αποστάσεις και από τη Ν.Δ και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο τρίτος, ωστόσο, της πρώτης Κυριακής δεν θα εφησυχάσει πιθανότατα στον ρόλο ενός απλού βουλευτή, ή ακόμα και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και μεσομακροπρόθεσμα θα εξαρτήσει τη στάση του από τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως παρότι ηττήθηκε συνέχισε να επιτίθεται στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας πως η υποψηφιότητά του “τον κατέστρεψε”, ενώ κατηγόρησε εμμέσως αλλά σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κινητοποίησε οργανωμένα ψηφοφόρους υπέρ του πρώην πρωθυπουργού.

Το ερώτημα είναι εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης, εφόσον νικήσει, κάνει πράξη όσα άφησε να εννοηθεί για πρόταση επιστροφής του Ευάγγελου Βενιζέλου, της Άννας Διαμαντοπούλου και άλλων στελεχών που έχουν αποστασιοποιηθεί. Πρόκειται για στελέχη που έχουν εκφραστεί υπέρ της κυβέρνησης και επιθυμούν ένα ΚΙΝ.ΑΛ σε συμπληρωτικό ρόλο προς τη Ν.Δ. Κάτι τέτοιο θα ετύγχανε της αποδοχής του Ανδρέα Λοβέρδου, αποτελεί, όμως, πιθανότατα casus belli για τον Γιώργο Παπανδρέου και εάν συμβεί θα πυροδοτήσει εξελίξεις.

Η ενότητα, παρότι άπαντες δηλώνουν ότι την επιδιώκουν, παραμένει ζητούμενο και ίσως για ένα διάστημα δεν τεθεί ζήτημα βοηθούντων και των δημοσκοπήσεων που θα δείξουν (εάν κρίνει κανείς απ΄ ότι συνέβη πριν και μετά τις εσωκομματικές κάλπες του 2017) σημαντική αύξηση των ποσοστών του κόμματος, πάνω από το 10%. Όμως όλα θα κριθούν στην πορεία προς το συνέδριο και από τις αποφάσεις που θα λάβει ο νέος αρχηγός δίνοντας το στίγμα του.

Η εκπροσώπηση στη Βουλή

Το μεγάλο μειονέκτημα του Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει το γεγονός ότι θα είναι αρχηγός εκτός Βουλής και αυτό είναι δύσκολο να καλυφθεί από την επιλογή του προέδρου της Κ.Ο που θα αντιπαρατίθεται με τους άλλους αρχηγούς. Οι πληροφορίες φέρουν τον Μιχάλη Κατρίνη να είναι τελικά η πρόταση Ανδρουλάκη που θα κληθεί να υποστηρίξει η κοινοβουλευτική ομάδα, αν και παραμένει ακόμα η πιθανότητα του ιστορικού στελέχους και ευρείας αποδοχής Κώστα Σκανδαλίδη.

Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και άρχισαν ήδη τα ανοίγματα προς το νέο αρχηγό. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να σταθμίζει και αυτή την παράμετρο σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το 2022.

Το “άνοιγμα” Μητσοτάκη

Σε άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ και ταυτόχρονη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, που συνεδρίασε με το 60% των μελών δια ζώσης και το υπόλοιπο 40% μέσω τηλεδιάσκεψης, για να εκλέξει ως νέο γραμματέα της τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Παύλο Μαρινάκη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, εν όψει του δεύτερου γύρου της Κυριακής. “ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, δεν ξέρω πως θα λέγονται τώρα”, σχολίασε.

Με αφορμή την εκλογή συνέδρων από τα μέλη της ΝΔ, αν και το συνέδριο υπενθυμίζεται ότι αναβλήθηκε λόγω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Θέλουμε τον παλμό των ανθρώπων της ΝΔ για να δίνει το ρυθμό της πολιτική μας. Επιλέγουμε τις ανοιχτές διαδικασίες που ταιριάζουν στα ανοιχτά μυαλά” και σχολίασε: “Βλέπω ότι στον ίδιο δρόμο κινείται το ΚΙΝΑΛ. Είναι υγεία για τη δημοκρατία η δημοκρατία στα κόμματα.”

Τόνισε ότι η κυβέρνηση αναζητά πάντα προτάσεις από την αντιπολίτευση και πρόσθεσε: “Ελπίζω να τις ακούσω από το τρίτο κόμμα της βουλής γιατί το δεύτερο αποδείχτηκε ουραγός.”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μάλιστα: “Περιμένω υπεύθυνη αντιπολίτευση από΄το ΚΙΝΑΛ. Δεν περιμένω τίποτα από την Κουμουνδούρου”, τονίζοντας ότι δεν προσδοκά ότι η εσωκομματική δημοκρατία θα χτυπήσει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα Τσίπρα

Προειδοποιήσεις πρός τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και μια ανοιχτή πρόσκληση πολιτικού διαλόγου προς το Κίνημα Αλλαγής. Αυτά ήταν τα δύο σημαντικότερα στοιχεία που χαρακκτήρισαν την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή. Οι αναφορές στο Κίνημα Αλλαγής προφανώς δεν έγιναν τυχαία αλλά ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών του που κορυφώνονται την Κυριακή με την εκλογή του νέου του προέδρου. Φαίνεται μάλιστα πως έχουν αποδέκτες αμφότερους τους διεκδικητές.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην φύση της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο του κέντρου. Σημειώνοντας ότι εκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βλέπει αντιπάλους παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Τονίζοντας όμως παράλληλα ότι είναι κοινός ο πολιτικός αντίπαλος. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «αναρωτιέμαι αν σήμερα μπορεί να ομνύει κανείς στη Δημοκρατική Παράταξη, στην ιστορία και στους αγώνες της, αν δεν ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα το αταλάντευτο μέτωπο με τη Δεξιά, με τη ΝΔ και ιδιαίτερα με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη. Δεν μπορείς να είσαι και με τη δημοκρατική παράταξη και με τη δεξιά. Ή με τη δημοκρατική παράταξη ή με τη δεξιά. Εμείς δεν έχουμε πολιτικούς αντιπάλους, πολιτικούς εχθρούς ούτε στο χώρο της αριστεράς ούτε στο χώρο της κεντροαριστεράς, ούτε στο κέντρο. Έχουμε διαφορές αλλά όχι εχθρότητα. Εμείς έχουμε ένα πολιτικό αντίπαλο και αυτός είναι η Δεξιά και η πολιτική της».

Σχετικά Άρθρα