Η αν. Υπουργός Μ. Γκάγκα απαντά στις ερωτήσεις του libre για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
Την εβδομάδα που μας πέρασε, έντονη ήταν η συζήτηση γύρω από τις ΜΕΘ, τον ανεπαρκή αριθμό τους, την ανάγκη ή όχι να αναπτυχθεί ευρύτερος αριθμός μονάδων, ανάλογος των νοσοκομειακών κλινών που διαθέτουμε, αλλά και την πίεση -λόγω της νέας έξαρσης της Covid- που ξεπερνά τις δυνατότητες του συστήματος, με αποτέλεσμα 100 διασωληνωμένοι ασθενείς να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, την Τετάρτη στη Βουλή, όπου αφενός παραδέχθηκε ότι διασηληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, αφετέρου κατέθεσε τη διαπίστωση ότι η θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ δεν είναι υπερβάλλουσα των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πυροδότησαν τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), και την έντονη κριτική των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη, μέσω ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας.
«Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού είναι συνέχεια των δηλώσεων του στενού συνεργάτη του κ. Σκέρτζου ότι η ανάπτυξη νέων ΜΕΘ είναι πολυτέλεια. Κατά τον Πρωθυπουργό δεν είναι απαραίτητο το Σύστημα Υγείας της χώρας με 30.000 νοσοκομειακά κρεβάτια να διαθέτει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ!!! ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ. Αρνητής των ΜΕΘ ο Πρωθυπουργός!!! Διαφωνεί η πολιτική με την επιστήμη που καθορίζει ότι θα πρέπει να αναπτύξουμε 3000 κλίνες ΜΕΘ με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια που διαθέτουμε.
Δεν γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, δεν τον ενημέρωσαν ότι δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής, ότι γίνεται επιλογή ασθενών για ΜΕΘ, ότι το 80% των ασθενών χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους επειδή νοσηλεύονται μαζί με άλλους ασθενείς στις κλινικές χωρίς συνεχή ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, εκτεθειμένοι στα νοσοκομειακά μικρόβια.
Απορούμε πως η Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, οι τηλεεντατικολόγοι δεν σχολίασαν τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.
Περιμέναμε από τον κ. Πρωθυπουργό να κατανοήσει το λάθος του και να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό, για όσα είπε για τις ΜΕΘ, καθώς επίσης για μεγάλες ευθύνες που έχει η κυβέρνησή του στη διαχείριση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ», ανέφερε η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, παροτρύνοντας τον Πρωθυπουργό «να ανακαλέσει άμεσα τις εν λόγω δηλώσεις».
Το libre, έθεσε σχετικό ερώτημα στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχετικά με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ και, επίσης, αν υπάρχουν συγκριτικά δεδομένα για την πορεία της νόσου των ασθενών αυτών. Αν, δηλαδή, έχει διαπιστωθεί βάσει στοιχείων, που κρατούνται, ότι έχουν την ίδια πρόβλεψη με ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Στη Θεσσαλονίκη, που ανέβηκα, επισκέφτηκα τα μεγάλα νοσοκομεία. Μπήκα σε όλες τις ΜΕΘ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και είδα, παραδείγματος χάρη, στο ΑΧΕΠΑ ότι λειτουργεί μία Μονάδα που δεν είναι καταγεγραμμένη σαν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που την έκαναν σαν Μονάδα Λοιμώξεων και έχει πλήρεις αναπνευστήρες, πλήρεις αντλίες και είναι 12 ασθενείς εκεί με τηλεμετρία, δηλαδή μία Μονάδα πραγματικά εξαιρετική. Δεν είναι καταγεγραμμένη σαν Μονάδα και τους αρρώστους που νοσηλεύονται εκεί τους θεωρούν εκτός Μονάδας.
Δεν είναι όλοι έτσι, υπάρχουν και άρρωστοι που νοσηλεύονται πραγματικά σε θαλάμους. Δηλαδή, υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ασθενών που είναι στο αναισθησιολογικό με συνθήκες Μονάδας, σε Μονάδες και υπάρχει και μία μερίδα ασθενών, όχι πάρα πολλών, που είναι σε απλό θάλαμο. Η προσπάθεια είναι μέχρι να διακομιστούν. Γιατί κάποιοι δεν μπορούν, όπως έχουμε πει, γιατί είναι βαρύτερα κλινικά, χρειάζονται σταθεροποίηση με αγγειοσυσπαστικά. Αυτοί οι άρρωστοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και μοιραία μένουν σε θάλαμο αν δεν υπάρχει στο δικό τους νοσοκομείο κενή ΜΕΘ.
Είναι ένα πρόβλημα που το ξέρουμε όλους τους χειμώνες, δηλαδή κάθε χρόνο στα νοσοκομεία έχουμε αρρώστους που περιμένουν να μεταφερθούν. Άρα, αυτή είναι η απάντηση που μπορώ να σας δώσω. Υπάρχουν τμήματα, δηλαδή, που είναι ήδη φτιαγμένα για να μπορούν να παρακολουθήσουν καλά τους αρρώστους και σας δίνω το παράδειγμα του ΑΧΕΠΑ και υπάρχουν και ασθενείς που είναι σε θαλάμους, αλλά η προσπάθεια είναι να είναι παντού οι συνθήκες καλές».
· Έχουμε κάποιον αριθμό; Ξέρουμε πόσοι περίπου είναι οι ασθενείς αυτοί;
«Αλλάζει αυτό συνεχώς. Δηλαδή, και να σας δώσω ένα αριθμό τώρα σε δύο ώρες μπορεί να είναι τελείως διαφορετικός γιατί άλλοι διασωληνώνονται, άλλοι αποσωληνώνονται, άλλοι μεταφέρονται, δεν μπορώ να σας δώσω αριθμό.
Να σας πω, πάντως, ότι έχουμε 704 ασθενείς διασωληνωμένους, έχουμε 1.200 κρεβάτια Μονάδας, άρα γενικά η διακίνηση είναι σχετικά εύκολη.
Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει πράγματι πίεση γιατί είναι πολλά τα κρούσματα σε ένα σχετικά μικρό πληθυσμό. Δηλαδή, η Θεσσαλονίκη είναι μια μεγάλη πόλη, αλλά έχει το ¼ του πληθυσμού της Αθήνας και τα κρούσματα μέχρι τώρα ήταν περίπου ίδια με της Αθήνας. Δηλαδή, 1.200 η Θεσσαλονίκη, 1.500 η Αθήνα, με τετραπλάσιο ή πενταπλάσιο πληθυσμό. Οπότε καταλαβαίνετε την πίεση που υπάρχει εκεί».
· Γενικά για λόγους επιστημονικούς και στατιστικούς, κρατάτε δεδομένα για την πορεία της νόσου σε αυτούς τους ασθενείς; Για να καταγραφεί σαν μελέτη;
«Ναι, μπορούμε να καταγράψουμε. Αλλά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα σοβαρότερα κρούσματα είναι και αυτά που δε θα μπορέσουν να μετακινηθούν.
Άρα, πιθανότατα θα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω. Οι άνθρωποι που μπορούν να μετακινηθούν θα πάνε σε μια Μονάδα και άρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Πρέπει, όταν μετράμε, να μετράμε πραγματικά. Πρέπει να μετράμε ποιοι είναι διασωληνωμένοι, ποιοι δεν είναι διασωληνωμένοι, ποιοι είναι σε εξωσωματική οξυγόνωση, που είναι κάποιοι.
Άρα, όλα παίζουν σημασία και για να δώσουμε σωστά στοιχεία πρέπει να μετράμε από την αρχή. Πότε έφτασε ο ασθενής. Πόσο σοβαρό ήταν. Πόσες πιθανότητες έχει να βγει. Τι άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα έχει. Δεν είναι κάτι που μπορεί να δοθεί μια απάντηση. Μπορώ να σας δώσω απαντήσεις, αλλά είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να μετρήσουμε».