“Είμαστε αντιμέτωποι με Τάγματα Εφόδου” – Κραυγή αγωνίας των γιατρών για εισβολές αρνητών στα νοσοκομεία – Εισαγγελική παρέμβαση
Όπως καταγγέλλουν στη Real News γιατροί μεγάλων νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πρόκειται για ομάδες οι οποίες σπεύδουν οργανωμένα να υποστηρίξουν συγγενείς ασθενών που έχουν πέσει θύματα της συνωμοσιολογίας γύρω από την COVID-19 και τον τρόπο νοσηλείας όσων νοσούν. Το πρώτο περιστατικό εφόδου σε νοσοκομείο σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όταν περίπου 15 άτομα εισέβαλαν διαμαρτυρόμενα για τη διασωλήνωση ηλικιωμένου.
Έκτοτε, τα αντίστοιχα περιστατικά έχουν πληθύνει, καθώς έχουν σημειωθεί στο Θριάσιο, στο Αττικό, στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και αλλού. Οι γιατροί ζητούν παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κι επιπλέον μέτρα για τον εκφοβισμό και τους προπηλακισμούς που ολοένα και πληθαίνουν.
«Στην ουσία, πρόκειται για οργανωμένες ομάδες “αντιδιασωληνωτών”. Έχουμε επισημάνει το θέμα στο υπουργείο Υγείας και δυστυχώς μας έχουν αγνοήσει. Ολους αυτούς τους μήνες υπάρχει κλιμάκωση του φαινομένου, καθώς έχουν γίνει εισβολές σε αρκετά νοσοκομεία. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, αυτά τα περιστατικά δεν γίνονται γνωστά ούτε στις νοσοκομειακές διοικήσεις», τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πάνος Παπανικολάου, ο οποίος ήταν «παρών» στην εισβολή που είχε σημειωθεί στο νοσοκομείο του.
«Πρόκειται για ομάδες με ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Λόγω της έντασης του φαινομένου έχουμε στείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον Οκτώβριο, χωρίς ακόμα να υπάρξει ανταπόκριση. Δεν είναι δυνατόν το προσωπικό των νοσοκομείων να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις και να αδιαφορούν οι διοικήσεις και η Αστυνομία», δηλώνει ο Π. Παπανικολάου.
Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν που είχε λάβει χώρα στο τέλος του καλοκαιριού στο Θριάσιο. «Γύρω στις 9 το βράδυ, περίπου 25 άτομα μπήκαν στο νοσοκομείο. Μια ομάδα τεσσάρων από αυτούς κατάφερε να εισβάλει ακόμα και μέσα στην πνευμονολογική κλινική, παραβιάζοντας κάθε πρωτόκολλο και προπηλακίζοντας τους συναδέλφους», λέει ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο. Οι εισβολείς έλεγαν ότι είναι «θεματοφύλακες του Συντάγματος» και ζητούσαν να μη διασωληνωθεί μια ασθενής.
«Μάλιστα, επειδή δεν είχαμε διαθέσιμη κλίνη, η ασθενής θα μεταφερόταν σε άλλο νοσοκομείο. Εκείνοι απειλούσαν γιατρούς και νοσηλευτές, έλεγαν ότι δεν θα επιτρέψουν τη μεταφορά της ασθενούς», προσθέτει ο Μ. Βαρδαβάκης. Το περιστατικό έληξε με την παρέμβαση της Αστυνομίας, η οποία όμως δεν κίνησε κάποια διαδικασία εναντίον των αρνητών.
«Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνο το διάστημα και για αρκετό καιρό μετά συγκεκριμένοι κύκλοι αρνητών στο διαδίκτυο είχαν στοχοποιήσει το προσωπικό του Θριασίου, λέγοντας απίστευτα πράγματα, ότι σκόπιμα μεταφέρονται ασθενείς σε… ειδικές αίθουσες για να κολλήσουν κορονοϊό ή ότι βάζουν ειδικές μάσκες που καταστρέφουν τους πνεύμονες», καταλήγει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο μιλώντας στην εφημερίδα.
Τον περασμένο μήνα, το προσωπικό του Νοσοκομείου Παπανικολάου δεχόταν διαρκείς οχλήσεις από συγκεκριμένο άνδρα, ο οποίος προσπαθούσε να αποτρέψει τη διασωλήνωση της συζύγου του. Αλλοτε μόνος του, άλλοτε με τη συνοδεία ατόμων που δήλωναν συγγενείς του, εισέβαλλε στο νοσοκομείο, αποκαλώντας τους
γιατρούς «φονιάδες». Τελικά, επέδωσε έγγραφο, το οποίο έφερε τον τίτλο «Προειδοποίηση για Καταγγελία/Αγωγή», στη Γεωργία Χασαπίδου, πνευμονολόγο του νοσοκομείου. «Επρόκειτο για άτομο χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, το οποίο φαίνεται πως είχε υποστήριξη από κάποιους άλλους, οργανωμένους αρνητές.
Αυτοί προφανώς και του χορήγησαν το έγγραφο που μου επέδωσε. Εντός του νοσοκομείου ήταν εκτός εαυτού, φώναζε, μας έλεγε ότι θέλουμε να σκοτώσουμε τους ασθενείς. Τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν πολύ συχνά σε αυτό το κύμα της πανδημίας και είμαστε σε επαφή με το νομικό τμήμα του νοσοκομείου για να τα αντιμετωπίζουμε», λέει η Γ. Χασαπίδου. Το έγγραφο που της επιδόθηκε χαρακτήριζε τη μάσκα «φίμωτρο», ενώ περιελάμβανε τις πλέον εξωφρενικές θεωρίες των αρνητών.
«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως ο COVID-19 είναι ιός. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως υπάρχει έστω και ένας θάνατος από τον υποτιθέμενο COVID-19. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως υπάρχει πανδημία», αναγραφόταν μεταξύ άλλων. «Ο αστυνομικός που τον συνόδευε, μας είπε πως τελευταία, τέτοια έγγραφα επιδίδονται κατά δεκάδες σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», προσθέτει η πνευμονολόγος.
Πριν από λίγες ημέρες, στο Νοσοκομείο Αττικό ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επεισοδίων που προκαλούσε γιος ασθενούς, η οποία κατέληξε. Μαζί με ομάδα «συγγενών» του, όπως τους αποκαλούσε, ο άνθρωπος αυτός αρνείτο ότι η μητέρα του είχε πεθάνει από τις επιπλοκές του κορονοϊού, ζητούσε να της γίνει νεκροτομή και μαζί με τους συνοδούς του απειλούσε το προσωπικό. Τελικά, η γυναίκα ετάφη κατόπιν εισαγγελικής εντολής. «Το πιο τραγικό είναι ότι είχε αφήσει τη σορό της μητέρας του
στο ψυγείο του νοσοκομείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, μια αιτία της έξαρσης που βιώνουμε είναι αυτές οι ομάδες που επηρεάζουν τόσο κόσμο, με αποτέλεσμα αν κάποιοι νοσήσουν να αρνούνται να πάνε στο νοσοκομείο. Ισως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι μας έρχονται ασθενείς σε πολύ προχωρημένη κατάσταση», δηλώνει ο Μιχάλης Ρίζος, εντατικολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο.