Τέσσερα ερωτήματα ξεκαθαρίζουν το τοπίο για τη μετάλλαξη “Όμικρον”

Τέσσερα ερωτήματα ξεκαθαρίζουν το τοπίο για τη μετάλλαξη “Όμικρον”

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα, αλλά ήδη ανιχνεύεται και σε άλλα κράτη. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που διαθέτει, με 32 από αυτές να εντοπίζονται στην πρωτεϊνική του ακίδα. Βρετανοί επιστήμονες χαρακτήρισαν το νέο στέλεχος «ό,τι χειρότερο έχουμε δει μέχρι σήμερα» και θεωρούν ότι απεικονίζει ένα εξελικτικό άλμα του κοροναϊού.

Τέσσερα ερωτήματα

Γιατί μας ανησυχεί τόσο το «Ομικρον»;

Το νέο στέλεχος φέρει πολλαπλές μεταλλάξεις, που πιθανώς να του επιτρέπουν να «ξεφύγει» από την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού μας και να γίνει πιο μεταδοτικό. Κάθε μετάλλαξη του κορωνοϊού ενδέχεται να μπορεί να υπερκεράσει την προστασία που μας προσφέρουν τα εμβόλια κατά της COVID-19 ή να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τη μετάλλαξη «Δέλτα». Ενδεικτικά, στην επαρχία Γουατένγκ της Νότιας Αφρικής –όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το στέλεχος «Ομικρον»– ο ρυθμός αναπαραγωγής R εκτινάχθηκε στο 2. Αυτό υποδεικνύει ένα επίπεδο μετάδοσης που δεν έχει καταγραφεί ξανά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Οταν το R είναι μεγαλύτερο της μονάδας, η εξάπλωση της πανδημίας είναι εκθετική.

Πού εμφανίστηκε η νέα μετάλλαξη;

Βρετανοί επιστήμονες το χαρακτήρισαν «ό,τι χειρότερο έχουμε δει μέχρι σήμερα» και θεωρούν ότι απεικονίζει ένα εξελικτικό άλμα του κορωνοϊού.

Αρχικά το «Ομικρον» ανιχνεύθηκε στην επαρχία Γουατένγκ της Νότιας Αφρικής. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 90% των κρουσμάτων στην επαρχία οφείλεται σε αυτό και πιθανολογούν ότι έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Ηδη η Νότια Αφρική έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη 100 κρουσμάτων του νέου στελέχους. Κρούσματα επίσης ανιχνεύθηκαν στο Ισραήλ, στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στο Βέλγιο, την πρώτη χώρα της Ευρώπης που κατέγραψε τέτοια λοίμωξη. Η νεαρή ανεμβολίαστη γυναίκα, η οποία ταξίδεψε στην Αίγυπτο και την Τουρκία, ουδέποτε είχε την παραμικρή σύνδεση με τα κράτη της νότιας Αφρικής.

Πώς συγκρίνεται το νέο στέλεχος με τα προηγούμενα;

Eπιφανείς Βρετανοί επιστήμονες περιέγραψαν το νέο στέλεχος ως «το χειρότερο που έχουμε δει μέχρι σήμερα». Διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική του ακίδα, η οποία είναι ο στόχος των εμβολίων κατά της COVID-19 για να πυροδοτήσουν την παραγωγή αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ενδεικτικά, το στέλεχος «Δέλτα» διαθέτει μόλις δύο μεταλλάξεις στην ίδια περιοχή. Οι γενετικές μεταβολές της πρωτεϊνικής ακίδας είναι δυνατόν αφενός να ενισχύσουν την ικανότητα του ιού να εισβάλει και να μολύνει τα κύτταρα και αφετέρου να δυσχεράνει την αντίδραση των ανοσοκυττάρων. H μετάλλαξη «Δέλτα» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Μέχρι σήμερα κατάφερε να εξελιχθεί στο κυρίαρχο πανδημικό στέλεχος, αυξάνοντας τις λοιμώξεις και τους θανάτους σε όλο τον πλανήτη.

Θα έχουμε γρήγορα εμβόλια για το νέο στέλεχος;

H BioNTech δεν έχασε λεπτό και ήδη δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έναντί του, αναγνωρίζοντας την παγκόσμια ανησυχία. Ωστόσο, τα πρώτα συμπεράσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν αναμένεται να εξαχθούν πριν από την πάροδο 15 ημερών. Η εταιρεία, επίσης, ανέφερε ότι είναι πιθανό να κριθεί αναγκαία η επικαιροποίηση του σκευάσματος που ετοιμάζει με την Pfizer, κάτι που στο παρελθόν είχε δεσμευθεί ότι μπορεί να κάνει εντός εβδομάδων.

Σχετικά Άρθρα