Πώς αποτιμούν στο Μαξίμου το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ – Η προτίμηση που δεν… βγήκε και ο σφυγμός των δημοσκοπήσεων
Η θεαματική προσέλευση 270 χιλιάδων ψηφοφόρων στις κάλπες του Κινήματος Αλλαγής και η καθαρή πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη άλλαξε άρδην τα δεδομένα τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα πολιτικά πηγαδάκια εντός του κυβερνώντος κόμματος το όνομα του Κρητικού ευρωβουλευτή δεν έπαιζε ως προτιμητέα λύση. Ή μάλλον αναφερόταν με το ερώτημα “λες;”
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Ο Ανδρέας Λοβέρδος για τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ θεωρείται ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής σε ενδεχόμενο έδαφος μετεκλογικών συνεργασιών.
Από την άλλη, υπήρχαν και εκείνοι που θεωρούσαν ότι μια πολιτική επαναφορά του Γιώργου Παπανδρέου θα ωφελούσε πολύ το αντιΣΥΡΙΖΑ αφήγημα, που με συνέπεια χτίζει πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “γιατί θα θυμίσει τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς που αποστασιοποιήθηκαν τότε, αλλά δεν ενέδωσαν στις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν τη ΝΔ” σημείωνε παράγοντας του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι ακόμη… χαρτογραφημενα νερά. Ως ευρωβουλευτής η περπατησιά του κινούνταν υπέρ των εθνικών πατριωτικών θέσεων στα ζητήματα της Τουρκίας ή στην κατεύθυνση παροχής χρηματοδοτικών εργαλείων στην χώρα όπως το κοινό αποθεματικό για την πολιτική προστασία RescEU.
Ως προς τις συνεργασίες, δε, μόνιμη επωδός του ήταν ότι τον δρόμο θα τον δώσει η εθνική κάλπη δείχνοντας ότι αν το κόμμα δεν είναι με ισχυροποιημένα ποσοστά ώστε να μπορεί να επιβάλει προγραμματικές θέσεις στον Χ εταίρο του, δεν θα μπει στον πειρασμό της καρέκλας.
Εξάλλου δεν παραγνωρίζεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα πρόσωπο, που φέρνει ανανέωση χωρίς βαρίδια, μιας και δεν έχει φθορά λόγω θέσεων στην εξουσία και πολιτεύτηκε με χαμηλό προφίλ.
Πιθανώς βάσει των ανωτέρω ο Νίκος Ανδρουλάκης να καταφέρει να κρατήσει ξύπνια τη λεγόμενη παραταξιακή μνήμη ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που έφυγαν από το “μαντρί” επί μνημονίου.
Σε σειρά δημοσκοπήσεων του τελευταίου μήνα, οι οποίες ομολογουμένως δεν έπιασαν τον σφυγμό της κεντροαριστεράς, η ΝΔ κατέγραφε διαρροές περί το 4% προς το Κίνημα Αλλαγής. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ “αποχωριζόταν” ένα ποσοστό πέριξ του 6%.