Τζανάκης: “Φαίνεται πως ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν γίνεται κάτι για το καλό του”
«Φαίνεται πως ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν γίνεται κάτι για το καλό του. Είναι δύσκολη απόφαση, όμως πρέπει να στηριχτεί από όλες τις κοινωνικές ομάδες», είπε σήμερα Τετάρτη ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.
Μάλσιτα, όπως επεσήμανε, αυτό το μέτρο ίσως να έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα.
Μιλώντας στο MEGA o καθηγητής πνευμονιολογίας εξήγησε την άποψή του ως προς το μέτρο παραθέτωντας στατιστικά στοιχεία σε ότι αφορά στους θανάτους από κοροναϊό.
Τρίτη δόση: Τι έδειξε μελέτη του ΕΚΠΑ για τα αντισώματα
«Το Νοέμβριο είχαμε 2.145 θανάτους. Από αυτούς τους θανάτους, οι 1.785 ήταν θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Αν πάμε πάνω από την ηλικία των 60 ετών προσεγγίζουν το 91%. Εννέα στους 10 ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλονται και διασωληνώνονται ή πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Από αυτούς, το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αν αυτοί οι άνθρωποι εμβολιαστούν στο 100% ή κοντά στο 99%, οι θάνατοι θα πέσουν 7 με 8 φορές», είπε ο κ. Τζανάκης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Για την επέκταση του μέτρου
Σχετικά με την επέκταση του μέτρου σε άλλες κατηγορίες, όπως το δημόσιο, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί, ωστόσο θα δημιουργήσει πρακτικό πρόβλημα ή και θέματα εθνικής ασφάλειας. «Μπορεί να δημιουργηθεί θέμα λειτουργίας του κράτους, όπως συνέβη και με τους υγειονομικούς», δήλωσε.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Το «εφιαλτικό δίμηνο» με 3.329 θανάτους που οδήγησε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Ιδιαίτερα, ο καθηγητής υπογράμμισε πως το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει λοιπά περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον Covid, όπως για παράδειγμα ασθενείς με καρκίνο.
«Αυτοί οι άνθρωποι απασχολούν το υγειονομικό σύστημα, το κάνουν μονοθεματικό, και άνθρωποι που έχουν προβλήματα όπως καρκίνο ή για επείγουσα διαχείριση μίας σοβαρής νόσου, περιμένουν στην ουρά. Το υγειονομικόσύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή στον χρόνο που πρέπει, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να έχουν πρόβλημα χρόνιων νοσημάτων και να μη βρίσκουν λύση αυτή τη στιγμή. Αυτό το πράγμα είναι ανήθικο έως ένα σημείο», είπε.