ΚΙΝΑΛ: Όλα όσα έγιναν στο debate των υποψηφίων – Η ανοιχτή κόντρα Καστανίδη -Λοβέρδου και το “καρφί” για την απουσία Παπανδρέου

ΚΙΝΑΛ: Όλα όσα έγιναν στο debate των υποψηφίων – Η ανοιχτή κόντρα Καστανίδη -Λοβέρδου και το “καρφί” για την απουσία Παπανδρέου

Τις θέσεις τους παρουσίασαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης (με αλφαβητική σειρά) ενώ δεν συμμετείχε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.Η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης δεν ξεπερνούσε τα 30 δευτερόλεπτα και οι απαντήσεις το 1,5 λεπτό. Τις ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Τάσος Παππάς και Γιώργος Κουβαράς, ενώ η Αντριάνα Παρασκευοπούλου έκανε την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση της τηλεμαχίας.

Οι θεματικές ενότητες του debate:

1.Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας – Οικονομική κρίση – Κλιματική αλλαγή – Ενεργειακή κρίση – Δημογραφικό

2.Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα – Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό

3.Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη – Πολιτικό Σύστημα – Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση – Νέες τεχνολογίες.

4.Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό-Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες – Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Το μέλλον της παράταξης-Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία-Η επόμενη μέρα.

5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου.

Η διαφωνία Λοβέρδου Καστανίδη

Διαφώνησαν ανοιχτά και… ονομαστικά κατά τη διάρκεια του debate των πέντε υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ στην ΕΡΤ (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά όλα όσα έγιναν), στο θέμα του Ποινικού Κώδικα ο Χάρης Καστανίδης με τον Ανδρέα Λοβέρδο που τόνισε ότι «η αυστηροποίηση των ποινών είναι ο βασικός αποτρεπτικός κανόνας».

«Διαφωνώ απόλυτα -έχω κάνει και δημόσια δήλωση- με τον Ανδρέα στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών. Η αυστηροποίηση των ποινών ίσχυε μέχρι το 2019, αλλά οι ανθρωποκτονίες δεν μειώθηκαν, αυξήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου. Χρειάζονται προληπτικές δομές», τόνισε ο Χάρης Καστανίδης.

Νωρίτερα ερωτηθείς ο Ανδρέας Λοβέρδος αν είναι υπέρ της θανατικής ποινής για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα αναφέρθηκε σε ένα άρθρο του ως καθηγητής το 1997.

Αλλά όπως είπε «η προσαρμογή της χώρας στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και η αλλαγή του Συντάγματός μας το 2001 με έφερε να συντάσσομαι και να ψηφίζω την κατάργηση της θανατικής ποινής».

To «καρφί» στον Γ. Παπανδρέου

Ένα από τα στοιχεία πάντως που κυριάρχησε, ήταν η αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και στις παραδοσιακές σοσιαλιστικές αξίες, οι οποίες βρήκαν χώρο στα προεκλογικά προγράμματα όλων των υποψηφίων.

Την ίδια ώρα, το «καρφί» απέναντι στην απουσία του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρο: «τι κρίμα που δεν ήμαστε και οι έξι εδώ». 

Nίκος Ανδρουλάκης: «Βιώνουμε τραγικές στιγμές»

O Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο όραμά του για ένα κόμμα με πρόγραμμα και στρατηγικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει άμεσα τις όποιες κρίσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι η παράταξη έχει ανάγκη να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Στο σχόλιό του σημείωσε: «Βιώνουμε τραγικές στιγμές. Έχουμε εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Η κυβέρνηση κινείται με ατολμία και η αξιωματική αντιπολίτευση με δημαγωγία. Η λογική είναι δεν κολλάει στην εκκλησία ή δεν κολλάει στην πορεία. Χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια».

Παύλος Γερουλάνος: Άλλο οι συνεργασίες οι εκλογικές και άλλο η αναγκαία εθνική συνεννόηση 

Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι την ευθύνη τού να ηγηθεί κανείς σε οποιαδήποτε κρίση την έχει εκείνος, ο οποίος πρέπει να δίνει το σωστό παράδειγμα, να κρατά τον ελληνικό λαό ενωμένο απέναντι σε μια κρίση και o οποίος θα συμπεριφέρεται και στους δικούς του και στους απέναντι με τον ίδιο τρόπο. «Η ευθύνη πάει σε έναν ακόμα και όταν υπάρχουν συνεργασίες. Είμαι υπέρ των συνεργασιών αρκεί να γίνονται με βάση τις προτεραιότητες της χώρας» τόνισε.

Στο σχόλιο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στην έννοια της συνεργασίας και της εθνικής συνεννόησης. «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο οι συνεργασίες οι εκλογικές και άλλο η αναγκαία εθνική συνεννόηση ανεξαρτήτως αν οι κυβερνήσεις είναι μονοκομματικές».

Χάρης Καστανίδης: «Πρέπει να ρυθμίζεται η αγορά και να μην μένει αχαλίνωτη»

Ο Χάρης Καστανίδης στην πρώτη του τοποθέτηση ανέφερε ότι επείγει να επανέλθουν ορισμένες σοσιαλδημοκρατικές αρχές. «Πρέπει να ρυθμίζεται η αγορά και να μην μένει αχαλίνωτη. Η σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία αυτό θα επιχειρήσει να κάνει» είπε.

Ανδρέας Λοβέρδος: Nα αποσυρθούν τα φθηνά self test 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, χαρακτηρίζοντάς την άτολμη. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλές εξαιρέσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ανέφερε ότι είναι ο πρώτος που είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Υπογράμμισε ότι «συζητάμε με όλους μέσα στη Βουλή» αν υπάρχει κοινός τόπος» σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ζήτησε δε την απόσυρηση των φθηνών self test.

Σε ερώτηση για το ποια κυβέρνηση αντιμετώπισε καλύτερα τις κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η χώρα κλήθηκε να απαντήσει ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος τόνισε πως την χώρα στην κρίση έβαλε, χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

O σχολιασμός για το πολιτικό σκηνικό, το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και το μέλλον της παράταξης 

Νίκος Ανδρουλάκης: «Την παράταξη την ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου»

«Ναι» στον κόσμο της Αριστεράς, «όχι» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο εκ των υποψηφίων Νίκος Ανδρουλάκης και σημείωσε: «Την παράταξη την ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκφράζοντας δύο ρεύματα: το προοδευτικό Κέντρο και την προοδευτική Αριστερά και έκανε ένα πολιτικό κίνημα. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του Κέντρου, αλλά ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Με τον κόσμο της Αριστεράς μπορούμε να κάνουμε κοινωνικές συμμαχίες όπως στην Αυτοδιοίκηση. Αλλά άλλο ο κόσμος της Αριστεράς και άλλο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Παύλος Γερουλάνος: «Ο ‘’ελέφαντας στο δωμάτιο’’ είναι ότι δεν λειτουργεί το πολιτικό σύστημα»

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος υποστήριξε: «Κανείς δεν αναφέρεται στα προβλήματα του πολιτικού συστήματος. Είναι εντυπωσιακό ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη με το παρελθόν, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ μας οδηγεί σε νέα χρεοκοπία, αλλά κανείς δεν μιλά για τον ΄έλέφαντα στο δωμάτιο’’. Και ο ‘’ελέφαντας στο δωμάτιο’’ είναι ότι δεν λειτουργεί το πολιτικό σύστημα».

Ανδρέας Λοβέρδος: : «Εγώ είμαι πατριώτης. Είμαι αρνητικός στις Πρέσπες»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας: «Εγώ είμαι πατριώτης. Είμαι αρνητικός στις Πρέσπες. Ήμουν και παραμένω, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που άλλα έλεγε πριν τις εκλογές και άλλα εφαρμόζει τώρα. Εφόσον αυτή η χώρα δεν τηρεί τη συμφωνία μας, δεν έχει κανένα νόημα η Βουλή να ψηφίζει για τη χώρα αυτή». Παράλληλα, ρωτήθηκε αν θα αποχωρήσει από το κόμμα αν δεν εκλεγεί και ο επόμενος αρχηγός συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσει: «Έχω ένα βιογραφικό ενότητας. Το 2015 δεν κέρδισα, έμεινα εκεί και έδωσα τις μεγαλύτερες μάχες. Δεν κατέβηκα ποτέ υποψήφιος με άλλο κόμμα».

 Παύλος Χρηστίδης: «Η σοσιαλδημοκρατία δεν “ζυμώνεται” μπροστά σε αναμμένα τζάκια με πούρα»

Ο Παύλος Χρηστίδης ρωτήθηκε γιατί η σοσιαλδημοκρατία έχασε την προοδευτική της δύναμη. «Δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανισότητες. Η δικιά μας γενιά είναι η πρώτη γενιά από την μεταπολίτευση που ζει χειρότερα από τη γενιά των γονιών της. Η σοσιαλδημοκρατία δεν “ζυμώνεται” μπροστά σε αναμμένα τζάκια με πούρα, η Σοσιαλδημοκρατία ζυμώνεται εκεί που ο κόσμος ασφυκτιά. Με αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προχωρήσουμε. Αυτούς τους ανθρώπους καλώ να έρθουν στις 5 Δεκέμβρη» ήταν η απάντησή του.

Χάρης Καστανίδης: H υπόθεση Novartis προφανώς ήταν σκάνδαλο

Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης ρωτήθηκε για την υπόθεση Novartis: «Προφανώς ήταν σκάνδαλο. Υπάρχει σκάνδαλο με την έννοια ότι υπήρξαν κύκλοι μη πολιτικοί που συμμετείχαν. Από δύο διαδοχικές κυβέρνησεις χρησιμοποιήθηκαν μεθοδεύσεις οι οποίες παραβίασαν στοιχειάδεις νομικές δικλείδες» ανέφερε. Επίσης, ερωτηθείς «ποιο ΠΑΣΟΚ έχει ως οδηγό» απάντησε: «Στην εποχή Παπανδρέου ήταν κεντρικό θέμα να αναδειχθούν Έλληνες που ήταν στο περιθώριο Η περίοδος Σημίτη είναι η περίοδος των πολύ μεγάλων έργων. Δεν υπάρχει έργο αυτή τη στιγμή που να μην ξεκίνησε εκείνη την περίοδο. Η περίοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι η περίοδος του πατριωτικού χρέους».

Σχετικά Άρθρα