Έβγαλε νικητή το Debate; Ο “βαρύς”, ο “πατριώτης” και ο “νεόγερος” – Η ερώτηση που δεν έγινε ποτέ

Έβγαλε νικητή το Debate; Ο “βαρύς”, ο “πατριώτης” και ο “νεόγερος” – Η ερώτηση που δεν έγινε ποτέ

Ήταν ένα κλασικό debate με χλιαρές αιχμές και στρογγυλές απαντήσεις στο μεγάλο επίδικο της εκλογικής αναμέτρησης για το που πάει το καράβι την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών. Η καινοτομία της ΕΡΤ να δώσει τη δυνατότητα σχολιασμού αλλά και απευθείας ερωτήσεων μεταξύ των υποψήφιων δεν  αξιοποιήθηκε.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η τηλεμαχία άρχισε κάπως νευρικά και υποτονικά για όλους.

Στο δεύτερο κιόλας γύρο των ερωτήσεων και οι 5 υποψήφιοι ξεκλείδωσαν και άφησαν το αρχικό τρακ στην άκρη.

Στην πρώτη ενότητα οι ερωτήσεις κινήθηκαν γύρω από το θέμα της πανδημίας και της διαχείρισης με οικονομικούς όρους, ωστόσο αυτό που ξεχώρισε ήταν η πρώτη αλλά και μοναδική φορά που ο Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε σε μια κίνηση τακτικής απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και το κάλεσμα για κοινές προτάσεις και λύσεις τασσόμενος υπέρ της συνεννόησης για να ξεκαθαρίσει ότι δεν με τα «ξεστοκαρίσματα», δείχνοντας προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο «πατριώτης και ο «νεόγερος»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την αρχή επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο έχων το καθαρό στίγμα της στροφής προς το Κέντρο και της έκφρασης του συντηρητικού δυσαρεστημένου ακροατηρίου της ΝΔ.

Εγώ είμαι πατριώτης είπε ο κ. Λοβέρδος από την αρχή της τοποθέτησής του

Αρχικά στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής κάλεσε και μάλιστα δυο φορές, την πρώτη τους δημοσιογράφους που έκανα τις ερωτήσεις να ρωτήσουν και τους άλλους υποψήφιους αν είναι υπερ της Συμφωνίας των Πρεσπών και αυτή είναι το υποχρεωτικό πάσο για την προοδευτική διακυβέρνηση και τη δεύτερη φορά όταν επανήλθε με το ελεύθερο σχόλιο, αλλά και πάλι απάντηση δεν πήρε τουλάχιστον στο δεύτερο ενικό πρόσωπο από κανένα από τους συνυποψηφίους του.

Ο κ. Λοβέρδος ήταν ο μόνος που απαντούσε στους συνυποψήφιούς του και συγκεκριμένα στο έναν από τους πέντε, τον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος δήλωσε ότι ακόμη κι αν εκλεγεί δεν θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και θα ορίσει εκείνος πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι τις εθνικές κάλπες. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε στο θέμα και επιτέθηκε στον κ. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «Δεν είναι στη διακριτική ευκαιρία κανενός εκτός της ΚΟ να εκλέξει τον πρόεδρό της».    

Ο κ. Λοβέρδος ήταν από την αρχή ο πλέον επιθετικότερος από τους άλλους υποψήφιους και η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου δεν έμεινε έξω από το πεδίο βολής του. Στον ελέυθερο σχολιασμό στο τέλος του δεύτερου μέρους της αναμέτρησης και επέλεξε να αναφερθεί στο ζήτημα της ανανέωσης ξεκαθάρισε ότι αυτή «με νεόγερους δεν γίνεται».

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή η στάση του ίσως και προδίδει ότι οι δυο κύριοι αντίπαλοί του προπορεύονται με βάση τις δικές του μετρήσεις και αναλύσεις και στην τελική ευθεία επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις ή τουλάχιστον με την ευκαιρία αυτή που του δόθηκε χθες να ανακόψει τη δυναμική τους.

“Βαρύς” με όλους

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την άλλη πλευρά επιχείρησε να δείξει ότι είναι άνετος και δεν διακατέχεται από άγχος στην κούρσα της διαδοχής και να εμφανιστεί σαν να έχει εξασφαλίσει το εισιτήριο του δεύτερου γύρου.

  • Στόχος να εμφανιστεί όχι διαιρετικός αλλά ενωτικός με ηγετικό προφίλ για να υποστηρίξει και τη βασική του στρατηγική ότι είναι εκείνος που μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη στο κόμμα.

Χαρακτηριστική αποστροφή του ήταν όταν δέχτηκε πίεση από τους τρεις δημοσιογράφους για το ζήτημα των συνεργασιών και ιδιαίτερα με το ΣΥΡΙΖΑ και εκεί έδειξε να έχει προετοιμάσει μια απάντηση ενώ δεν είχε τοποθετηθεί στη μέχρι τώρα προεκλογική πορεία του με τόσο σαφή τρόπο, δείχνοντας ωστόσο ότι υπάρχει περιθώριο να βρεθεί κάποιος χώρος συνεννόησης.

Αποκλείοντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη διευκρινιστική ερώτηση που ζήτησε ο κ. Κουβαράς ότι «συζητάμε με τις κοινωνικές δυνάμεις της Αριστεράς όχι με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» αφήνοντας ουσιαστικά πολλά παράθυρα ανοιχτά μετεκλογικής συνεργασίας.

“Ζω για την πολιτική”

Ο Παύλος Γερουλάνος συνδύασε την εμπειρία στην πολιτική σκηνή και της θητείας του στην κυβέρνηση Παπανδρέου με την χαλαρότητα. «Ζώ για την πολιτική και όχι από την πολιτική» ξεκαθάρισε κυρίως προς τους ψηφοφόρους που έβλεπαν την αναμέτρηση. Ωστόσο έδωσε το στίγμα του για το που τοποθετείται σε αυτή την κούρσα κορυφώνοντας ένα περίεργο φλερτ που έχει ανοίξει με τον κ. Λοβέρδο.

Από τη φωτογράφιση στα παρασκήνια του ΑΝΤ1 με τον Ανδρέα Λοβέρδο μέχρι τις πάσες που αντάλλαξαν στο γύρο των ελεύθερων ερωτήσεων, όταν ο κ. Λοβέρδος επέλεξε να ρωτήσει εκείνον και όχι όπως θα ανέμενε κανείς το πρόσωπο που χτύπησε τουλάχιστον δυο φορές στις 2 ώρες που διήρκεσε η τηλεμαχία, τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Παύλος Γερουλάνος μάλιστα μίλησε για μούχλα στο κόμμα απαντώντας στον κ. Λοβέρδο γιατί δεν προχώρησε η ηλεκτρονική ψηφοφορία σε αυτές τις εκλογές.

Πάτησε γκάζι

Ο Πάυλος Χρηστίδης θα μπορούσε κανείς να πει ότι κατάφερε όλους τους στόχους. Από την αρχική αμηχανία του πρωτάρη στην μάχη του σταυρού έδειξε πολύ γρήγορα να ξεκλειδώνει και να παίζει στα ίσια τους αντιπάλους του στο τραπέζι.

Μίλησε σε γλώσσα που θα καταλάβουν καλύτερα οι νέοι και παρά τις ερωτήσεις παγίδα που δέχτηκε από τον δημοσιογράφο Τάσο Παππά, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ενείχαν και ένα είδος τεστ γνώσεων σοσιαλδημοκρατικής ιστορίας εκείνος στάθηκε προσηλωμένος στο στόχο του να δώσει στίγμα. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η απάντησή του οτι grosso mondo η Σοσιαλδημοκρατία έχασε το τραίνο έδωσε την απάντηση ότι «η σοσιαλδημοκρατία δεν ζυμώνεται μπροστά σε αναμμένα τζάκια και πούρα».

Ήταν όμως και ο μόνος που έβαλε στο κάδρο τον Ανδρέα Λοβέρδο αρπάζοντας την ευκαιρία για να τον στριμώξει με το ζήτημα των Ποινικών κωδίκων για το οποίο ο ίδιος μέχρι και χθες συνέχισε να πετάει πέτρες στο κόμμα του γιατί δεν ψήφισε επι της αρχής την αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα. ο Παύλος Χρηστίδης του θύμισε τις γυναικοκτονίες που δεν ενσωματώθηκαν από τη ΝΔ αφήνοντας την αιχμή ότι στη μνήμη της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά θα μπορούσε αυτή να είναι ικανός λόγος για να συνταχθεί στο παρών μαζί με την υπόλοιπη ΚΟ.

Θεωρητικός

Ο Χάρης Καστανίδης δεν έκρυψε από τη αρχή της διαδικασίας την αποστροφή του για αυτού του είδους τις συζητήσεις χωρίς ωστόσο να γίνεται προσβλητικός.

Διαφώνησε κάθετα και ηχηρά με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών. Ήταν πρώτη φορά που άνοιξε ουσιαστικά διάλογο με συνυποψήφιο και η δεύτερη όταν δέχτηκε ερώτηση από τον Νίκο Ανδρουλάκη για το θέμα της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Καστανίδης πάντως φρόντισε να απαντήσει αμέσως στο ύφος του ερωτήματος Ανδρουλάκη επιλέγοντας να μην κάνει «ερώτηση μαθητείας» σε κάποιον συνυποψήφιό του.  

Οι ερωτώντες

Η αίσθηση που μένει από την αναμέτρηση ήταν ότι περισσότερο το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων εστιάστηκε στους δυο βασικούς αντιπάλους του πανελ, τον κ. Λοβέρδρο και τον κ. Ανδρουλάκη.

Όμως οι πιο καυστικές ερωτήσεις έγιναν μόνο σε δυο υποψήφιους.

Τον κ. Ανδρουλάκη για την περίοδο αποχώρησης του Γιώργου Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ με τον πρώην Πρωθυπουργό να καταγγέλλει ουσιαστικά τότε το περιβάλλον Βενιζέλου ως αυτουργούς της απομάκρυνσής. Ο κ. Ανδρουλάκης φυσικά πέταξε τη μπάλα μπροστά αποφεύγοντας να απαντήσει αν ο ίδιος γνώριζε κάτι για εκείνο το παρασκήνιο που κατήγγειλε ο κ. Παπανδρέου.

Ο δεύτερος που δέχτηκε έντονη πίεση για να πάρει ξεκάθαρη δημόσια θέση ήταν ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος μάλιστα έδειξε να αιφνιδιάζεται και για το ερώτημα αν η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία.

Ο Κανένας για τη Novartis

Κι ενώ θα περίμενε κανείς εφόσον το θέμα έπεσε στο τραπέζι αντίστοιχη ερώτηση να γίνει και προς τον κ. Λοβέρδο, ωστόσο κανείς δεν το επιχείρησε. Ούτε οι έμπειροι δημοσιογράφοι, ούτε και κάποιος από τους συνυποψήφιούς του από τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεσή του εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη και ο αντιπολιτευόμενος είχε φροντίσει να ανασύρει το θέμα της παγωμένης ουσιαστικά διερεύνησης της υπόθεσης από την πλευρά της εισαγγελέως που χειρίζεται την υπόθεση.  

Σχετικά Άρθρα