Ξανθός: Κυβέρνηση και υπ. Υγείας μοιραίοι και άβουλοι αντάμα
«Αντί για σχέδιο έκτακτης ανάγκης, μεθόδευση για να φαίνονται λιγότεροι θάνατοι» χαρακτηρίζει ο κ. Ξανθός την αλλαγή στην καταγραφή των θυμάτων της Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, σε μία επικριτική δήλωση προέβη ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με την αλλαγή καταγραφής των θανάτων από κοροναϊό, που προανήγγειλε, χτες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
Στη δήλωσή του, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για «επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα», αντί να «επιστρατευτούν επειγόντως όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις για να αντέξει το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του».
Προέβλεψε ότι η αλλαγή τρόπου καταγραφής θανάτων από Covid θα έχει ως αποτέλεσμα την «επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών», ενώ, για να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, επιστράτευσε μία φράση από το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Οι μοιραίοι», αποκαλώντας τους «μοιραίους και άβουλους αντάμα».
Ακολουθεί η δήλωση του κ. Ξανθού
«Στην αιχμή του πιο σφοδρού και θανατηφόρου επιδημικού κύματος, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα όχι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές, αλλά την αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από Covid-19 από τον ΕΟΔΥ! Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρόσχημα, αυτή η αλλαγή σε αυτή τη φάση, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών.
Η χώρα μας, μέχρι τώρα, ακολουθούσε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κοινή ευρωπαϊκή γραμμή από το ECDC δεν υπάρχει. Δεν αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, το λόγο να υιοθετήσουμε τώρα άλλη μεθοδολογία ταυτοποίησης των σχετιζόμενων με τον SARS-CoV-2 θανάτων.
Η οποία -εντελώς τυχαία- θα οδηγεί σε υποδήλωση (κατά 20%) των ημερήσιων απωλειών.
Αντί να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας, αντί να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να οργανωθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση στην κοινότητα και στις εστίες υπερμετάδοσης και, φυσικά, αντί να επιστρατευτούν επειγόντως όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις για να αντέξει το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα. Δεν είναι μόνο «μοιραίοι και άβουλοι αντάμα». Βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της και, κατά συνέπεια, τη Δημόσια Υγεία».
Ρούλα Σκουρογιάννη