Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινούν τα εμβόλια για τα παιδιά 5-11 ετών – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού

Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινούν τα εμβόλια για τα παιδιά 5-11 ετών – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού

Από τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να εμβολιάζονται κατά του κοροναϊού στη χώρα τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών.

Η πλατφόρμα των ραντεβού ανοίγει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έχει τονίσει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με χρόνια νοσήματα.
Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί 1 εκατομμύριο ραντεβού. Συνολικά, έχουν γίνει 15,14 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα μας.

Από προχθές, έχουν κλείσει 650.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης και σήμερα έχουν κλείσει πάνω από 210.000.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, ο κοροναϊός μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Από τότε που αναγνωρίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον, σήμανε ένας παγκόσμιος συναγερμός. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, προβλέπεται ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα. Και στους επόμενους μήνες, περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Όμικρον ανέφερε.
«Θα απαιτηθεί χρόνος, ελπίζουμε όχι μεγάλος, για να απαντηθούν τα ερωτήματα», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακόμη, υπογράμμισε πως επιβεβαιώνεται η ταχεία διασπορά της μετάδοσης. Από 3.500 κρούσματα μέσα σε λίγες ημέρες ανέβηκε στις 8.500 σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Μέχρι σήμερα ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επαναλοιμώξεις. Αν επικεντρωθεί κανείς στο διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον σε Νότιο Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμόξεων είναι τριπλάσιος έως και τετραπλάσιος. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η θέση των ειδικών, μεταξύ των οποίων και του κ. Φάουτσι, υποστηρίζουν ότι οι μεταλλάξεις δεν ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Πρέπει να το κρατήσουμε ως αισιόδοξο αυτό. Στο κλίμα αυτής της αβεβαιότητας, μπορεί να αντιπαραθέσει την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται.

Σχετικά Άρθρα