Οικονόμου: Ούτε lockdown, ούτε νέα μέτρα στους εμβολιασμένους
«Με τη θεσμική υποδομή, με τις ψηφιακές βάσεις που έχουμε δημιουργήσει η χώρα αλλάζει επίπεδο και μετά την πανδημία θα συντελεστεί μία κοσμογονία ευημερίας και ανάπτυξης στη χώρα η οποία θα επιστρέψει στου πολίτες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Είχε προηγουμένως αναφερθεί στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις, που εισάγεται σήμερα στη Βουλή. Όπως είπε το ν/σ μεταξύ άλλων:
– Διασφαλίζει την απαραίτητη νομική σαφήνεια και δημιουργεί ελκυστικότερες συνθήκες για τους στρατηγικούς επενδυτές
– Περιλαμβάνει νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας
– Προάγει την έρευνα και την ανάπτυξη, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαστημική βιομηχανία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την παροχή υπολογιστικού νέφους (cloud computing), τα κέντρα δεδομένων (data centers), τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων κινηματογραφικών παραγωγών (studios), τον ιατρικό τουρισμό, την αγροδιατροφή, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, τα Επιχειρηματικά Πάρκα και τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEIs).
Τσίπρας για το κοινωνικό μέρισμα: Τότε ήταν “ψίχουλα”, σήμερα είναι θρίαμβος…
Επεσήμανε ακόμη ότι μέσω αυτού «Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων με την ανάθεση της παρακολούθησης σε ιδιωτικούς φορείς. Επίσης διευρύνονται οι φορείς από τους οποίους θα προέρχονται τα μέλη των Επιτροπών Αξιολόγησης και τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες αξιολόγησης και ελέγχου υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων».
Ο κ. Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση επεσήμανε πως «η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά την κοινωνία» και αναφέρθηκε στις τρεις νέες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι μέσω αυτών θα ωφεληθούν πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες και θα διατεθούν 338,5 εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως περίπου 100.000 υγειονομικοί που εργάζονται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ θα λάβουν, μαζί με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου, έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Το μέσο ποσό που θα τους πιστωθεί υπολογίζεται στα 900 ευρώ. «Ήταν μια δέσμευση της κυβέρνησης είναι ηθικό χρέος και της κυβέρνησης και της κοινωνίας έναντι των υγειονομικών», τόνισε.
Στη συνέχεια είπε πως περίπου 800.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τον Δεκέμβριο ενίσχυση ύψους 250 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτημένο μέλος της οικογένειάς τους. Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
Τέλος αναφέρθηκε στο βοήθημα 250 ευρώ που θα λάβουν, επίσης τον Δεκέμβριο, περίπου 173.000 άτομα με αναπηρία. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η έξαρση της πανδημίας συνεχίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συνδέεται με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και ασκεί πίεση στα συστήματα υγείας. Επανέλαβε πως καταγράφεται έξαρση και στη χώρα μας αλλά τόνισε πως «Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής lockdown όπως και δεν εξετάζεται επιβολή επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους».
Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση, ανέφερε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα Ελευθερία και στα θετικά ανέφερε ότι τον τελευταίο μήνα περίπου 500.000 ραντεβού πρώτης δόσης ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνουν και τα ραντεβού της τρίτης δόσης. Επίσης είπε ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ενίσχυση του ΕΣΥ ιδιαίτερα στις περιφέρειες που δέχονται αυξημένη πίεση.
Ο κ. Οικονόμου είπε πως υπάρχει συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non covid αλλά και covid περιστατικών και πρόσθεσε πως στις περιφέρειες Θεσσαλίας Μακεδονίας και Θράκης όπου παρά τα κίνητρα δεν ανταποκρίθηκαν ιδιώτες γιατροί βρίσκεται σε εξέλιξη επίταξη υπηρεσιών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
Μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον η έγνοια της κυβέρνησης είναι καθημερινά να φροντίζει ολόπλευρα την πατρίδα και τους πολίτες και στο επίπεδο αυτό, τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον Προϋπολογισμό του 2022 που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και είπε πως παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση και η κρίση στις τιμές ενέργειες και οι συνακόλουθες ανατιμήσεις, η οικονομία της χώρας μας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και σε αυτή την τροχιά θα συνεχίσει. Υπογράμμισε πως αυτή την προοπτική υπηρετεί και ο προϋπολογισμός για το 2022 επισημαίνοντας πως ανταποκρίνεται σε ένα μοντέλο εξωστρεφές ανταγωνιστικό και πράσινο.
«Βασική οικονομική μας αρχή είναι η μετατροπή του οικονομικού πλεονεκτήματος σε κοινωνικό κεκτημένο σε όφελος δηλαδή για όλους τους Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός «δεν περιλαμβάνει νέους φόρους αλλά προβλέπει, θεσπίζει πρόσθετες μειώσεις φόρων». Αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοποριακές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της νέας γενιάς επισημαίνοντας ότι μιλάμε για παρεμβάσεις που φθάνουν στα 697 εκατομμύρια ευρώ το 2021 για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των νέων και στα 433 εκατ. ευρώ για το 2022.
Ανέφερε επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 6,9% του ΑΕΠ για το 2021 και για το 2022 στο 4,5% του ΑΕΠ και υπογράμμισε πως «Η σωρευτική ανάπτυξη θα φέρει το εγχώριο προϊόν στα προ πανδημίας επίπεδα και θα το αναβαθμίσει».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Οικονόμου και στην ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής για όλα τα ιδιωτικά έγγραφα σχολιάζοντας συνολικά ότι «με όπλο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό η Ελλάδα εισέρχεται στον σκληρό πυρήνα των χωρών που ηγούνται της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης».
“Μετά την πανδημία θα συντελεστεί κοσμογονία ευημερίας και ανάπτυξης, η οποία επιστρέψει στους πολίτες“
«Η Ελλάδα έχει πια το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, σε στρατηγικούς τομείς, ώστε η χώρα μας να αναπτυχθεί πολύπλευρα κι όχι μονομερώς. Με την θεσμική υποδομή και τις ψηφιακές βάσεις που έχουμε δημιουργήσει, η χώρα αλλάζει επίπεδο και μετά την πανδημία θα συντελεστεί μια κοσμογονία ευημερίας και ανάπτυξης στη χώρα η οποία θα επιστρέψει στους πολίτες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Είχε προηγουμένως αναφερθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις, που εισάγεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή.
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, το νομοσχέδιο αυτό μεταξύ άλλων:
-Διασφαλίζει την απαραίτητη νομική σαφήνεια και δημιουργεί ελκυστικότερες συνθήκες για τους στρατηγικούς επενδυτές.
-Περιλαμβάνει νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας.
-Προάγει την έρευνα και την ανάπτυξη, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαστημική βιομηχανία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την παροχή υπολογιστικού νέφους, τα κέντρα δεδομένων, τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων κινηματογραφικών παραγωγών, τον ιατρικό τουρισμό, την αγροδιατροφή, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων.
-Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων.
-Προωθούνται ουσιαστικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου των ιδιωτικών επενδύσεων, έτσι ώστε να εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στα μέτρα για υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε: «η κυβέρνηση, μέσα σε ένα πανευρωπαϊκά δυσχερές περιβάλλον, στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά την κοινωνία. Πέρα από τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για την κάλυψη ενός πολύ σημαντικού κομματιού των αυξήσεων στην ενέργεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες στη Βουλή τρείς νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών συμπολιτών μας. Συγκεκριμένα θα ωφεληθούν πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 338,5 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα:
1. Έκτακτη καταβολή μισού μηνιαίου βασικού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το επίδομα θα δοθεί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ. Ήταν μια δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής μας είναι ένα ηθικό χρέος της κυβέρνησης και της κοινωνίας απέναντι στους υγειονομικούς μας.
2. Πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος 205 εκατ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά για να φέρουν την Ελλάδα στο επίπεδο που βρίσκεται και δικαιούνται τη στήριξή μας σε μια περίοδο όπως η σημερινή.
3. Πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με αναπηρία. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου και το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα έντονο ενδιαφέρον για τα ΑμεΑ, με πολλαπλές ρυθμίσεις θεσμικού και οικονομικού περιεχομένου, όπως είναι και αυτή η ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός».
Περνώντας στις εξελίξεις στο θέμα της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «η έξαρση της πανδημίας συνεχίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συνδέεται παντού με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και ασκεί σοβαρή πίεση στα συστήματα υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι χώρες με συστήματα υγείας πολύ μεγαλύτερα από το δικό μας που αναγκάζονται να μεταφέρουν ασθενείς τους σε γειτονικές χώρες.
Έξαρση των κρουσμάτων, αλλά και μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και στη χώρα μας, όπου δυστυχώς η εμβολιαστική κάλυψη σχετίζεται απόλυτα με τις περιοχές που παρατηρείται η όξυνση, με τους διασωληνωμένους στις εντατικές και με τους ανθρώπους που δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους».
Τόνισε ωστόσο στο σημείο αυτό ότι: «Δεν εξετάζεται, κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown όπως δεν εξετάζεται και επέκταση επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους».
Επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη δόση για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι, όσο και με την τρίτη δόση για όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Για το σκοπό αυτό Κινητές Μονάδες -σε πλήρη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους- συνεχίζουν τις εξορμήσεις με έμφαση στις περιοχές που υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Το πρόγραμμα «Ελευθερία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όπως και η ενημέρωση από κάθε δυνατή πηγή των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν και πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα έχουμε περίπου 500.000 ραντεβού πρώτης δόσης, 500.000 συμπολίτες μας δηλαδή αποφάσισαν, έκαναν το βήμα και θα εμβολιαστούν, θα πάρουν αυτό το προνόμιο της επιστήμης που είναι ο πιο ασφαλής τρόπος θωράκισης απέναντι στη βαριά νόσηση στον κορονοϊο. Ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνουν και τα ραντεβού της τρίτης δόσης».
Και ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε: «Να υπογραμμίσω ταυτόχρονα ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που τέθηκαν σε ισχύ και αφορούν όπως έχουμε πει αποκλειστικά τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Αυτούς, δηλαδή, που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με την βαριά νόσηση και μεταφέρουν πολύ πιο εύκολα τον ιό στο περιβάλλον τους και στην κοινότητα. Τα μέτρα έχουν ως στόχο τη δική τους προστασία, έχουν ως στόχο την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης και την ανάσχεση της διασποράς του ιού. Όπως είπα και προηγουμένως υπάρχουν θετικά δείγματα ότι τα μέτρα αυτά -η έμμεση πίεση προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας- έχει φέρει αποτελέσματα.
Παράλληλα, η κυβέρνησή μας συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που δέχονται αυξημένη πίεση. Όπως έγινε και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας έτσι και τώρα το Υπουργείο Υγείας ανέπτυξε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία σε κλίνες non-Covid, αλλά και Covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές. Στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης, όπου -παρά τα κίνητρα- δεν καλύφθηκαν εθελοντικά οι έκτακτες ανάγκες -μιλώ για τη στελέχωση του τμήματος υγείας με ιδιώτες γιατρούς- έχει ξεκινήσει, υπάρχει σε εξέλιξη, η επίταξη υπηρεσιών γιατρών Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής.
Μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, μέσα σε μια περίοδο που ζούμε την έξαρση της πανδημίας, η κυβέρνηση μεριμνά για την προστασία της δημόσιας υγείας και την διασφάλιση του δημοσίου αγαθού. Έγνοια μας ήταν και παραμένει να προσπαθούμε καθημερινά να φροντίζουμε ολόπλευρα την πατρίδα και τους πολίτες και στο μέτωπο αυτό».
Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό 2022 που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι: «παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν τόσο η συνεχιζόμενη παγκόσμια υγειονομική κρίση, όσο και η εκρηκτική άνοδος στις τιμές της ενέργειας και οι συνακόλουθες ανατιμήσεις, η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Τροχιά που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, όπως βεβαιώνουν όλοι οι έγκυροι διεθνείς οργανισμοί. Αυτή την προοπτική υπηρετεί και ο Προϋπολογισμός του 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πολιτική για στροφή:
– Σε ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο. Με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη
– Σε ένα Κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο, πιο κοντά στον πολίτη.
– Σε ένα ανθεκτικότερο και πιο αποτελεσματικότερο «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας.
Βασική πολιτική αρχή μας είναι η μετατροπή του οικονομικού πλεονεκτήματος σε κοινωνικό κεκτημένο. Σε όφελος για όλους τους Έλληνες», είπε ο κ. Οικονόμου.
Και πρόσθεσε: «Ο νέος προϋπολογισμός, όπως και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αλλά προβλέπει, θεσπίζει πρόσθετες μειώσεις φόρων. Περιλαμβάνει ταυτόχρονα πρωτοποριακές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της νέας γενιάς, για την οποία έχουμε αναπτύξει και θα ξεδιπλώσουμε ακόμα περισσότερες πολιτικές έμπρακτης και ουσιαστικής υποστήριξης.
Ειδικά για την στήριξη των νοικοκυριών, της νέας γενιάς, της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα, προωθούνται παρεμβάσεις συνολικού κόστους 697 εκατ. ευρώ για το 2021 και 433 εκατ. ευρώ για το 2022.
Ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται:
– Η μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.
– Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων για το 2022. Γιατί η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι κομβική για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας.
– Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων του 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
– Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του 2022.
– Η επέκταση από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 του στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.
Να σημειώσω επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 εκτιμάται στο 6,9% του Α.Ε.Π. και για το 2022 στο 4,5%. Έτσι η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 όχι μόνο θα φέρει το εγχώριο προϊόν στα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά θα το αναβαθμίσει περαιτέρω. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται και θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Υπογραμμίζεται ότι μέσα στο νέο χρόνο αναμένεται περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ενώ υπάρχει η δέσμευση του πρωθυπουργού για δεύτερη αύξηση -μέσα στο 2022- του κατώτατου μισθού».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής για όλα τα ιδιωτικά έγγραφα.
Όπως είπε: «Από την περασμένη Παρασκευή μπήκαν στην υπηρεσία των πολιτών η ‘Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου’ και η ‘Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού’. Δύο νέες υπηρεσίες που επιτρέπουν στους πολίτες να βεβαιώνουν ψηφιακά την υπογραφή τους σε κάθε είδους έγγραφο ή συμφωνητικό και έρχονται να πλαισιώσουν τις εμβληματικές υπηρεσίες της ψηφιακής έκδοσης Υπεύθυνης Δήλωσης και Εξουσιοδότησης. Ολοκληρώνεται, έτσι, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που σχετίζονται με το γνήσιο της υπογραφής για το σύνολο των ιδιωτικών εγγράφων που συντάσσουν πολίτες και επιχειρήσεις.
Οι υπηρεσίες αυτές μαζί με την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και την ψηφιακή εξουσιοδότηση, συγκροτούν – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός – τον μεγάλο όγκο συναλλαγών. Στο παρελθόν απαιτούσαν σχεδόν 30 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά και στα Αστυνομικά Τμήματα. Με όπλο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό η Ελλάδα εισέρχεται στον σκληρό πυρήνα των κρατών που ηγούνται στην 4η βιομηχανική επανάσταση».