Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την Σύγκλητο του ΠΔΜ, τους επιχειρηματίες και τον όμιλο ενεργών νέων Φλώρινας
«Η ενεργοποίηση της ρήτρας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την πλευρά υπουργείου Παιδείας, με την άμεση στελέχωση του Πανεπιστημίου ΔΜ με εκπαιδευτικό προσωπικό» ήταν ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θόδωρο Θεοδουλίδη και τους αντιπρυτάνεις του ιδρύματος κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ο πρύτανης του ΠΔΜ Θόδωρος Θεοδουλίδης εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε ότι, «ενημερώσαμε στον πρωθυπουργό για την ίδρυση Αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών και ζητήσαμε την υποστήριξη στο μεγάλο πρότζεκτ του πανεπιστημίου που είναι η λειτουργία του κόμβου καινοτομίας» σε χώρους του πανεπιστημιακού κάμπους στην περιοχή της ΖΕΠ.
Ο κ. Θεοδουλίδης ανέφερε ότι από τον διάλογο που έγινε με τον πρωθυπουργό, διαφάνηκε στον ορίζοντα η βούληση το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας «να ηγηθεί της προσπάθειας στο θέμα της επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού στην διαδικασία αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής» ενώ όπως όλα δείχνουν θα διαθέτει σημαίνοντα ρόλο στην λειτουργία του «Παρατηρητηρίου Δίκαιης Μετάβασης» που θα παρακολουθεί το σύνολο των δράσεων σε όλο το φάσμα της απολιγνιτοποίησης και της αλλαγής του Οικονομικού μοντέλου της περιοχής.
Ο Κλεάνθης Ακτενίζογλου πρόεδρος της Πρωτοβουλίας επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ΔΕΗ «Ελλάδα 2028-Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης» μετά την συνάντηση που προηγήθηκε με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι ζητήθηκε από την πλευρά των επιχειρήσεων, «συγκεκριμένα φορολογικά κα ασφαλιστικά εργαλεία, μιλήσαμε για τον Αναπτυξιακό νόμο και μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι ενεργός». Ο κ. Ακτενίζογλου σημείωσε ότι «επισημάναμε στον πρωθυπουργό ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση και που απασχολούν πλέον τους 3000 εργαζόμενους θα πρέπει να παραμείνουν ενεργές γιατί αποτελούν τον πραγματικό πλούτο της περιοχής». Πρόσθεσε ότι «η επόμενη πενταετία για τις επιχειρήσεις μας θα είναι σκοτεινή και ότι σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εστιαστεί και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης».
Ο ‘Αγγελος Ιατρίδης του «Κτήματος ΑLPHA» σημείωσε ότι εκτός από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην διαβούλευση για τον αναπτυξιακό νόμο «ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να εξετάσει το θέμα της διεύρυνσης της ποσόστωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων στα επενδυτικά σχέδια που θα υποβάλλουν στον νέο αναπτυξιακό κάτι που μας υποσχέθηκε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί».
Στην συνάντηση του πρωθυπουργού παραβρέθηκαν οι επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Ναθαναηλίδης, Σ. Τόττης, ‘Αγγελος Ιατρίδης, Κλεάνθης Ακτενίζογλου, Ιάκωβος Παντελίδης, Γιώργος Κουκουτάρης, Χρήστος Κουτσαρδάκης, Αναστασία Κολιαροπούλου, Κώστας Βάμβας, και Βασίλης Τυριακίδης.
Ο πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ομίλου Ενεργών νέων Φλώρινας, όπου μίλησαν για τους στόχους του Ομίλου σε ζητήματα που αφορούν τη στήριξη της νεολαίας στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και την εφαρμογή Ευρωπαϊκών πολιτικών και δράσεων, με επίκεντρο του νέους και νέες. Ο πρόεδρος του ομίλου Κώστας Φιλιππίδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι «οι ομάδες εργασίας του ΟΕΝΕΦ συμμετέχουν σε όλες τις προσκλήσεις διαλόγου που απευθύνει η πολιτεία και η περιφέρεια και ότι έχουν υποβάλει προτάσεις τόσο στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, όσο και στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και στο Πράσινο Ταμείο». Ζήτησαν την συμπαράσταση του πρωθυπουργού στις πρωτοβουλίες τους «για την ενδυνάμωση της νεολαίας της Δυτικής Μακεδονίας σε ζητήματα κοινωνικού και εργασιακού ενδιαφέροντος».