Βουλή: Άρχισε στην αρμόδια επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις
Στη νομοθετική δράση της κυβέρνησης που συμβάλλει στην επιτάχυνση ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος, ενέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης, το νομοσχέδιο με τίτλο “Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς”, η επεξεργασία του οποίου άρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η δουλειά της κυβέρνησης δίνει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, κρατώντας τις νέες και τους νέους στους τόπους τους, αλλά ταυτόχρονα, με τις στρατηγικές επενδύσεις που σήμερα συζητάμε, αναστρέφουμε και το brain drain φέρνοντας πίσω νέες και νέους που έχουν φύγει κατά την περίοδο της δεκαετούς κρίσης, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης. Αναφερόμενος μάλιστα σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι η αύξηση των επενδύσεων θα είναι για το 2021 στο 12,9%, ενώ το 2022 θα ανέλθει στο 15,1% “μειώνοντας το επενδυτικό κενό και δημιουργώντας θέσεις εργασίας”.
Απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πέρκα, ότι η κυβέρνηση προσαρμόζει τους νόμους ανάλογα με τις επενδύσεις, είπε ότι “εμείς προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας στις επενδύσεις, ανάλογα με αυτά τα οποία φέρνει η εποχή και που δημιουργούν νέα δυναμική στην πατρίδα μας και που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και κυρίως ότι αντιστρέφουν το brain drain. Στρεφόμαστε περισσότερο στις στρατηγικές επενδύσεις στην αγροδιατροφή, στην έρευνα και ανάπτυξη, στη ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη, στην παροχή υπολογιστικού νέφους, cloud computing, στα κέντρα δεδομένων, τα data centers, τη διαστημική βιομηχανία [..] στις μόνιμες εγκαταστάσεις κινηματογραφικών παραγωγών, στα στούντιο όπου δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη, στα επιχειρηματικά πάρκα που αφέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στη μοναξιά τους και που σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο βιομηχανικού χώρου να μπει και να αναπτυχθεί μια επιχείρηση. Αλλά και στα μεγάλα και σημαντικά έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, τα λεγόμενα IPCIS, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ‘ξέχασε’ να εντάξει τη χώρα στο IPCI του υδρογόνου, και στο cluster των μπαταριών, που καταφέραμε να τα εντάξουμε ‘στο και πέντε'”.
Ακολούθως, ο κ. Παπαθανάσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως τη βίβλο των στρατηγικών επενδύσεων: Ενσωματώνουμε όλες τις διατάξεις των στρατηγικών επενδύσεων των νόμων του ’10 και του ’19 σε ένα ενιαίο κείμενο και δημιουργούμε μία σαφέστατη απεικόνιση της νέας εποχής που έρχεται, της επιτάχυνσης που θέλουμε να φέρουμε. Επομένως, ο επενδυτής πλέον δεν χρειάζεται να πηγαίνει σε άλλους νόμους, θα μπορεί να διαβάζει έναν, και όταν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες, θα μπορούμε να απευθυνόμαστε στους επενδυτές” είπε ο κ. Παπαθανάσης.
Αναφερόμενος στη σημασία των άμεσων ξένων επενδύσεων, είπε ότι παραλάβαμε τη χώρα μας ουραγό στην Ευρώπη με 0,30% του ευρωπαϊκού ποσοστού, και τώρα είμαστε στο 0,7%, δηλαδή έχουμε αύξηση 100%. Δεν πανηγυρίζουμε, σαφώς είμαστε πολύ πίσω και πρέπει να δουλέψουμε πολύ εντατικά, έτσι ώστε να φέρουμε άμεσα ξένες επενδύσεις, είπε ο κ. Παπαθανάσης και συνέχισε: Για να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα, δημιουργούμε αυτό το σαφές και ενιαίο κείμενο και περιλαμβάνουμε όλες αυτές τις νέες επενδύσεις: Διότι, πώς θα φέρετε τη Microsoft εδώ, όταν δεν υπήρχαν χωροταξικές διατάξεις για να μπορούν να εγκατασταθούν data center, τα στούντιο κινηματογράφου που θέλουν να φέρουν εδώ την παραγωγή ταινιών με πολλές θέσεις εργασίας, αλλά και για την αγροδιατροφή και για τον ιατρικό τουρισμό και για τα απορρίμματα και για τα επιχειρηματικά πάρκα. Με το νομοσχέδιο δίνουμε το κίνητρο της χωροθέτησης, το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης, φορολογικά κίνητρα, κεφαλαιακά κίνητρα και βεβαίως τη φορολογική κατοικία.
Για τις προβλεπόμενες μονάδες εργασίας, είπε ότι δεν έχουν αφαιρεθεί, εκτός από τις “εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας”. “Δεν μπορεί να μετρήσει κανείς την αξία με ένα καινοτόμο ερευνητικό εργαστήριο, που θέλει να έρθει εδώ και να ανακαλύψει, πχ το εμβόλιο του COVID-19. Τι θα πούμε – δεν είσαι εμβληματική επένδυση εσύ που πρόκειται να ανακαλύψεις ένα εμβόλιο, επειδή η επένδυσή σου είναι στα 10 εκατομμύρια και πρέπει να έχεις τόσες θέσεις εργασίας; Αυτή είναι η έννοια της εμβληματικής επενδύσεως. Στο προηγούμενο νόμο που είχατε 200 εκατομμύρια, ήταν άνευ αντικειμένου” είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
“Οι στρατηγικές επενδύσεις δεν είναι απλά μεγάλες επενδύσεις, πρέπει να εντάσσονται στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική” τόνισε στην εισήγησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει στρατηγικά, αλλά απλά προσαρμόζει τα κίνητρα και τις ενισχύσεις ανάλογα με τις επενδύσεις που της έχουν παρουσιαστεί. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “είστε τόσο δεκτικοί στις απαιτήσεις των επενδυτών, που τελικά δημιουργείτε θέματα ασφάλειας δικαίου των επενδύσεων, με αποτέλεσμα να τις μπλοκάρετε. Πέφτουν στο ΣτΕ. Να σας θυμίσω την περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης και το Ελληνικό. Η δικιά μας κυβέρνηση ξεμπλόκαρε πολλές επενδύσεις” είπε η κα Πέρκα και πρόσθεσε: “Το να είσαι φιλικός με τους επενδυτές δε σημαίνει ότι είσαι φιλικός στις επενδύσεις”. Αναφερόμενη στις ιδιωτικές επενδύσεις, είπε ότι ενώ στο Α’ Μέρος του νομοσχεδίου έχουμε ξεχείλωμα των διαδικασιών, στο δεύτερο έχουμε συγκεντροποίηση: “Ο στόχος σας είναι να ελέγξετε όλο το σύστημα. Δε σας απασχολεί η δικιά μας προσέγγιση για τις επενδύσεις, ποια είναι η παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας, ποιο είναι το παραγωγικό αποτύπωμα στην οικονομία, πώς προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα” είπε η κα Πέτα.
Όσο για τη δημιουργία πλαισίου για τις Εταιρίες Τεχνοβλαστούς (spin-offs) η βουλευτής είπε πως έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το ποσοστό της χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη και ότι οι γενναίες αυξήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια δαπάνη για την έρευνα και ανάπτυξη, προκάλεσαν αύξηση των αντίστοιχων δαπανών από τον επιχειρηματικό τομέα.
Τέλος, η κα Πέρκα, “ως βουλευτής Φλώρινας”, επισήμανε ότι το 66,3% των νεοφυών επιχειρήσεων εδράζουν στην Αττική και μόλις 0,7% στη Δυτική Μακεδονία της απολιγνιτοποίησης, ενώ στην Φλώρινα καμία. “Αυτό είναι υδροκεφαλισμός και λέω να μην τον αναπαράγουμε για μία ακόμα φορά. Όμως καταργήσατε 37 περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα που μπορούσαν να συνεισφέρουν στον εν λόγω τομέα, αφού προηγουμένως με το πρόγραμμα Αθηνά είχατε υποβαθμίσει ξανά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας” είπε η κ. Πέρκα.
Την επιφύλαξη του Κινήματος Αλλαγής σε σχέση με το νομοσχέδιο, εξέφρασε ο αγορητής του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης, αφού “για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση προκρίνει περισσότερο την επικοινωνία και την ενίσχυση του υποτιθέμενα ‘φιλοεπενδυτικού’ προφίλ της, παρά εστιάζει στο αναπτυξιακό αποτέλεσμα”. Ως παράδειγμα της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και του εσφαλμένου μηνύματος που εκπέμπει στους υποψήφιους επενδυτές, ο κ. Κατρίνης έφερε το ότι 2 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα όλες οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονταν. Πρόσθεσε επίσης, ότι “για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στο λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, δεν θα πάψουμε να τονίζουμε, πως ο αποκλεισμός σε μεγάλο βαθμό των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη χρήση των πόρων του, υπονομεύει εξ αρχής τη γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική και στόχευση του Ταμείου” είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
Η αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι “ένα από τα προαπαιτούμενα, αντιλαϊκά και αντεργατικά νομοσχέδια για την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι το 2021”. Όπως είπε η κα Μανωλάκου, αποτελεί συνέχεια του νόμου-έκτρωμα για τα εργασιακά, που έφερε τον “εργασιακό μεσαίωνα, την δεκάωρη δουλειά, τον περιορισμό στη συνδικαλιστική δράση, τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας, την αβεβαιότητα και ανασφάλεια”. Ακόμη και για τις στοιχειώδεις σχέσεις εργασίας ανά επένδυση, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία δέσμευση για μόνιμη και σταθερή απασχόληση εργαζομένων, αλλά αντικαθίσταται από τον όρο «ετήσιες μονάδες εργασίας» στο πλαίσιο της ελαστικής απασχόλησης και των αλλαγών στην εργασιακή νομοθεσία, που έχουν προωθηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Στην ουσία, ακόμα και οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας δεν απαιτείται να οδηγούν καν σε μόνιμες σταθερές θέσεις εργασίας, είπε η κα Μανωλάκου.
Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος, είπε ότι το νομοσχέδιο παρουσιάζεται ως αναπτυξιακό, επειδή δρομολογεί μία ακόμη διαφοροποίηση στις ρυθμίσεις και τις στρατηγικές επενδύσεις. Το βασικό του μειονέκτημα, σημείωσε ο κ. Βιλιάρδος είναι η αοριστία στο κυριότερο σημείο του, δηλαδή, στο ποιοι ακριβώς είναι οι στρατηγικοί τομείς και οι κατευθύνσεις της οικονομίας μας, αλλά εμπεριέχει μία σημαντική καινοτομία που αφορά την ίδρυση τεχνοβλαστών ΑΕΙ: “Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη σε θεσμικό επίπεδο, με την προφανή αντιγραφή των ανάλογων πρακτικών του εξωτερικού. Αρκεί φυσικά να διαμορφωθούν οι συνθήκες σε επίπεδο πολιτικής και οικονομικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να έχει επιτυχία”.
Ο αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, κάλεσε την κυβέρνηση “να αφήσει κάτω τα χέρια της μακριά από τις παραλίες […] Σταματήστε την επιχείρηση να πάρετε ακόμα και αυτό το δικαίωμα από τους ανθρώπους, γιατί αυτό κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο”. Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η παραχώρηση του αιγιαλού της παραλίας και του πυθμένα στις διάφορες εταιρείες”. Τόνισε επίσης, ότι το νομοσχέδιο “βρίθει φωτογραφικών διατάξεων. Προκειμένου να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, διαλύετε όλη την πολεοδομική νομοθεσία, είπε ο κ. Αρσένης, εκτιμώντας ότι “η Ελλάδα παραβιάζει και με αυτό το νομοσχέδιο για πολλοστή φορά την καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της 17/12/2020, που ορίζει ότι δεν είναι δυνατόν μια χώρα της ΕΕ να βάζει δραστηριότητες, είτε είναι αιολικά, είτε τουριστικά ή οτιδήποτε άλλο, σε περιοχές NATURA, χωρίς σχέδιο διαχείρισης”.