Εμβολιασμός εγκύων: Ειδική τηλεφωνική γραμμή καλύπτει το κενό ενημέρωσης – Τι λέει στο libre ο καθηγητής Παν. Χαλβατσιώτης

Εμβολιασμός εγκύων: Ειδική τηλεφωνική γραμμή καλύπτει το κενό ενημέρωσης – Τι λέει στο libre ο καθηγητής Παν. Χαλβατσιώτης

Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία υλοποιεί από την 1η Δεκεμβρίου το Γενικό Νοσοκομείο “ΕΛΠΙΣ”, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας: Τη λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για την ενημέρωση των εγκύων και γενικότερα των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας σε σχέση με τον κοροναϊό και την πρόληψη μέσω του εμβολιασμού.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Έτσι, καθημερινά, από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ., στην τηλεφωνική γραμμή 213 203 91 42, ειδικοί (μαιευτήρες-γυναικολόγοι της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας) απαντούν στα ερωτήματα, τους προβληματισμούς και τους τυχόν ενδοιασμούς των γυναικών και τις ενημερώνουν για την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κίνηση αυτή έρχεται ακριβώς τη στιγμή του σοκ που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία ο πρόσφατος άδικος θάνατος από επιπλοκές του κοροναϊού της 38χρονης Παρθένας Κουτμερίδου, που βρισκόταν στον 7ο μήνα της κύησης. Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα μας, τουλάχιστον πέντε ανεμβολίαστες έγκυοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19, ενώ αρκετές έχουν νοσηλευτεί και θεραπευθεί.

Και ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κάνει αυστηρή σύσταση και απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις για τη χορήγηση mRNΑ εμβολίων στις εγκύους, στην καθημερινή πράξη, όπως αναφέρουν μαρτυρίες πολλών γυναικών, δεν είναι λίγοι οι γυναικολόγοι που αποτρέπουν εγκύους που παρακολουθούν από τον εμβολιασμό για τη λοίμωξη Covid-19, ενώ διστακτικοί ή και αποτρεπτικοί είναι ακόμη και γιατροί εμβολιαστικών κέντρων.

Μιλώντας στο libre, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, τόνισε ότι «η φροντίδα της εγκύου και η ασφάλεια της κύησης είναι προτεραιότητες για την κοινωνία και το μέλλον της». Επεσήμανε, επίσης, το κενό στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που καλείται να καλύψει η λειτουργία της Γραμμής Ελπίδας -όπως ονομάστηκε- με τη συνδρομή των ειδικών, ώστε να καταρριφθούν αμφιβολίες και φόβοι σχετικά με τον εμβολιασμό.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαλβατσιώτης, η πλειονότητα των γυναικών που κάλεσαν, κατά τις πρώτες αυτές ημέρες λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής, έχουν πλημμελή ενημέρωση και αμφιβολίες για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού κατά του Covid-19. Όπως σημείωσε, «και στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά εγκύους να νοσούν σοβαρά, αλλά το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες με καλά οργανωμένα συστήματα υγείας. Ένας στους έξι ασθενείς με λοίμωξη CΟVID-19 στη Βρετανία που χρειάστηκαν παράκαμψη των πνευμόνων με εξωσωματική οξυγόνωση με μεμβράνη (Ecmo) μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021 ήταν μέλλουσες μητέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Βρετανικό Σύστημα Υγείας».

«Με παρότρυνση της συναδέλφου Καθηγήτριας Σοφίας Καλανταρίδου, η οποία είναι πιο ευαισθητοποιημένη βέβαια (λόγω ειδικότητας) πάνω στην κύηση και είχαμε συνεργαστεί στενά, ιδιαίτερα σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, στην περίθαλψη εγκύων με λοίμωξη κοροναϊού, αποφασίσαμε να διαθέσουμε την τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης. Μας προβλημάτισε το γεγονός ότι στις εγκύους που πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα τους ζητούν οι γιατροί εκεί να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19 με δική τους ευθύνη και –όπως είναι φυσικό– τρομάζουν. Από την άλλη, πολλοί γυναικολόγοι είναι διστακτικοί σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό της εγκύου. Θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί ειδικές οδηγίες για την περίοδο της εγκυμοσύνης και βάσει αυτών να ενεργούν οι γιατροί και όχι να ζητούν υπογραφή της εγκύου για τον εμβολιασμό της.

Για όλο αυτό το κενό στην ενημέρωση, αποφασίσαμε να διαθέσουμε μία γραμμή στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, με τη στήριξη  γυναικολόγων από την Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, οι οποίοι απαντούν στις απορίες των γυναικών που περιμένουν παιδί σχετικά με την αναγκαιότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. Είναι αρνητικό για την πολιτεία να μην έχει προβλέψει μία ειδική καμπάνια, μία στρατηγική ενημέρωσης και προφύλαξης για την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης».

·         Ποιες είναι συνήθως οι ερωτήσεις που θέτουν οι έγκυοι που τηλεφωνούν;

«Ενδιαφέρονται για έγκυρη ενημέρωση για την ασφάλεια του εμβολίου, ποιο εμβόλιο να κάνουν, σε ποια φάση της εγκυμοσύνης, τους πιθανούς κινδύνους της νόσησης ή του εμβολίου για τις ίδιες και το έμβρυο κλπ.

Έχει γίνει οργανωμένη επικοινωνία και μέσω e-mail: Οι ενδιαφερόμενες μας έχουν απαντήσει, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μία σειρά ερωτήσεων που σχετίζονται με τους λόγους για τους οποίους τηλεφώνησαν. Έχει γίνει μία στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από τη μέχρι τώρα  επικοινωνία (περίπου 250 ερωτηματολόγια) και τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στην ειδική διαδικτυακή ημερίδα attikorama2021.gr, την επόμενη Τρίτη, με στόχο την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας αλλά και του κοινού από διακεκριμένους επιστήμονες σχετικά με τις επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19 στις μέλλουσες μητέρες και για τα οφέλη από τον εμβολιασμό».

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ και η HOPEgenesis, υπό την αιγίδα της Έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα, την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, στις 16.00-19.00, με θέμα: «COVID-19, Εγκυμοσύνη και Εμβόλια».

Την εκδήλωση χαιρετίζουν ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, Επ. Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Στο τέλος της ημερίδας θα ακολουθήσει συζήτηση με απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα έχουν αποσταλεί διαδικτυακά. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Η εγγραφή είναι δωρεάν: https://attikorama.conferre.gr/

Το πρόγραμμα της διαδικτυακής ημερίδας: https://bit.ly/3lsF7OH

Σχετικά Άρθρα