Χαρακόπουλος προς Πατριάρχη Βαρθολομαίο: Να είστε υγιής και ακμαίος
«Σας καλωσορίζουμε κι εμείς, Παναγιώτατε, μετά τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, εσάς και την τιμία συνοδεία σας, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που αποτελεί και την έδρα του διεθνούς θεσμού της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, στην οποία έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής. Στη μακρά και ιδιαιτέρως δημιουργική και καρποφόρα διακονία σας έως σήμερα στο πηδάλιο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, που αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην ιστορία του Κέντρου της Ορθοδοξίας, θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε κατά τη συνάντησή μας στην Πόλη επ’ ευκαιρία της θρονικής εορτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Επιτρέψτε μου, όμως, λίγα λόγια για τις δράσεις του τελευταίου διαστήματος της ΔΣΟ, τις οποίες στηρίζει έμπρακτα ο πρόεδρος της Βουλής -και γι’ αυτό του είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες- και παρακολουθεί ο άγιος Χαλκηδόνος ως σύνδεσμος της ΔΣΟ με το Φανάρι από ιδρύσεώς μας».
Με αυτά τα λόγια ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την επίσημη υποδοχή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ενημέρωσε τον προκαθήμενο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας για τις δράσεις του θεσμού και τις επαφές με τους εκπροσώπους του καθολικού και μουσουλμανικού κόσμου. Η ΔΣΟ έχει αναπτύξει επαφές με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, στην έδρα της οποίας, τη Σαουδική Αραβία, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πραγματοποίησε πρόσφατα επίσημη επίσκεψη και είχε συνεργασία, στο Ριάντ, με τον επικεφαλής της, σεΐχη δρα Mohammad Alissa, με στόχο την υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την ειρηνική συνύπαρξη. Επιδιώκει τον διαπολιτισμικό και ενθαρρύνει τον διαθρησκειακό διάλογο των αβρααμικών θρησκειών με στόχο την αντιμετώπιση του θρησκευτικού φανατισμού και ριζοσπαστικού εξτρεμισμού και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών ανεξαρτήτων θρησκεύματος.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε και στις επαφές με τους εκπροσώπους του καθολικού κόσμου και ιδιαίτερα με το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών για τη συνεργασία όλων των χριστιανών σε κοινές προκλήσεις. Ενημέρωσε, επίσης, αναφορικά με τη συνάντηση με την ηγεσία του Forum του Ρίμινι για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών κοσμικών εκδηλώσεων το έτος 2025, όταν συμπίπτει το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών, ενώ συμπληρώνονται και 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της ενωμένης χριστιανοσύνης στη Νίκαια.
Ο γγ της ΔΣΟ, με αφορμή την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του Πατριάρχη, του ευχήθηκε «να είστε υγιής και ακμαίος για πολλά ακόμη χρόνια στο πηδάλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Στη συνάντηση, εκ μέρους της Βουλής, συμμετείχαν, επίσης, η πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης, ‘Αννα Μάνη Παπαδημητρίου, ο γγ της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής, Βασίλης Μπαγιώκος, ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής, Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ενώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιος ο Μέγας Πρωτοσύγκελος Θεόδωρος και ο διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου, καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής.