Γκάγκα στο libre: Δεν υπάρχει οριζόντια μείωση ούτε οδηγία να μειωθούν τα χειρουργεία 80% – Προτάσσεται, ο άρρωστος που κινδυνεύει η ζωή του

 Γκάγκα στο libre: Δεν υπάρχει οριζόντια μείωση ούτε οδηγία να μειωθούν τα χειρουργεία 80% – Προτάσσεται, ο άρρωστος που κινδυνεύει η ζωή του

Οι αντιδράσεις των γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία για την πρόσφατη «εντολή Γκάγκα» σχετικά με τη μείωση όσο το δυνατόν και όπου γίνεται των προγραμματισμένων χειρουργείων στο 80%, συνεχίζεται και μάλιστα οι υγειονομικοί «κρούουν τον κώδωνα» ότι η αύξηση θανάτων από λοιπές παθήσεις είναι εφάμιλλη του κοροναϊού, και τονίζουν ότι μετατρέποντας τα νοσοκομεία, για άλλη μία χρονιά, σε δομές αντιμετώπισης μίας πάθησης –της Covid– θα θρηνούμε θύματα από άλλες νόσους που μένουν υποθεραπευμένες ή και αδιάγνωστες.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Σχετικά με τη συγκεκριμένη οδηγία, ρωτήθηκε από το libre η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ποιες θα είναι οι μέθοδοι ελέγχου της εφαρμογής της οδηγίας στον ιδιωτικό τομέα, (καθώς δηλώνεται ότι θα ισχύει και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές), με δεδομένο ότι η ανάλογη οδηγία που είχε δοθεί πέρυσι την άνοιξη δεν τηρήθηκε στις ιδιωτικές κλινικές.

  • Επίσης, ρωτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός πώς θα αντιμετωπιστεί η λίστα αναμονής για χειρουργείο που ήδη έχει φτάσει τους 36 μήνες αν συνεχίζονται οι αναβολές των χειρουργείων, και τέλος, εάν θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο για να μην χάνονται άνθρωποι από άλλες νόσους.

«Δεν υπάρχει οριζόντια μείωση ούτε οδηγία να μειωθούν τα χειρουργεία στο 80%», επεσήμανε η κα Γκάγκα. Η απόφαση του υπουργείου, ουσιαστικά, είναι για να στηρίξει τις διοικήσεις των νοσοκομείων εκεί όπου χρειάζεται, λόγω έκτακτης ανάγκης, να νοσηλευθούν περισσότεροι ασθενείς με Covid.

Στην ιατρική, δουλεύουμε πάντα με βάση το ποιο είναι το επείγον περιστατικό.

Έχω δουλέψει 30 χρόνια σε Επείγοντα. Έχεις 100 ανθρώπους ή 300 ανθρώπους που περιμένουν σε αναμονή, εξετάζεις πρώτα και αντιμετωπίζεις πρώτα τον άρρωστο που έχει χαμηλό οξυγόνο και τον άρρωστο που αιμορραγεί, τον άρρωστο που κινδυνεύει η ζωή του. Και οι υπόλοιποι περιμένουν.

Το ίδιο πράγμα γίνεται και τώρα. Υπάρχει μια πίεση από ασθενείς που είναι βαριά άρρωστοι, είτε είναι Covid, είτε είναι τραυματίες, είτε είναι οτιδήποτε… Αυτοί οι άρρωστοι προτάσσονται.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί σε κάποια σημεία να χρειαστεί να μειωθούν κάποια άλλα περιστατικά που είναι λιγότερο επείγοντα. Αυτό λέμε.

Να πω δε ότι, σε όλο αυτό το διάστημα, στο «Σωτηρία», παραδείγματος χάρη, όπου ήμουν μέχρι πριν δυόμισι μήνες, και που είναι ένα νοσοκομείο που ήταν  full Covid, λειτουργούσαν όλα τα τμήματα για τη διαγνωστική βρογχοσκόπηση. Λειτουργούσαν όλα τα τμήματα χημειοθεραπείας καθημερινά.

Το Θεαγένειο λειτουργεί όλο αυτό το διάστημα, δεν σταμάτησε κάτι. Άρα, το κάθε νοσοκομείο αντιμετωπίζει τις ανάγκες του.

Η οδηγία που δόθηκε ήταν για να υπάρχει αυτή η ευελιξία στις διοικήσεις, όπου χρειάζεται, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πάντα προτάσσεται, δεν σταματάει. Προτάσσεται, όμως, ο άρρωστος που κινδυνεύει η ζωή του. Αυτό γίνεται πάντα στην Ιατρική, όποιο και αν είναι το πρόβλημα.

Αν, χτες ας πούμε, είχαμε ένα ατύχημα με εγκαυματίες. Αυτοί οι εγκαμαυτίες πήγαν σε νοσοκομείο και εκεί ήταν οι πρώτοι που αντιμετωπίστηκαν. Γιατί αυτών η ζωή κινδύνευε. Άρα αυτό είναι ένα πράγμα που κάνουμε στην Ιατρική πάντα».  

·         Άρα, λέτε ότι το ίδιο ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρεται στην οδηγία;

«Όπως είναι και μια οδηγία για το επισκεπτήριο, όλα αυτά που ισχύουν, τα μέτρα, δηλαδή, που είναι για να προφυλάξουνε και τους ασθενείς και το προσωπικό και θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος».

Αναγκαία η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό με την έναρξη των συμπτωμάτων!

Αξίζει τέλος, να αναφερθεί η προτροπή-έκκληση της αναπληρώτριας υπουργού προς τον κόσμο για έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό με την έναρξη των συμπτωμάτων.

  • «Να μην περιμένουμε 8 μέρες με πυρετό και δύσπνοια για να πάμε στο νοσοκομείο. Πάμε νωρίτερα για να προλάβουν οι γιατροί να μας δουν. Στο γιατρό της περιοχής, στο Περιφερικό Ιατρείο, σε έναν ιδιώτη γιατρό, σε κάποιον γιατρό να μας δει αν έχουμε συμπτώματα. Είναι σημαντικό! Ειδικά στη Β. Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πηγαίνουν αργά και είναι δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά».

Η προτροπή της κας Γκάγκα γίνεται τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για την Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε covid-ασθενείς από τον θεράποντα ιατρό τους.

«Θα αρχίσει η διάθεση σε 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουμε, μπορεί να ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία, ώστε να είναι κοντά στους ασθενείς. Αλλά ξεκινάμε με τα νοσοκομεία που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία, με μια ομάδα που θα ελέγχει όλα τα αιτήματα της πλατφόρμας, μια 5μελή ομάδα από γιατρούς που θα ελέγχουν όλα τα αιτήματα με βάση την προτεραιοποίηση που έχει δοθεί. Άρα, έχουμε ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας. Να πω, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να προσέχουμε. Οι δόσεις πανευρωπαϊκά είναι περιορισμένες και πρέπει να προσέχουμε για να προλάβουμε τη νόσο. Είναι πάντα καλύτερα να προλαβαίνουμε από το να θεραπεύουμε», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου (ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα που έχουν μεταμοσχευθεί, που πάσχουν από νεοπλασίες είτε του αίματος, είτε συμπαγών οργάνων, ασθενείς σε χημειοθεραπεία, έγκυοι στο 3ο τρίμηνο)._

Σχετικά Άρθρα