Έρχονται αλλαγές στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από κοροναϊό

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από κοροναϊό

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από τον covid- 19 στην χώρα μας προανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ώστε να γίνει συνείδηση η αξία του εμβολίου και μάλιστα η τρίτη δόση.

Με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζουμε στον αριθμό των νεκρών όλους όσοι ασθενούν και πεθαίνουν.

Στο εξής θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων, δηλαδή σε δυο κατηγορίες.

Στην Ελλάδα ακολουθείται η αρχική οδηγία του ΠΟΥ ότι όποιος είναι θετικός σε covid και πεθαίνει ακόμη και τρεις μήνες μετά τη νόσησή του θεωρείται θάνατος από covid.

Αποκάλυψη: Ο καθηγητής Συρίγος (Σωτηρία) λέει ότι ανεμβολίαστοι βάζουν …μέσο για να βρουν ΜΕΘ (ηχητικό)

Αυτό θα αλλάξει …διότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα κράτη με τους περισσότερους θανάτους σε όλη την Ευρώπη και οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ θεωρούν ότι ο λόγος είναι η καταμέτρηση που γίνεται στην χώρα μας και δεν γίνεται σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Στη Βρετανία  έχουν βάλει χρονικό περιθώριο από την ημέρα της διάγνωσης τις 28 ημέρες, μετά από αυτές δεν θεωρείται θάνατος covid.

Στην Ισπανία θεωρείται θάνατος covid μέχρι και στις 30 μέρες από τη διάγνωση, ενώ τέλος στη Δανία και τη Σουηδία θεωρούν ευθύς εξ αρχής ασθενή μόνο αυτόν που βγήκε θετικός σε PCR και δεν καταγράφουν κρούσματα από rapid τεστ.

Γι αυτό το λόγο στον ΕΟΔΥ θεωρούν ότι η Ελλάδα περιλαμβάνει ένα 20% περίπου περισσότερους θανάτους από covid από αυτούς που καταγράφουν οι υπόλοιποι.

Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι θα απευθύνει ερώτημα για ενιαία καταγραφή θανάτων σε όλες τις χώρες στο ECDC.

Στην παρουσίαση που έκανε στον ΕΟΔΥ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής, σημείωσε ότι τα δεδομένα υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων”.

«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση» επισήμανε ο κ. Ζαούτης. Επεσήμανε μάλιστα ότι υπάρχει υψηλή μολυσματικότητα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. ημαντικές παράμετροι για βαριά νόσηση

Συγκεκριμένα την 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, ανάμεσα τους και εμβολιασμένοι πολίτες από τους οποίους μάλιστα το 40% ήταν εμβολιασμένα άτομα.

Κατά την παρουσίαση σημειώθηκε επίσης ότι η διασπορά του ιού στα σχολεία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, ότι γίνεται υψηλό testing στους μαθητές και ότι περισσότερο ευθύνονται στην κοινότητα συρροές κυρίως στον επαγγελματικό χώρο.

Όπως σημειώθηκε τα ποσοστά κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας αυξήθηκαν μεν κατακόρυφα την 37η εβδομάδα του έτους, δηλαδή κατά το άνοιγμα των σχολείων, λόγω των τεστ που άρχισαν να διενεργούνται, αλλά τις επόμενες εβδομάδες σταθεροποιήθηκαν και ελαφρά μειώθηκαν. Δεν συμβαίνει άρα μεγάλη ενδοσχολική διασπορά και άλλοι δείκτες έδειξαν ότι η εκπαίδευση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης (πρώτη μέρα από συμπτώματά και νωρίτερα).

Σχετικά Άρθρα