Ρουπακιώτης : “Ναι” στην έμμεση υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όχι στο πρόστιμο – Μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικό”
«Υπέρ της έμμεσης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των πολιτών, «σύμφωνα με τις πάγιες παραδοχές, τα διδάγματα και τις επιταγές παγκοσμίως της ιατρικής επιστήμης», αλλά ενάντια στην επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε όσους άνω των 60 δεν εμβολιαστούν, το οποίο «μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικό, τάχθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.
«Έμμεση, δεν εννοώ “σε παίρνω, σε στήνω και σου βάζω τη σύριγγα”. Όχι. Είναι κοινή παραδοχή ότι ο καθένας ασκεί δικαίωμα αυτονομίας, αυτοπροσδιορισμού. Μόνο που ασκώντας αυτό το δικαίωμα δεν δικαιούται να βλάψει τον άλλον, τον διπλανό του, τον συνεργάτη του, τον συνάδελφό του στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο δικαστήριο», εξήγησε. «Είναι αντιλήψεις κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα, δεν χρειάζεται να είσαι συνταγματολόγος. Ανοίγεις το άρθρο 5, το άρθρο 25 του Συντάγματος. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας πατάς στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, πατάς και στο ΣτΕ το δικό μας και βλέπεις τι λένε. Ναι μεν υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και αυτονομίας, πλην όμως αν βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, αν προσβάλλεται η δημόσια υγεία κατοχυρωμένη ως μέγιστο αγαθό, τότε η Πολιτεία δικαιούται να παίρνει μέτρα που να επιβάλλουν αυτή την έμμεση υποχρεωτικότητα», διευκρίνισε.
Λινού: Άλλο κίνητρα και άλλο παρέμβαση στο σώμα του ανθρώπου
Ερωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιβληθεί η έμμεση υποχρεωτικότητα, ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος σε θεατρικές παραστάσεις, σε συναυλίες, και σε διάφορες άλλες κοινωνικές δραστηριότητας, ακόμη και η είσοδος στο καφενείο, από τη στιγμή που ένας 80χρονος «ξέρει ότι είναι ευεπίφορος να προβληθεί από τον κορονοϊό» και να «προσβάλλει και τον διπλανό του όταν πάει να παίξει πρέφα μαζί του». Διαφορετικά, έχουν το δικαίωμα όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να κάτσουν στο σπίτι τους.
«Σέβομαι αντιλήψεις συμπολιτών μας για το εμβόλιο, αλλά ταυτόχρονα με τον εν γένει σεβασμό που δημιουργεί έναν ρομαντισμό διαλύεται και ο ιστός της κοινωνικής ύπαρξής μας. Σκεφτείτε να έχετε το παιδί σας στο σχολεία και ο δάσκαλος να μην εμβολιάζεται και να κολλάει. Ή να πηγαίνει ο δικό σας άνθρωπος στο νοσοκομείο και ο γιατρός ή οι νοσηλευτές να μην είναι εμβολιασμένοι. Αυτά είναι κοινή λογική», επεσήμανε.