Η ώρα της καθολικής υποχρεωτικότητας; Το “σήμα” Ντερ Λάϊεν, Σολτς και Die Linke(!) και τα διλήμματα Μητσοτάκη και Τσίπρα
Η ψήφιση από την Βουλή της κυβερνητικής τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 άνοιξε για τα καλά την συζήτηση περί υποχρεωτικότητας. Δεδομένου ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν εξέφρασε την άποψη -είπε πως είναι “προσωπική”- ότι πρέπει να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε καθολική υποχρεωτικότητα, είναι σαφές πως το θέμα θα τεθεί σύντομα στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
«Ναι» στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε το θέμα της επιβολής προστίμου 100 ευρώ μηνιαίως σε ανεμβολίαστους πολίτες, ωστόσο είναι βέβαιο πως αργά ή γρήγορα θα κληθεί να λάβει θέση στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας.
Πρόκειται προφανώς για μια απόφαση με πολιτικό κόστος και για την κυβέρνηση και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως η εξαγγελία του πρωθυπουργού οδήγησε έναν μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών στα εμβολιαστικά κέντρα και οι προβλέψεις αναφέρουν πως από τους 500.000 αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που δεν έχουν εμβολιαστεί τελικά θα το πράξουν περίπου οι μισοί. Κάτι που εφόσον συμβεί θα θεωρηθεί ως μεγάλη επιτυχία από την κυβέρνηση.
Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, αναφέρουν πως αυτό δεν αρκεί, ιδιαίτερα εάν η μετάλλαξη Όμικρον αποδειχθεί ισχυρά μεταδοτική και δεν καλύπτεται πλήρως από τα εμβόλια. Αλλά ακόμα κι αυτό να μην συμβεί, το θέμα της 4ης δόσης θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι, ακόμα κι αν τα πράγματα εξελιχθούν αισιόδοξα και σταδιακά ο ιός γίνει ενδημικός.
Η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και να μην φτάσει στην αναγκαιότητα της πλήρους υποχρεωτικότητας (στον γενικό πληθυσμό ή μόνο στους ενήλικες), κι αυτό διότι αντιλαμβάνεται πως αυτό μπορεί να προκαλέσει διαρροές ψηφοφόρων σε μικρά υπερδεξιά και ακροδεξιά κόμματα, όπως η Ελληνική Λϋση ή αλλα που ετοιμάζονται να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο.
Eίναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό πως την ώρα που επιβάλλει υποχρεωτικότητα μέσω προστίμου στους άνω των 60 που αποτελούν ως επί το πλείστον εκλογικό “κοινό” στο οποίο υπερισχύει η Ν.Δ κατά κράτος, αδυνατεί να πράξει το ίδιο για τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς και την Εκκλησία. Και επικαλείται την…απουσία μελετών (δηλώσεις Άκη Σκέρτσου), ενώ καλύπτεται πίσω από τις προτροπές της ηγεσίας της Εκκλησίας οι οποίες, όμως, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Ούτε καν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους ναούς δεν κάνουν τα αρμόδια όργανα…
Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο θα έχει κάποιο κόστος. Στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται συγκρουόμενες εισηγήσεις. Ο Νίκος Φίλης, για παράδειγμα, εισηγήθηκε την έμμεση υποχρεωτικότητα σχετικά με την 3η δόση μέσω της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μόνο εφόσον οι πολίτες την κάνουν το αργότερο ένα μήνα μετά την λήξη εξαμήνου από την 2η δόση. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εισηγήθηκε εστιασμένη υποχρεωτικότητα (στο δημόσιο εκεί όπου οι υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με το κοινό, πιθανώς στην εστίαση και σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς και ιερείς). Ο δε καθηγητής του πανεπιστημίου της Σορβόνης, σπουδαίος αιματολόγος και σύμβουλος, πλέον, του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γρηγόρης Γεροτζιάφας προτείνει καθολική υποχρεωτικότητα και μάλιστα με “ποινές” που σχετίζονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά ακόμα και άρση φορολογικής ενημερότητας. Την πρόταση Γεροτζιάφα, μάλιστα, σχολίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση.
Ο τελευταίος είναι βέβαιο πως δεν είναι εύκολο να υιοθετήσει μια τέτοια πρόταση καθώς δέχεται εσωκομματικές πιέσεις από δικαιωματιστές αλλά και από τον Παύλο Πολάκη.
Ωστόσο, κατά την ομιλία του στη Βουλή και απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε τα εξής:
“Αυτό που κάνετε δεν είναι υποχρεωτικότητα. Υποχρεωτικότητα σημαίνει για όλους το ίδιο. Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους: «Δώσε 100 ευρώ και ξεμπερδεύεις». Παραμένει μέχρις ώρας αδιευκρίνιστο εάν έμμεσα έδειξε πως θα μπορούσε να αποδεχθεί μια υποχρεωτικότητα “για όλους το ίδιο”…
Από την άλλη, ωστόσο, το γεγονός ότι στη Γερμανία φαίνεται πως συμφωνούν στην υιοθέτηση του καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο (η Αυστρία και η Σλοβακία προχωρούν επίσης, ενώ σχετική συζήτηση γίνεται και στη Γαλλία, όπου, όμως, είναι δύσκολο να υιοθετηθεί λόγω των προεδρικών εκλογών του Μαϊου) ίσως επηρεάσει και το εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Η σύμπραξη Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων ανοίγει τον δρόμο για υποχρεωτικότητα, ο δε Όλαφ Σολτς εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής και ζητά διακομματική συναίνεση. Έκπληξη προκάλεσε σε αρκετούς το γεγονός ότι η Αριστερά (που υπέστη συρρίκνωση της δύναμής της στις τελευταίες εκλογές) τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού όλων των ενηλίκων. Κι ακόμα περισσότερο: ζήτησε και lockdown! Τονίζοντας, μάλιστα, πως τίθεται στο πλευρό της επιστήμης.
Το Die Linke (Αριστερά) ανήκει στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όπου εντάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ και, μάλιστα, ως το μεγαλύτερο κόμμα σε όλη την Ευρώπη με θητεία στην κυβέρνηση.
Ορισμένοι επισημαίνουν πως η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς μία τέτοια θέση θα αποδείκνυε την βούλησή του για διεύρυνση προς το Κέντρο, από την άλλη, όμως, η αμφισημία στη στάση του -κάτι που φάνηκε και κατά τη συζήτηση στη Βουλή παρά την πολύ καλή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα- δημιουργεί ερωτηματικά. Είναι δύσκολο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει, για παράδειγμα, την πρόταση Γεροτζιάφα (ή εκείνη περί εστιασμένης υποχρεωτικότητας του Παπαδημούλη), κάτι που μπορεί να τον φέρει σε αντιπαράθεση με εσωκομματικές ομάδες ενόψει του συνεδρίου τον Φεβρουάριο.
Το ΚΙΝ.ΑΛ, ανάλογα, βεβαίως, και με την έκβαση της εκλογής ηγεσίας είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθεί θετικά. Όλα θα κριθούν, βεβαίως, από το εάν τολμήσει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση. Θα κάνει το βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης αφήνονοντας κενά προς τα δεξιά του; Η ευρωπαϊκή τάση και η διαφαινόμενη πολιτική συμφωνία στη Γερμανία διευκολύνει μια τέτοια απόφαση. Πολλά θα κριθούν, βεβαίως, και από τα επιδημιολογικά δεδομένα το επόμενο διάστημα (και την Όμικρον), αλλά και το εάν θα αυξηθεί η προσέλευση πολιτών για εμβολιασμό.
Μετά την Αυστρία, η Γερμανία με…διακομματική συναίνεση
Υποχρεωτικούς εμβολιασμούς από Φεβρουάριο, με διακομματική συμφωνία στη Βουλή, υποστηρίζει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τη χθεσινή συζήτηση κορυφής ανάμεσα στους εκπροσώπους της απερχόμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης εν αναμονή και των κυβερνήσεων των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Ο Σολτς ανακοίνωσε την ίδρυση επιτελείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην καγκελαρία, με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Κάρστεν Μπρόιερ, ενώ εξακολουθεί να αναζητείται η ταυτότητα του επόμενου υπουργού Υγείας.
Η κατάσταση των νοσοκομείων σε πολλά γερμανικά κρατίδια είναι οριακή, με αερομεταφορές ασθενών μεταξύ κρατιδίων και αναβολές κάποιων προγραμματισμένων χειρουργείων, ενώ στη Δρέσδη καταγράφηκε χθες το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής «Ομικρον», το οποίο δεν προέρχεται από ταξιδιώτη, ένδειξη ότι η παραλλαγή κυκλοφορεί στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας των τεστ PCR εκτοξεύθηκε στο 20%, ενώ στις 18-24 Οκτωβρίου ήταν 11%, και αυτό παρότι ο απόλυτος αριθμός των τεστ την περασμένη εβδομάδα ήταν διπλάσιος από ό,τι τον Οκτώβριο. Με τα δεδομένα αυτά, διαμορφώθηκε χθες συναίνεση γύρω από την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων.
Επίσημες αποφάσεις δεν ελήφθησαν και δεν πρόκειται να ληφθούν μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση, αλλά το προσχέδιο της απόφασης αναφέρει ότι θα επιβληθούν περιορισμοί επαφών στους ανεμβολίαστους και θα κλείσουν χώροι νυχτερινής διασκέδασης. Η νομική βάση για την επιβολή νέων περιορισμών υπάρχει, όπως φάνηκε από τη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή πολιτών κατά των μέτρων που είχαν επιβληθεί πέρυσι.
Ο Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε την ίδρυση επιτελείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην καγκελαρία, με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Κάρστεν Μπρόιερ.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι περιορισμοί επαφών και το κλείσιμο των σχολείων συνιστούν παραβιάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, αλλά στάθμισε το δικαίωμα στη ζωή καθώς και την ανάγκη αποφυγής της κατάρρευσης του συστήματος υγείας ως ανώτερα αγαθά.
Μένει να φανεί πόσο προετοιμασμένη είναι η νέα κυβέρνηση για τις δυσκολίες που έπονται. Φιλοδοξία του νέου καγκελαρίου είναι να γίνουν 30 εκατομμύρια εμβολιασμοί έως τα τέλη της χρονιάς, ενώ ο αντιστράτηγος Μπρόιερ θα είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της εκστρατείας εμβολιασμού.
Ως προς την υποχρέωση εμβολιασμών, ο Σολτς πρότεινε να καθιερωθεί μόνον εφόσον όλοι όσοι θέλουν να εμβολιαστούν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, δηλαδή το νωρίτερο τον Φεβρουάριο.
Συναινεί η Αριστερά
«Χρειαζόμαστε τώρα δραστικά μέτρα. Η Αριστερά στέκεται στο πλευρό της επιστήμης και ζητεί για αυτό την επιβολή lockdown και γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού των ενηλίκων ως μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας», αναφέρεται στην απόφαση του Προεδρείου της Αριστεράς. «Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν μπορεί πλέον να σπάσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, είναι όμως ως έσχατη λύση ένα αποφασιστικό εργαλείο για να εμποδίσουμε επόμενα κύματα και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», συνεχίζει η Αριστερά και απορρίπτει το ενδεχόμενο επιβολής του εμβολιασμού μόνο σε εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων, καθώς έτσι, υποστηρίζει, «το πρόβλημα δε λύνεται, απλώς επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο». Η ηγεσία του κόμματος τάσσεται ακόμη υπέρ ενός «φρένου αλληλεγγύης», με δραστική μείωση των επαφών, ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων, διενέργεια περισσότερων τεστ και τηλεργασία και επαναλαμβάνει το αίτημα για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων. «Η πανδημία έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού παγκοσμίως», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Οι δημοσκοπήσεις
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 τοποθετείται η πλειοψηφία των Γερμανών, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το ενδεχόμενο μόλυνσης των ηλικιωμένων και των ανεμβολίαστων παιδιών.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο «DeutschlandTrend» για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 18 ετών, ενώ το 39% εναντίον μιας τέτοιας επιλογής.
Τον περασμένο Αύγουστο, στο ίδιο ερώτημα, οι πολίτες ήταν διχασμένοι, με το 46% να τοποθετείται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και το 50% κατά. Σε ό,τι αφορά τα διάφορα επαγγέλματα, το 74% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζόμενων στον υγειονομικό τομέα και στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων.
Οι περισσότεροι υποστηρικτές του υποχρεωτικού εμβολιασμού προέρχονται από τους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με 73% και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 71%. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι των Πρασίνων με 56% και των Φιλελευθέρων (FDP) με 53%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Αριστεράς, το 55% τοποθετείται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως και το 71% των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Mε πληροφορίες από DW, kathimerini.gr