Ποιοι ζητούν “μοντέλο Σιγκαπούρης” για τους ανεμβολίαστους- Να πληρώνουν τη νοσηλεία εάν χρειαστούν ΜΕΘ!

Ποιοι ζητούν “μοντέλο Σιγκαπούρης” για τους ανεμβολίαστους- Να πληρώνουν τη νοσηλεία εάν χρειαστούν ΜΕΘ!

Οι ασθενείς με Covid στη Σιγκαπούρη που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλούς ιατρικούς λογαριασμούς, καθώς μία από τις πιο ανοσοποιημένες κοινωνίες στον κόσμο αυξάνει την πίεση για περισσότερες βολές στα χέρια.

H είδηση για την κυβερνητική επιλογή στη Σιγκαπούρη φαίνεται πως κερδίζει “οπαδούς” και στην Ελλάδα μεταξύ στελεχών του εγχώριου νεοφιλελεύθερου λόμπι, καθώς τόσο ο Στέφανος Μάνος, όσο και η Μιράντα Ξαφά “ενθουσιάστηκαν” με την ιδέα και προτείνουν την εφαρμογή της και στην Ελλάδα.

Τι θα ισχύσει στη Σιγκαπούρη

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει θωρακίσει τους κατοίκους και τους πολίτες στην πόλη-κράτος από το κόστος θεραπείας για τον Covid-19 καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, καλύπτοντας πλήρως τους πάντες. Αλλά όχι πλέον. Εν μέσω της χειρότερης επιδημίας του ιού στη χώρα, οι αξιωματούχοι επέλεξαν να αρχίσουν να χρεώνουν τους ασθενείς Covid-19 που δεν έχουν εμβολιαστεί από επιλογή από τις 8 Δεκεμβρίου.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 25.000 S$ (18.460 $), σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη σε απάντηση ερωτημάτων από το Bloomberg News.

«Τα νοσοκομεία μας προτιμούν πραγματικά να μην χρεώνουν καθόλου αυτούς τους ασθενείς, αλλά πρέπει να στείλουμε αυτό το σημαντικό μήνυμα, για να προτρέψουμε όλους να εμβολιαστούν εάν είναι επιλέξιμοι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ονγκ Γε Κουνγκ σε ενημέρωση των ΜΜΕ τη Δευτέρα ανακοινώνοντας. η κίνηση.

Οι “προτάσεις” Μάνου-Ξαφά και η εισήγηση Τζανάκη

«Η Σιγκαπούρη σταματάει… να καλύπτει το κόστος νοσηλείας COVID για τους μη εμβολιασμένους. Εμείς γιατί συνεχίζουμε;», αναρωτιέται η Μιράντα Ξαφά, η οποία την εποχή των μνημονίων είχε εισηγηθεί και την απόλυση περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων για να αποφευχθούν, όπως έλεγε, άλλα μέτρα περιορισμού των μισθών και συντάξεων.

Με πρόσφατο άρθρο του στο liberal.gr ο Στέφανος Μάνος επικροτεί την ιδέα.

Γράφει συγκεκριμένα:

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στηρίζονται όπως μας διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός στις εισηγήσεις 33 επιστημόνων εγνωσμένου κύρους. Απαγορεύεται εφεξής η είσοδος ανεμβολίαστων ατόμων σε κλειστούς χώρους αν δεν είναι εφοδιασμένοι με τεστ. Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ και οι εκκλησίες. Στις εκκλησίες ο συνωστισμός είναι συνήθης. Οι 33 επιστήμονες κάνουν ίσως, χωρίς να μας το λένε, ένα επιστημονικό πείραμα. Ελέγχεται ως υπόθεση η ανοσία των εκκλησιαζόμενων πιστών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευκολύνει την πρόοδο της επιστήμης.

Στο μεταξύ διατηρούμαστε στις πρώτες θέσεις σε νεκρούς από covid-19 στην τρέχουσα περίοδο μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Τα πρωτεία έχουμε παραχωρήσει στη Βουλγαρία.

Πριν από περίπου δύο μήνες διάβασα ότι ο αναπληρωτής υπουργός κ . Πέτσας είπε ότι είναι σωστό να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι τα rapid test μια και τα πάντα στη ζωή έχουν ένα κόστος. Το να πληρώνει κανείς το rapid test από την τσέπη του είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνει το εμβόλιο. Έτσι πίστευε ο κ. Πέτσας και η κυβέρνηση.

Αν κρίνω από τον ρυθμό εμβολιασμού των ανεμβολίαστων δεν πρέπει να θεωρήθηκε ικανοποιητικό το κίνητρο. Γι’ αυτό ίσως οι 33 επιστήμονες εισηγήθηκαν διπλασιασμό του κινήτρου. Να γίνονται δύο rapid test.

Μια και ο κ. Πέτσας είπε την αλήθεια ότι τα πάντα στη ζωή έχουν ένα κόστος και ο “τζαμπατζής” που χρησιμοποιεί τις δομές που κάποιοι άλλοι πληρώνουν πρέπει να αναλάβει και αυτός ένα κόστος, αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να χρεώνει ένα ποσοστό της δαπάνης νοσηλείας σε ΜΕΘ των ανεμβολίαστων. Δεν γνωρίζω το ημερήσιο κόστος νοσηλείας σε ΜΕΘ, πρέπει να είναι περίπου 600 Ευρώ. Ο ανεμβολίαστος, μεγάλης ηλικίας, που είχε τη δυνατότητα να εμβολιαστεί αδαπάνως και παρά τις συνεχείς προτροπές δεν το έκανε θα νοσηλευτεί βεβαίως και θα καταλάβει ενδεχομένως ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ. Το κρεβάτι αυτό θα λείψει και θα αναγκάσει την πολιτεία να το αντικαταστήσει με μεγάλη δαπάνη. Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ξόδεψε πολλά λεφτά των φορολογουμένων για να επεκτείνει τις μονάδες εντατικής θεραπείας για να νοσηλευτούν κατά μεγάλη πλειοψηφία (90%) ανεμβολίαστοι.

Στα μέτρα της κυβέρνησης, στη σωστή λογική του κ. Πέτσα, θα πρέπει να προστεθεί η υποχρέωση των ανεμβολίαστων να συμμετέχουν σε ποσοστό 25% στη δαπάνη ημερήσιας νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Ωστόσο, και ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της εταιρείας πνευμονολόγων Νίκος Τζανάκης είπε προς ημερών (Realfm) πως πρέπει να υπάρξει επιβάρυνση στους ανεμβολίαστους ως προς την φαρμακευτική τους κάλυψη -ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους που αρνούνται να εμβολιαστούν- ως μέτρο πίεσης. “Ξέρω είπε πως είναι σκληρό μέτρο”, τόνισε.

Σχετικά Άρθρα