Σχοινάς: Στην ΕΕ στηρίζουμε διαχρονικά και έμπρακτα την ευρωπαϊκή κοινότητα καινοτομίας

Σχοινάς: Στην ΕΕ στηρίζουμε διαχρονικά και έμπρακτα την ευρωπαϊκή κοινότητα καινοτομίας

Στις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η Ευρώπη στον τομέα της καινοτομίας στην υγεία και στα εργαλεία υποστήριξής της, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Φόρουμ Καινοτομίας 2021,του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με θέμα “Η Καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις”.

Στην Ευρώπη έχουμε τους πόρους, την πολιτική βούληση και τα εργαλεία να στηρίξουμε τις ερευνητικές και επιχειρηματικές προσπάθειες, προκειμένου όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και απειλές που μας περιστοιχίζουν, είπε.

Έχω δει, ανέφερε, από πολύ κοντά τη σημασία της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, αρχής γενομένης από το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ανθρωπότητα. «Συντονίσαμε την αγορά σχεδόν 5 δισ. δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 σε λιγότερο από 18 μήνες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις περισσότερες εξαγωγές σε τρίτες χώρες», επισήμανε και προσέθεσε ότι τώρα που σιγά σιγά βγαίνουμε από την κρίση της πανδημίας αυτή «η πρωτοφανής επιτυχία πρέπει να γίνει ένα γενικότερο εφαλτήριο για την καινοτομία στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι οι επιδόσεις της στον τομέα της καινοτομίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 2 χρόνια και μάλιστα σε ρυθμό υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ. «Βρίσκουμε πολλές καινοτόμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που διψάνε για συνεργασίες με άλλους για να μπορέσουν να εξελίξουν τα προϊόντα τους. Υπάρχουν σήμερα, στην Ευρώπη, τεράστιες δυνατότητες νέων συνεργασιών μεταξύ επιστημόνων, εταιρειών και επιχειρηματιών, στον κρίσιμο τομέα της υγείας. Στην ΕΕ στηρίζουμε διαχρονικά και έμπρακτα την ευρωπαϊκή κοινότητα καινοτομίας», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι βασικό εργαλείο υποστήριξης της καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι το ΗORIZON EUROPE, «το εμβληματικό, κεντρικό, ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με το συνολικό ύψος 95,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια». Προσέθεσε ότι φέτος τον Ιούνιο ξεκίνησε η πρόσκληση υποβολής προτάσεων σε τεχνολογικές καινοτομίες στην υγεία, ενώ για το 2022 το αντίστοιχο πρόγραμμα εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει με προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, για την πρόβλεψη του κινδύνου χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών, αλλά και την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας που συνδέεται με τις ιατρικές συσκευές.

Το δεύτερο σημαντικό εργαλείο, είπε ο κ. Σχοινάς, είναι το ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας. Πρόκειται για μια νέα ισχυρή πρωτοβουλία που σκοπεύει στην άμεση χρηματοδοτική στήριξη των πιο ταλαντούχων ευρωπαίων καινοτόμων. Από το 2018 το Συμβούλιο έχει ήδη στηρίξει πάνω από 5.000 startups, με περίπου 160 εταιρείες από αυτές να έχουν ήδη προσελκύσει πάνω από 5,3 δισ. ευρώ σε νέες ιδιωτικές επενδύσεις και 40 από αυτές να έχουν αποτιμήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ. Μέχρι το 2027 το Συμβούλιο έχει στη διάθεσή του 10 δισ. ευρώ για την άμεση επένδυση σε νέες τεχνολογίες σε όλους τους τομείς της επιστήμης, με στόχο την δημιουργία ενός “πανευρωπαϊκού εργοστασίου”, που θα επιταχύνει την ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Προσέθεσε ότι 65 ελληνικές και κυπριακές startups έχουν ήδη συμμετάσχει σε πιλοτικές επενδύσεις του συμβουλίου λαμβάνοντας πάνω από 50 εκατ. ευρώ. «Θέλουμε και περιμένουμε αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Επιπλέον υπάρχουν δυνατότητες και πιο παραδοσιακών ευρωπαϊκών δυνατοτήτων και κονδυλίων, όπως το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το νέο ΕΣΠΑ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και την τόνωση του συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

«Η Ευρώπη αποτελεί μια παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα της επιστήμης και της καινοτομίας που όμως ακόμα έχει σημαντικά περιθώρια παραπέρα ανάπτυξης», ανέφερε και επισήμανε: «Πρέπει να ευθυγραμμίσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να δημιουργήσουμε ένα συνολικό περιβάλλον φιλικό προς την καινοτομία που διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πρωτοπορία στις τεχνολογίες του μέλλοντος».

Σχετικά Άρθρα