Το Κίεβο ζητεί από το ΝΑΤΟ «ένα πακέτο αποτροπής» της Μόσχας

Το Κίεβο ζητεί από το ΝΑΤΟ «ένα πακέτο αποτροπής» της Μόσχας

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα από τις χώρες του ΝΑΤΟ, που συναντώνται στη Ρίγα, να ετοιμάσουν οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με το Κίεβο, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συναντώνται για να συζητήσουν τις προθέσεις της Μόσχας που συγκεντρώνει στρατεύματα στη μεθόριο με την Ουκρανία.

«Ζητάμε από τους συμμάχους να συνεργαστούν με την Ουκρανία για να καταρτίσουν ένα πακέτο αποτροπής», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Λετονίας για να συναντηθεί με τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας, ενεργώντας με συντονισμένο τρόπο, μπορούμε να αποτρέψουμε τον πρόεδρο Πούτιν και να τον ωθήσουμε να μην επιλέξει το χειρότερο σενάριο το οποίο θα ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε.

«Παραμένουμε αποφασισμένοι να προσφέρουμε πολιτική και πρακτική στήριξη στη Γεωργία και την Ουκρανία», επανέλαβε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην έναρξη των συνομιλιών που είναι αφιερωμένες στις δύο αυτές χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία και βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Χθες Τρίτη, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ, τόσο ο Στόλτενμπεργκ όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησαν τη Μόσχα κατά οποιασδήποτε «επιθετικής ενέργειας» εναντίον της Ουκρανίας, η οποία θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις».

«Θα υπάρξει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία αν χρησιμοποιήσει πάλι βία εναντίον της ανεξαρτησίας του έθνους, της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους είχε τονίσει χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο «για οικονομικές κυρώσεις και πολιτικά αντίποινα» χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ρωσική αντίδραση

Η Μόσχα κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι έχει αναπτύξει 125.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεών της στην περιοχή Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου μαίνονται από το 2014 συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, «οι μισές ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» βρίσκονται στην περιοχή αυτή μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η Ζαχάροβα κατηγόρησε επίσης το Κίεβο ότι σαμποτάρει τη διαδικασία ειρήνευσης που ξεκίνησε το 2015 με τους φιλορώσους αντάρτες, προγραμματίζοντας να κάνει στρατιωτικά γυμνάσια παρουσία ξένων στρατευμάτων του χρόνου, αιτία «σοβαρής ανησυχίας» για τη Μόσχα.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε την πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρότεινε η Άγκυρα να μεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εξηγώντας ότι δεν αφορά τη σύγκρουση στο Ντονμπάς.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε σήμερα «την καταστροφική πολιτική» των χωρών του ΝΑΤΟ, οι οποίες «προσπαθούν να προσελκύσουν στη σφαίρα τους την Ουκρανία και να την μετατρέψουν σε αντιρωσική χώρα».

Στο μεταξύ η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε τακτικά χειμερινά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι 10.000 στρατεύματα έχουν μεταφερθεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν και στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

Σχετικά Άρθρα