Ενός λεπτού σιγή στην Ολομέλεια της Βουλής για το Πολυτεχνείο – Καταδίκη των επεισοδίων – Τα μηνύματα των κομμάτων
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών και θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της Δημοκρατίας τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Την καταδίκη του για την παρεμπόδιση της αντιπροσωπείας της Βουλής να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας (αναλυτικά σε προηγούμενο τηλεγράφημα) και εκπρόσωποι των κομμάτων.
Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου – Συγκέντρωση από φοιτητικούς συλλόγους έξω από το κτίριο
Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης, τόνισε πως σήμερα τιμάμε την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Κοινός τόπος και ευθύνη όλων των εκλεγμένων είναι η δημοκρατία, η ελευθερία, η εναντίωση στον φασισμό και σε κάθε απολυταρχικό καθεστώς, πέρα και έξω από κομματικές, πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές, σημείωσε.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας καταδίκασε τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο, τόσο απέναντι της αντιπροσωπείας της Βουλής όσο και απέναντι στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως ο οποιοσδήποτε και αν έχει «μια πολύ αυστηρή ή ακόμα και εύστοχη κριτική για το ισχύον κοινοβουλευτικό πολίτευμα, δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η ιστορία με τις μεγάλες παρεμβάσεις της ίδιας της κοινωνίας, όπως αυτή της εξέγερσης του Νοέμβρη, γράφεται από τις μεγάλες αλλαγές και κατακτήσεις που υπερβαίνουν την τρέχουσα πολιτική συγκυρία». Υπογράμμισε πως το Πολυτεχνείο «δεν μπορεί να δημιουργήσει δικαιώματα σε κανένα που επιλέγει ότι ιδιοκτησιακά του ανήκει. Το Πολυτεχνείο ανήκει στην γενιά που το έκανε, στην ελληνική Ιστορία και στην προοπτική αυτής της κοινωνίας, του λαού και της πατρίδας και από αυτή την άποψη, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε τέτοια γεγονότα, χωρίς να τα αναβαθμίζουμε, να τα μεγαλοποιούμε και χωρίς να τα ενσωματώνουμε στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι το Πολυτεχνείο «ανήκει σε όλους τους Έλληνες και σε όλους όσοι αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Και προφανώς, δεν ανήκει σε όσους με αντικοινοβουλευτικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές, όπως αυτές που είδαμε σήμερα, θεωρούν ότι περιφρουρούν την έννοια και τις αξίες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Διότι κανείς δεν μπορεί να εμποδιστεί να αποτίσει φόρο τιμής στους αγωνιστές μιας λαϊκής εξέγερσης που ήταν η απαρχή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη χώρα μας».
Τα μηνύματα των κομμάτων
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφερόμενος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τόνισε πως αποτέλεσε «έργο της νεολαίας και μια κατεξοχήν αντιστασιακή δράση εναντίον του 7ετούς δικτατορικού καθεστώτος» και πρόσθεσε ότι «μας καθοδηγεί σε διαρκή βελτίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Ο Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, ανέφερε πως «σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα, ορόσημο» σε «μια σειρά εκδηλώσεων κατά της χούντας των συνταγματαρχών που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της επτάχρονης δικτατορίας». Μιλώντας για το επίκαιρο μήνυμα του Πολυτεχνείου, τόνισε πως «ως σύμβολο μνήμης, μας υπενθυμίζει πως τίποτε δεν είναι δεδομένο και πως η ελευθερία απαιτεί συνεχή εγρήγορση. Κάθε εποχή έχει τις δικές της προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Διαφορετικές εποχές απαιτούν διαφορετικές θυσίες. Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή νέα γενιά έχει την ψυχή και το όραμα να παλέψει και να ξεπεράσει τις προκλήσεις των δικών μας καιρών για να χτίσει τη ζωή που της αξίζει, πατώντας γερά στα θεμέλια της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας».
Εκ μέρους της ΚΟ της ΝΔ, ο βουλευτής Βασίλης Σπανάκης, συνοψίζοντας το μήνυμα του Πολυτεχνείου, ανέφερε πως αυτό μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, διαμορφώνοντας νέους που σέβονται τη δημοκρατία, που αγαπούν την ελευθερία, που αγωνίζονται για πρόοδο και τεχνολογική ανέλιξη, που ποθούν να ζήσουν σε μια χώρα δημοκρατική, με ανάπτυξη, σύγχρονη παιδεία, κοινωνικό κράτος και εθνικό σύστημα υγείας, με ισονομία και αξιοκρατία.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας, ανέφερε πως είναι «αξιοθαύμαστη και διδακτική η ανθεκτικότητα αυτής της επετείου» που «δεν έχει ανάγκη από μύθους» και «υπερβολές για να συγκινεί» σημειώνοντας πως το στρατηγικό τρίπτυχο του Πολυτεχνείου που συμπυκνώθηκε στο περίφημο «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» αποτελεί ένα διαρκές και διαχρονικό στρατηγικό αίτημα, είναι πανίσχυρο και σήμερα, όπως ήταν και πέρσι και πρόπερσι, όπως θα είναι και του χρόνου που πρέπει να αγωνιζόμαστε για να δικαιωθεί.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, μεταξύ άλλων ανέφερε, πως «η δημοκρατία είναι θέμα μόνιμου αγώνα, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και η δική μας δημοκρατία άντεξε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης» αλλά χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, καθώς «υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να φέρουν τη δημοκρατία στα μέτρα τους, να την καταστήσουν ελεγχόμενη, να την καθυποτάξουν σε εξωθεσμικά κέντρα. Και εδώ ακριβώς είναι το χρέος της δικής μας γενιάς: να δίνουμε μόνιμα το “παρών” στον αγώνα για πραγματική εμβάθυνση της δημοκρατίας, διαφυλάσσοντας την παρακαταθήκη και τη βαριά κληρονομιά που άφησαν οι χιλιάδες αγωνιστές εκείνης της περιόδου».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ανέφερε πως τιμάμε «όσους σήκωσαν το ανάστημά τους, ήρθαν αντιμέτωποι με βασανιστήρια στα μπουντρούμια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν» επισημαίνοντας πως «τα συνθήματα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, “Έξω το ΝΑΤΟ, έξω οι ΗΠΑ” μένουν ανεξίτηλα και επίκαιρα» και πρόσθεσε: «Από την επέτειο του Πολυτεχνείου διδασκόμαστε και αντλούμε δύναμη για την ανάπτυξη ισχυρού εργατικού κινήματος, με τη νεολαία πρωτοπόρα για την ανατροπή της δικτατορίας του κεφαλαίου, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, ανέφερε ότι τα αιτήματα, ο παλμός του Πολυτεχνείου υπάρχουν ακόμη και σήμερα και θα υπάρχουν και στο μέλλον. Είναι αιτήματα για ένα καλύτερο μέλλον δικό μας, των παιδιών μας και της πατρίδας μας που χάθηκε με την υποθήκευση της Ελλάδας στους δανειστές της για ενενήντα εννέα χρόνια.
Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, ανέφερε πως το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο ίσως από ποτέ. Τιμούμε τόσο τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου, όσο και τους σημερινούς αγωνιστές για αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία, όπως είναι οι διανομείς της «efood», της «Wolt», οι εργαζόμενοι της «Cosco», η νεολαία μας που απαιτεί βαθιά μόρφωση, οι νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό, οι ακτιβιστές που σώζουν πρόσφυγες κόντρα σε ένα, κάθε μέρα και περισσότερο, ξενοφοβικό κράτος. Η γενιά του Πολυτεχνείου συμβολίζει τη διαχρονική δυνατότητα του λαού μας να πάρει την τύχη του στα χέρια του και ακηδεμόνευτος να αποβάλει την εξάρτηση, την υποτέλεια και κυρίως τον φόβο, σημείωσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.