Έκθεση Σωτήρη Σόρογκα στο Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας
Με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ανοίγει στις 22/12 η έκθεση «Σωτήρης Σόρογκας – Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του».
Η έκθεση παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς του καταξιωμένου καλλιτέχνη, στην οποία κυριαρχεί ο χρόνος της μνήμης, με την χαρακτηριστική λιτή χρωματική γκάμα που κυριαρχεί στον ζωγραφικό κόσμο του ζωγράφου, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το λευκό και το μαύρο. Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο διευθυντής του Ιδρύματος, Κυριάκος Κουτσομάλλης, και έχει συγκροτήσει σε τέσσερις θεματικές ενότητες με περίπου 20 έργα μεγάλων διαστάσεων, απ’ όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του Σωτήρη Σόρογκα.
Η διαδρομή της έκθεσης ξεκινά από το 1958 με τις Πέτρες και τις συμβολικές αναφορές του ζωγράφου στον ανθρώπινο μόχθο, δουλεμένες με ρεαλιστική φωτογραφική πιστότητα. Συνεχίζει με τα εξαιρετικά δημοφιλή «Άλογα», σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές, αναδυόμενα από ένα κυρίαρχο λευκό και συνήθως με το βλέμμα τους στραμμένο προς τα πίσω, εκφράζοντας την επιθυμία για αναζωογόνηση και ένα νέο ξεκίνημα. Μια σειρά από πορτραίτα, ζωγραφισμένα με ήπιες φωτοσκιάσεις που παραπέμπουν σε επιτύμβιες στήλες, διακρίνονται για την επιδέξια επαναληπτική πυκνή σχεδιαστική γραφή του Σωτήρη Σόρογκα, δίνοντας έμφαση στον ψυχισμό των προσώπων που απεικονίζουν. Τέλος , στην ενότητα «Ανοίγματα», παρουσιάζονται έργα με πηγάδια και μαύρες τρύπες, που εκφράζουν ενδεχομένως την αγωνία του καλλιτέχνη και τον προβληματισμό του για το μέλλον της ζωγραφικής.
«Ο καλλιτέχνης Σωτήρης Σόρογκας, έχει χαράξει μια βαθιά προσωπική πορεία ενδοσκόπησης» σημειώνουν οι διοργανωτές. «Σεμνός και πράος, επιχειρεί με ιδιαίτερη ευαισθησία να καταγράψει τη φθορά του χρόνου και να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της απουσίας και της απώλειας. Στο έργο του συνυπάρχουν η θεωρία και η πράξη, η ύλη και το πνεύμα».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της θα πραγματοποιούνται ειδικές ξεναγήσεις, ενώ έχουν επίσης προγραμματιστεί εκπαιδευτικά εργαστήρια.