“Χρειάζονται περισσότερα σφυριά στην ίδια κατεύθυνση” – Το οργανωτικό στοίχημα Τσίπρα και τα αγκάθια για ενιαία φωνή

 “Χρειάζονται περισσότερα σφυριά στην ίδια κατεύθυνση” – Το οργανωτικό στοίχημα Τσίπρα και τα αγκάθια για ενιαία φωνή

Η συγκρότηση του think tank που πλαισιώνει πλέον τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η προσπάθεια έχει βάθος στο χρόνο με τους συμβούλους του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ να εργάζονται αθόρυβα  δυο χρόνια για να συγκροτηθεί ένα πλέγμα ανθρώπων, όχι κατ’ ανάγκη κομματικών προσωπικοτήτων το οποίο σε μια διασύνδεση με το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα θα οδηγούσε σε αυτό που πολλοί αποκαλούν με απλό τρόπο «ενιαίο κόμμα».

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η συγκρότηση της δεξαμενής σκέψης που θα λειτουργήσει παράλληλα και επικουρικά στους τομεάρχες του κόμματος είναι το επόμενο βήμα για το ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.

Ένα στοίχημα οργανωτικό ώστε έξω από την ιδεολογική διαπάλη και τις πολιτικές διαφορές που μπορεί να χωρίζουν στελέχη και τάσεις στο κόμμα θα προχωρά σε επεξεργασίες και θα εξοπλίζει το κόμμα και τα στελέχη με επιχειρήματα και γνώση σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, από την οικονομία μέχρι τα δικαιώματα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Θετικό σήμα

H συγκρότηση του think tank και η πανηγυρική παρουσίασή του από τον Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε μια κατ’ αρχήν θετική είδηση και μια εξέλιξη η οποία δεν άφησε και πολλά περιθώρια εξαιτίας και της ανθρωπογεωγραφίας των τεχνοκρατών και επιστημόνων που μετέχουν στην ομάδα.

  • Ουσιαστικά για το στενό πυρήνα του πρόεδρου η εξέλιξη αυτή είναι και η απάντηση στη διαχρονική κριτική που του ασκείται για την επιλογή των προσώπων. Οι επιθέσεις κατά την περίοδο διακυβέρνηση στο πρόσωπο του Νίκου Καρανίκα και μέχρι σήμερα και για τον Παύλο Πολάκη ήταν μόνιμη επωδός των αντιπάλων με αισθητή διείσδυση και στο θυμικό των πολιτών.

Ωστόσο το γεγονός ότι το εγχείρημα μέχρι τώρα έχει τύχει ευρείας αποδοχής ως κίνηση, εκλαμβάνεται από ανθρώπους οι οποίοι θα αναλάβουν να συντονίσουν συγκεκριμένους τομείς του προτζεκτ, όπως ο Βαγγέλης Καλπαδάκης και ως αντιστροφή της έως τώρα σκληρής και σχεδόν πολεμικής κριτικής η οποία έχει ασκηθεί για τις επιλογές του κ. Τσίπρα.

Περισσότερα σφυριά

Το όπλο που έχει στα χέρια του Αλέξης Τσίπρας μένει να φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τώρα το «μέταλλο» να το αξιοποιήσει και να το αναβαθμίσει σε επίπεδο επικοινωνίας.

  • Το πρώτο στοίχημα να συγκροτηθεί κερδήθηκε, αλλά είναι το μισό της διαδρομής. Η Κουμουνδούρου έχει τώρα να διανύσει την απόσταση του συντονισμού των βημάτων ώστε να πυκνώσουν στα μέσα ενημέρωσης οι παρουσίες τομεαρχών – βουλευτών και στελεχών- και τεχνοκρατών της δεξαμενής με ένα σοβαρό συντονισμό που θα κόβει και ράβει καθημερινά διαχέοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερα στρώματα.

Το γεγονός ότι τόσο οι νέες φωνές που προστίθενται όσο και η ενιαία φωνή που θα βγαίνει προς τα έξω θα προσδώσουν το απαραίτητο κύρος που λείπει από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Χρειάζεσαι περισσότερα σφυριά να βαράνε στην ίδια κατεύθυνση» είναι το μότο που χρησιμοποιεί σημαίνων στέλεχος για να αναδείξει τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει επικοινωνιακά το εγχείρημα.

Πρώτα δείγμα γραφής

Τα πρώτα δείγματα της δουλειάς που μπορεί να γίνει με τη λειτουργία του think tank είναι ελπιδοφόρα για τα στελέχη.

Το παράδειγμα της επίσκεψης στο κέντρο των κακοποιημένων γυναικών μαζί με 2 αναρτήσεις του προέδρου που αγκαλιάστηκαν για το περιεχόμενό τους ήταν προϊόν έμπνευσης της Κορίνας Χατζηνικολάου, καθηγήτριας ψυχοπαθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Αντίστοιχη δουλειά φαίνεται πως έχει γίνει και στο πεδίο της πανδημίας με την προσθήκη του Γρηγόρη Γεροτζιάφα στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματος.

Αν και πολλοί ήταν εκείνοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ που απόρησαν αν θα καταφέρει ο καθηγητής να συγχρωτιστεί με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται να μπαίνει ανάμεσά τους  και αντίθετα σύμφωνα με πληροφορίες η συνεργασία Γεροτζιάφα – Ξανθού αναμένεται εποικοδομητική, αλλά και ιδιαίτερα παραγωγική για την επικοινωνία και την ουσία των προτάσεων του κόμματος.

Προσδοκίες από τη συνεργασία τους δημιουργούνται και για το ζευγάρι Κώστα Φωτάκη και Διάνας Βουτυράκου στον τομέα της έρευνας και της υψηλής τεχνολογίας ή ακόμη και στον τομέα του περιβάλλοντος θεωρείται ευεργετική η παρουσία του κ,. Φαραντούρη δίπλα στον Σωκράτη Φάμελλο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι οι 30 της δεξαμενής των τεχνοκρατών έχουν ως στόχο ή ρόλο να καπελώσουν τους τομεάρχες του κόμματος.

Για παράδειγμα οι καθηγητές Χριστόπουλος και Παπαϊωάννου θα εργαστούν δίπλα από τον διευθυντή και υπεύθυνου του think tank Μιχάλη Καλογήρου και κανείς δεν μπορεί να βρει κάποιο ιδιαίτερο λόγο οι άνθρωποι που χειρίζονται τα  ζητήματα Δικαιοσύνης να βρεθούν σε κάποιο νομικό χάσμα ή συνταγματική διελκυστίνδα.

Πυγμή

Αυτό που αναγνωρίζουν όλοι είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη από περισσότερη στήριξη στην επικοινωνία και από τα κορυφαία και τα ιστορικά στελέχη του κόμματος.

Άνθρωποι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και απλά μέλη του κόμματος παραδέχονται ότι δεν δυναμώνει συνολικά η φωνή του κόμματος ή τουλάχιστον οι θέσεις του κόμματος δεν επικοινωνούντα με ένταση και μαζικά και από τα στελέχη της πρώτης γραμμής.

  • Αντίθετα αυτό που συμβαίνει μέχρι τώρα είναι να βγαίνουν μεμονωμένα κάθε φορά πρόσωπα και να χαλάνε ή να γκρεμίζουν ακόμη και τη δουλειά του ίδιου του προέδρου, όπως συνέβη αμέσως μετά την ομολογουμένως θετική αποτίμηση της παρουσίας του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου να εξουδετερώνει την επιτυχία του ίδιου του πρόεδρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έχει πολλές φορές δεχτεί μέχρι τώρα εισηγήσεις από την ομάδα των προεδρικών να προχωρήσει σε κινήσεις ηγετικού χαρακτήρα προχωρώντας ακόμη και σε διαγραφές με ενεργοποίηση της επιτροπής δεοντολογίας των Γεροβασίλη Τζανακόπουλου.

Σαν πρωθυπουργός

Όσοι όμως γνωρίζουν και την ιδιοσυγκρασία του και την πολιτική του σκέψη αποκλείουν ο κ. Τσίπρας να αλλάξει την τακτική του απέναντι σε όσους του τραβούν το χαλί προχωρώντας σε καρατομήσεις.

  • Με το αρχηγικό του προφίλ να μην αμφισβητείται από κανένα στο κόμμα ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αφήνει όλα τα λουλούδια να ανθίζουν και ο ίδιος θα προχωρά στη στρατηγική του κατά τα πρότυπα της λειτουργίας ενός πρωθυπουργού που ακούει και σχεδιάζει τις κινήσεις του κατά βάση με το στενό πυρήνα των ανθρώπων που έχει επιλέξει να τον πλαισιώνουν.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα περισσότερο αρχηγικό παραμένει πάντα ανοιχτό ως επιλογή, πρώτα από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Όπως εξάλλου σημειώνουν πολλοί στο κόμμα η συνεδρίαση των οργάνων δεν αποτέλεσε ποτέ ουσιαστικό πρόβλημα ακόμη κι όταν οι συγκρούσεις έπαιρναν μεγάλες διαστάσεις λόγω διαφωνιών, αφού κανείς από όσους ασkούν τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση όσο κι αν αμφισβητούσε επιλογές του Αλέξη Τσίπρα αυτό δεν μεταφράστηκε ποτέ και σε αμφισβήτηση της ηγεσίας του. 

Σχετικά Άρθρα