Γενετική προδιάθεση βαριάς νόσησης από Covid – Μαγιορκινης στο libre: Υπάρχουν οικογένειες που έχουν ξεκληριστεί

Γενετική προδιάθεση βαριάς νόσησης από Covid – Μαγιορκινης στο libre: Υπάρχουν οικογένειες που έχουν ξεκληριστεί

Για τον πολύ ιδιαίτερο και πραγματικό κίνδυνο σε περίπτωση νόσησης από Covid-19, που υπάρχει στις νεότερες παραγωγικές ηλικίες και συνδέεται με γενετική προδιάθεση, μίλησε στο libre, o Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. 

της Ρούλας Σκουρογιάννη

Όπως είχε ήδη αναφέρει κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας: «Υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο και θάνατο από Covid-19 στις νεότερες ηλικίες.  Αυτό σημαίνει ότι, όταν ο ιός εισβάλει σε οικογένειες που έχουν αυτή την προδιάθεση τότε η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι σημαντική. Και, δυστυχώς, υπάρχουν παραδείγματα όπου κατέληξαν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας. 
Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις οικογενειακές τραγωδίες που επηρεάζουν ανεπανόρθωτα τη στήριξη των νεότερων μελών κάθε οικογένειας». 

Σε σχετική ερώτηση του libreαν υπάρχει κάποιος τρόπος, μέσω κάποιων εξετάσεων ίσως, να γνωρίζει κάποιος την προδιάθεση αυτή, o Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας εξήγησε ότι: 

«Προς το παρόν, δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει εάν υπάρχει γενετική προδιάθεση. Σε μερικά χρόνια, θα μπορούμε να κάνουμε σχετικές εξετάσεις για να διαπιστώνεται η γενετική προδιάθεση. 
Αυτό που, τώρα, πρέπει να γίνεται, προληπτικά (για το ενδεχόμενο να έχει γενετική προδιάθεση), είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, όχι συγχρωτισμός) και η τήρηση των μέτρων υγιεινής (όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών). 

Αν κάποιος έχει βιώσει θάνατο από Covid-19 μέσα στην οικογένεια, θα πρέπει να προσέχει περισσότερο, να είναι υποψιασμένος. Ειδικά, στην περίπτωση απώλειας από Covid ατόμου νεότερης ηλικίας (αδέρφια ή ξαδέρφια), αυτό αποτελεί ισχυρό στοιχείο προδιάθεσης και θα πρέπει όλοι να προσέχουν πολύ περισσότερο

Έχουν συγκεντρωθεί, πλέον, αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση. Αλλά θα το έχετε παρατηρήσει και από τις δημοσιογραφικές καταγραφές: υπάρχουν οικογένειες, στις οποίες νόσησαν από τον ιό αρκετά άτομα, αλλά σχετικά ήπια ή έστω λίγο βαρύτερα, ενώ υπάρχουν οικογένειες οι οποίες ξεκληρίστηκαν ολόκληρες και αυτό οφείλεται στη γενετική προδιάθεση. 

Για αυτό τονίζουμε, αν υπάρχει θάνατος μέσα στην οικογένεια από Covid -ειδικά νεότερου ατόμου- χρειάζεται εξαιρετική προσοχή από όλα τα μέλη και σίγουρα εμβολιασμός, ώστε να αποφευχθεί η βαριά νόσηση από Covid. 

Ο ιός είναι εδώ και δε θα φύγει σύντομα… Για πόσο διάστημα μπορούμε να απομονωθούμε χωρίς την προστασία από τον εμβολιασμό; Ειδικότερα τα νεότερης ηλικίας άτομα…».

Σχετικά Άρθρα