Ακρίβεια και πανδημία στη μετωπική κορυφής στη Βουλή – Τι βλέπουν στις “κλειστές” συσκέψεις στο Μαξίμου
Kυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις 12:15 μετά το μεσημέρι στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση με θέμα τις αυξήσεις των τιμών. Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στην συζήτηση «έτοιμος για εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον προκληθεί».
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Οι δυο παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια, που επωμίζονται τα νοικοκυριά, με την παροχή 529 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον 90 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην χώρα είναι από τους πλέον χαμηλούς στην ΕΕ αποτελούν τα κεντρικά επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το κυρίως θέμα της αντιπαράθεσης.
Στην προμετωπίδα της κριτικής της αντιπολίτευσης όμως θα βρεθεί η εξέλιξη της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπεραμυνθεί του μοντέλου μέτρων που εφαρμόζεται από σήμερα και θα επαναλάβει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσει η οικονομία ιδίως μέσα στην γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων.
«Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να το επιβάλουμε διότι το 75% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί άρα δεν κινδυνεύει άμεσα πανδημία,. Επίσης, έχουμε δώσει αναλογικά τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και πλέον δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα. Όπως και η Ευρώπη δεν ανοίγει την κάνουλα για να δώσει λεφτά λόγω του πληθωρισμού. Η ιδέα να κάνεις lockdown χωρίς να ενισχύσεις οικονομικά τις επιχειρήσεις είναι σαν να της οδηγείς στη χρεοκοπία. Άρα να ξεχάσουμε αυτό το σενάριο» εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ.
- Στις κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες επισημάνθηκε ότι καταγράφεται μια σταθεροποίηση που σταδιακά τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου εκτιμάται θα δώσει και αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Έχει μάλιστα προσδιοριστεί το δεκαπενθήμερο ως ορίζοντας πρώτης αποτίμησης των μέτρων.
Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι θα προκαλούσε πολλές κοινωνικές αντιδράσεις η επιβολή λοκ ντάουν στους ανεμβολίαστους δηλαδή να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για εργασία και την προμήθεια τροφίμων. Επίσης δεν προκρίνεται να σταματήσει η μουσική στους εσωτερικούς χώρους εστίασης και να επιβληθεί απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας με το επιχείρημα ότι «θα τιμωρούνταν οι εμβολιασμένοι».