FT – Guardian: Πρώτη μελέτη για την Όμικρον – Πού έχει κυριαρχήσει πλήρως, πότε θα γίνει αυτό στην Ευρώπη – Στροφή της Moderna μετά το σάλο

FT – Guardian: Πρώτη μελέτη για την Όμικρον – Πού έχει κυριαρχήσει πλήρως, πότε θα γίνει αυτό στην Ευρώπη – Στροφή της Moderna μετά το σάλο

Η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», προκαλώντας περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων της Covid-19, όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάτι το οποίο επισημαίνεται από την πλειονότητα των ειδικών. Μεταδίδεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με προηγούμενα στελέχη, σημειώνουν λοιμωξιολόγοι στη Νότια Αφρική. Την εκτίμηση συμμερίζονται και οι Ευρωπαίοι επιστήμονες, που κρίνουν ότι η νέα παραλλαγή θα κυριαρχήσει απόλυτα στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει ήδη εντοπιστεί σε 24 χώρες σε όλο τον κόσμο. «Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία». 

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα νεότερα στοιχεία, που παρουσίασε σήμερα 2 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον επικαιροποιημένο χάρτη που καταγράφεται ο δείκτης κρουσμάτων κορονοϊού, διαγνωστικών τεστ και θετικότητας, πλέον όλη η χώρα βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο».

ECDC

Η πρώτη μελέτη είναι ανησυχητική

Η πρώτη μελέτη από τη Νότια Αφρική εντείνει την ανησυχία πως η μετάλλαξη Όμικρον, το νέο στέλεχος του κορονοϊού, μπορεί να διαφεύγει της φυσικής ανοσιακής προστασίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο στέλεχος συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαλοιμώξεων με Covid-19, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν!

Νοτιοαφρικανοί επιδημιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD) ανέφεραν ότι, αντίθετα με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει σημαντική δυνατότητα σε επίπεδο πληθυσμού για αποφυγή της φυσικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη.

Η μελέτη δεν εξέτασε, πάντως, κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με την εμβολιαστική ανοσία ή εάν οι επαναλοιμώξεις που προκαλεί η Όμικρον είναι πιο βαριές. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να συνεχίζουν να προστατεύουν σημαντικά από σοβαρή νόσο Covid-19 και θάνατο.

Η μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, σύμφωνα με τους Financial Times και τον Guardian βασίστηκε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των τεστ που είχαν γίνει στις 27 Νοεμβρίου σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν μολυνθεί τουλάχιστον πριν τρεις μήνες, συγκρίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μόλυνσης στο ίδιο άτομο με τον αντίστοιχο κίνδυνο επαναμόλυνσης από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Νότια Αφρική, όπου η Όμικρον ανιχνεύθηκε τον Νοέμβριο, υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων και πάνω από το 20% των τεστ κορονοϊού (ένα στα πέντε) βγαίνει ήδη θετικό, αν και αυτός ο υψηλός δείκτης θετικότητας εμφανίζεται σε μία χώρα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή (μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού και το 36% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως).

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον , είπε ότι αυτή «παρουσιάζει εκθετική αύξηση στην νότια Αφρική όπου και εντοπίστηκε» και εμμέσως πλην σαφώς προέβλεψε ότι θα είναι η παραλλαγή η οποία θα επικρατήσει της Δέλτα. Όπως συμπλήρωσε απ’ ό,τι τουλάχιστον είναι γνωστό μέχρι σήμερα, πρόκειται για «ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί πλέον το νέο επιδημιολογικό κύμα και απ ότι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για αυτήν την παραλλαγή, δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη νοσηρότητα από την μετάλλαξη Δέλτα.

Τα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη συνέχισαν στο μεταξύ να αυστηροποιούνται. Στη Γερμανία ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων της Γερμανίας είχαν χθες νέα συνάντηση για να εξετάσουν νέα μέτρα. Το βασικότερο μέτρο προς συζήτηση συνέχισε να είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος ενδέχεται να καταστεί υποχρεωτικός από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Η Ιταλία άναβε, την ίδια ώρα, το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών από τις 16 Δεκεμβρίου. Οι δόσεις που αναμένεται να σταλούν στην Ιταλία, σε μια πρώτη φάση, είναι 1,5 εκατομμύριο, ενώ τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί νέα αποστολή.

Αρχικά, ως ημερομηνία έναρξης της νέας εμβολιαστικής εκστρατείας είχε οριστεί η 23η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με νέα εκτίμηση, τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας στην Ιταλία είναι 3,6 εκατομμύρια και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να προστατευτεί με τον εμβολιασμό από το 50% μέχρι το 70% του συνόλου.

Στη Νότια Αφρική, τη χώρα όπου σήμερα δοκιμάζεται τόσο η μεταδοτικότητα του νέου στελέχους όσο και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντί του, η παραλλαγή Όμικρον έχει ήδη κυριαρχήσει. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τη χώρα δείχνουν πάντως ότι τα εμβόλια προστατεύουν ακόμη από σοβαρή νόσηση.

Κατά τα άλλα, η μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον φαίνεται να ξεπερνά και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Στα μέσα Νοεμβρίου η Νότια Αφρική ανέφερε σχεδόν 300 κρούσματα την ημέρα. Την Τετάρτη ανέφερε 8.561 νέες μολύνσεις, περίπου 4.000 περισσότερες από εκείνες που σημειώθηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων επιβεβαίωσε η επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Μεταδοτικών Ασθενειών της χώρας Αν φον Γκότμπεργκ. “Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί ταχύτατα σε όλες τις επαρχίες της χώρας. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση” τόνισε.

Η φαρμακευτική Moderna, που την Τρίτη σκόρπισε τον πανικό τόσο στη διεθνή κοινή γνώμη όσο και στις χρηματαγορές με τη δήλωση του επικεφαλής της ότι τα υφιστάμενα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Όμικρον, ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει υποβάλει προς έγκριση στις αμερικανικές υγειονομικές αρχές μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της που θα στοχεύει συγκεκριμένα το νέο στέλεχος.

Την έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίων που θα βάζουν στο στόχαστρο την παραλλαγή Όμικρον έχει επιταχύνει και η Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της. «Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων συγκεκριμένα για την Όμικρον με βάση διαφορετικές τεχνολογίες» δήλωσε στο κρατικό δίκτυο CCTV ο Τζενγκ Τζονγκγουέι, επικεφαλής της ομάδας η οποία έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Κίνα.

Σχετικά Άρθρα