Τουρκία – Στη δίνη της πολιτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της οικονομίας – Άλλαξε υπουργό ο Ερντογάν
Πολιτική κρίση προκαλεί στην Τουρκία η κατάρρευση της οικονομίας. Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουτφί Ελβάν, υπέβαλε την παραίτησή του η οποία έγινε αποδεκτή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ορίζεται ότι αντικαταστάτης του Ελβάν στην «ηλεκτρική καρεκλα» του υπουργείου Οικονομικών είναι ο επιχειρηματίας Νουρεντίν Νεμπάτι! Ο Νεμπάτι δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών. Υπήρξε ενεργό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP και εξελέγη στο παρελθόν δύο φορές βουλευτής. Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί σε κοινωφελή ιδρύματα προσκείμενα στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ και του AKP. Επιπλέον, ο Νεμπατί είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας
#BREAKING Turkey replaces Treasury, Finance Minister Lutfi Elvan with Nurettin Nebati: Official Gazette
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) December 1, 2021
Πιθανή αιτία για την παραίτηση του Ελβάν, είναι πως για ακόμα μια φορά τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος, επανέλαβε ότι αντιτίθεται σε κάθε «συμβιβασμό» όσον αφορά την πολιτική μείωσης των επιτοκίων, παρά τη βύθιση της τουρκικής λίρας η οποία από τις αρχές του χρόνου έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της.
Χθες το πρωί, η τουρκική κεντρική τράπεζα επενέβη για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, που έχασε το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σ’ έναν μήνα. Όπως επιθυμούσε ο πρόεδρος, ο θεσμός – επισήμως ανεξάρτητος – μείωσε τον Νοέμβριο το κατευθυντήριο επιτόκιό του (από το 16 στο 15%) για τρίτη φορά μέσα σε δυο μήνες, την ώρα που ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσιο ρυθμό, βρίσκεται σε επίπεδο τετραπλάσιο από τον στόχο της κυβέρνησης.
Αντίθετα με την κλασική οικονομική θεωρία, ο πρόεδρος Ερντογάν λέει πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε αυξήσεις τιμών. Διαβεβαιώνει ότι με τη μείωσή τους υποστηρίζονται η παραγωγή και οι εξαγωγές. Από το 2019, ο κ. Ερντογάν έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται.