“Austrian light”…

 “Austrian light”…

Με τις ανακοινώσεις του για την πανδημία ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναιρέσει μέσα σε λίγα 24ωρα όσα ο ίδιος είχε δηλώσει, κυρίως, όμως, να εκθέσει έμμεσα ή άμεσα ακόμα και κορυφαίους υπουργούς του.

Από το Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε (σχεδόν κατηγορηματικά) το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown για ανεμβολίαστους όπως αυτό στην Αυστρία. Η χώρα του παραιτηθέντος Σεμπάστιαν Κουρτς, με πληθυσμό περίπου 9 εκατ., κατέγραψε χθες πάνω από 15.000 κρούσματα, με μικρότερο, ωστόσο, αριθμό νεκρών από την Ελλάδα και χωρίς ακόμα ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας της. Ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ επέβαλε περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους που αφορά ακόμα και την απαγόρευση πρόσβασης σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο.

Περίπου το 66% των Αυστριακών (στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 62%) είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της covid-19, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στη δυτική Ευρώπη, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ήπειρο, με το ποσοστό επίπτωσης επτά ημερών να φτάνει τα 971 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, ωστόσο, χθες ένα lockdown ανεμβολίαστων “Austrian light”, αφήνοντας ελεύθερη την πρόσβαση μόνο στα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο, αναγκαζόμενος να αποκλίνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό από όσα ο ίδιος έλεγε μόλις πριν 48 ώρες. Ανάγκα, προφανώς, όλοι πείθονται και είναι γνωστό πως παρά την σχετική αύξηση των εμβολιασμών τα μηνύματα των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας είναι αποκαρδιωτικά.

Στόχος είναι να διατηρηθεί η λειτουργία της οικονομίας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ιδιαίτερα καθώς μπαίνουμε σταδιακά στην εορταστική περίοδο, και υπό την δημοσιονομική πίεση που, όπως κυνικά δήλωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης, δεν επιτρέπει περαιτέρω επιδοτήσεις.

Μετέωροι έμειναν, βεβαίως, αρκετοί υπουργοί που υπερακόντιζαν τις προηγούμενες ημέρες. Τόσο ο Θάνος Πλεύρης, όσο και η Μίνα Γκάγκα, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού επιχειρηματολογούσαν σχετικά με το ότι δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ανακοινώθηκαν μέτρα ακόμα και για την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες με rapid test. Δέκα ημέρες νωρίτερα, όμως, η κυβέρνηση είχε απορρίψει την πρόταση-τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ (με την οποία συμφωνούσαν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης) για το ίδιο θέμα, και παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας εμφανιζόταν ανεκτική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, για παράδειγμα, μεμφόταν (ειρωνικά) την πρόταση λέγοντας πως είναι “βλασφημία” να κάνουμε ελέγχους στις εκκλησίες (“τι θα κάνουμε, θα στείλουμε την αστυνομία στους ναούς”). Τώρα -και ορθώς- ο πρωθυπουργός είπε πως τους ελέγχους θα κάνουν οι επίτροποι των ναών (κάτι που είχε θεωρηθεί πρακτικώς αδύνατο…) και δειγματοληπτικά το κράτος -δηλαδή, η αστυνομία στα προαύλια των ναών!

Αλλά και ως προς την -επίσης ορθή- σύνδεση της 3ης δόσης με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός υιοθέτησε πλήρως την πρόταση που κατέθεσε (με άρθρο του στην “Εφ.Συν”) ο τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Φίλης. Είχε εισηγηθεί την έμμεση υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης με τα καταστεί άνευ ισχύος το πιστοποιητικό εφόσον παρέλθει ένας μήνας μετά το εξάμηνο από την δεύτερη δόση εμβολιασμού. Την πρόταση είχε υποστηρίξει και η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά αντιμετωπίστηκε αρχικά με αδιαφορία από την κυβέρνηση. Ακολούθησε, ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για υιοθετηθεί τελικώς και από τον πρωθυπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Επίσης, υιοθετήθηκε η πρόταση ειδικών και της αντιπολίτευσης για το κυλιόμενο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο, ενώ δεν ειπώθηκε κάτι για την εκ νέου εφαρμογή του δοκιμασμένου μέτρου της τηλεργασίας.

Επαρκούν τα μέτρα αυτά; Θα αποδειχθεί το επόμενο διάστημα από την εξέλιξη της πανδημίας. Πιθανώς να σημειωθεί μια σχετική ύφεση που θα αργήσει όμως πολύ να φτάσει στα δημόσια νοσοκομεία όπου η πίεση είναι ασφυκτική με μεγάλο αριθμό ασθενών Covid να νοσηλεύονται λόγω ελλείψεων εκτός ΜΕΘ.

Δεν υπάρχει, ακόμα, καμία μέριμνα σχετικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Γερμανία, για παράδειγμα, αποφάσισε να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι στο μετρό, τα τρένα, τα λεωφορεία κλπ. μόνο με αρνητικό rapid test. Προφανώς επειδή οι Γερμανοί ειδικοί αξιολογούν πως τα ΜΜΜ αποτελούν πιθανές εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Στην Ελλάδα, οι αρμόδιοι επιχειρηματολογούν υπέρ του ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Καθένα βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.

Libre

Σχετικά Άρθρα