Κοζάνη: Τι ζήτησαν οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας από τον πρωθυπουργό

Κοζάνη: Τι ζήτησαν οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας από τον πρωθυπουργό

Πολύωρη ήταν η συζήτηση των φορέων της δυτικής Μακεδονίας με τον πρωθυπουργό που οργανώθηκε στο αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Καραμανλής του κτιρίου της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη.

Την συζήτηση συντόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης ενώ κατά την συζήτηση υπήρξαν και ολιγόλεπτες παρεμβάσεις των υπουργών όπως του Κωστή Χατζηδάκη που ανακοίνωσε «την έγκριση τριών προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης που ήδη ξεκίνησαν και κάποια θα τρέξουν το επόμενο διάστημα από τον ΟΑΕΔ και που αφορούν την χρηματοδότηση συνολικά 10.000 θέσεων εργασίας». Γνωστοποίησε την συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τον ΟΑΕΔ για την κατάρτιση και εκπαίδευση 100 ανέργων σε σύγχρονες μορφές καλλιέργειας, ενώ ανακοίνωσε την δημιουργία του «Πράσινου σχολείου» στην Κοζάνη δράση που χρηματοδοτείται από το Πράσινο ταμείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μίλησε με αναλυτικά στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τις ενισχύσεις των δήμων από τον τακτικό προϋπολογισμό, τις έκτακτες ενισχύσεις που δόθηκαν σε ΟΤΑ που υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές ενώ υπενθύμισε πως «με τις αλλαγές που προχώρησε η κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο συνέβαλε στην ομαλή κυβερνησιμότητα στους δήμους της Χώρας».

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας ώστε να αποτυπωθεί με επιστημονικό τρόπο η ανάγκη όλων των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων ώστε «να αποφασιστούν στην συνέχεια τα έργα που μπορούμε να σχεδιάσουμε και στην συνέχεια να χρηματοδοτήσουμε».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, δεκατρείς δήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι πρόεδροι των Εργατικών κέντρων Κοζάνης και Εορδαίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών έλαβαν το λόγο μεταφέροντας στον πρωθυπουργό την αγωνία τους για το εάν η περιοχή θα προλάβει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ενώ ζήτησαν την παρέμβασή του ως προς την ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση σημαντικών αναπτυξιακών έργων που μπορούν να αλλάξουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δήμων της δυτικής Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε στο θέμα της ανάπτυξης του «Πράσινου υδρογόνου» ως «την καλύτερη δυνατή ιδέα που μπορεί να υποκαταστήσει την απώλεια 20.000 και πλέον θέσεων εργασίας από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων αλλά και της απώλειας 2 δισ. εισοδήματος που θα έχει η περιοχή έως το 2028». Ζήτησε την θεσμική παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε η πρόταση που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες να κριθεί και να εγκριθεί αυτοτελώς ως πρόταση για την δυτική Μακεδονία.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας δήλωσε ότι «η κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης είναι σωστή, προς τα εκεί πρέπει να πάμε» αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς το θέμα της ταχύτητας». Επεσήμανε ότι «οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται μόνο από επενδύσεις και ότι ο δήμος συνεργάζεται με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παπαθανάση για το θέμα» αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν αρκεί γιατί χρειάζονται εκτάσεις για να γίνουν και τόνισε ότι «η ΔΕΗ που τις διαθέτει πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση». Ζήτησε την παράταση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης των μονάδων του Αγ. Δημητρίου από όπου τροφοδοτείται με τηλεθέρμανση η πόλη της Κοζάνης ώστε να προλάβει να κατασκευαστεί η μονάδα ΣΗΘΥΑ από την ΔΕΗ που θα στηρίξει την λειτουργία και όλων των τηλεθερμάνσεων της περιοχής.

Ο δήμαρχος της Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης τόνισε ότι «η μετάβαση γίνεται σ ένα ασφυκτικό πλαίσιο, η αλλαγή πλεύσης στις λιγνιτικές περιοχές είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, αναζητούνται οι καλύτερες λύσεις» και ζήτησε την παράταση του χρόνου λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης πέραν του 2023.
Παράλληλα μίλησε για την ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για την Σιδηροδρομική σύνδεση της Φλώρινας με την Βόρεια Μακεδονία και του σχεδιασμού της σύνδεσης με την Αλβανία.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακέντας αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση μίλησε για «μια ακατανόητη βιασύνη της κυβέρνησης», τόνισε ότι «θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κοινωνική συνενοχή των κατοίκων της περιοχής κι ότι το χρονικό όριο που έχει τεθεί καθιστά την μετάβαση όχι μόνο βίαιη αλλά και καταστροφική για τη τοπική οικονομία». Ζήτησε την παρέμβαση της πολιτείας για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των Αναργύρων και την διευθέτηση της μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής που εκκρεμεί εδώ και 20 χρόνια.

Απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας που σήκωσε σημαντικό βάρος στην πανδημία και «να εγκαινιάσει την νέα υπερσύγχρονη πτέρυγα της Ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου».

Ο δήμαρχος Αμυνταίου ‘Ανθιμος Μπιτάκης τόνισε ότι «η απολιγνιτοποίηση στο δήμο του ήρθε πριν από την εξαγγελία του πρωθυπουργού, όταν το 2017 έκλεισε ο ΑΗΣ Αμυνταίου» και αναφέρθηκε σε ένα εμβληματικό έργο του δήμου την μετατροπή των εκτάσεων 1000 στρεμμάτων ενός παλιού ορυχείου κοντά στην λίμνη Βεγόρα σε πρότυπο συνεταιριστικό αμπελώνα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας. Στο εγχείρημα όπως ανέφερε θα συμμετέχουν πολίτες που έχουν κτυπηθεί από την Οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης τόνισε ότι «η απόφαση της απολιγνιτοποίησης αιφνιδίασε την περιοχή μας» δηλώνοντας ότι «η ΓΕΝΟΠ διαφωνεί ως προς τον χρονικό όριο υλοποίησης της». Πρότεινε «την συνέχιση της λειτουργίας των τριών μονάδων» της Μελίτης, του Αγ. Δημητρίου 5, της Πτολεμαΐδας 5, και της Μεγαλόπολης, οι οποίες διαθέτουν ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά και εκπληρώνουν όλες τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Σχετικά Άρθρα