Παναγιωτόπουλος: Συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης της ΕΕ

Παναγιωτόπουλος: Συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης της ΕΕ

Η «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ, οι πρόσφατες εξελίξεις σε επιχείρηση «EUFOR ALTHEA», η στρατιωτική κινητικότητα (military mobility), η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) και οι εκπαιδευτικές αποστολές της ΕΕ, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ‘Αμυνας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Στην παρέμβασή του, ο N. Παναγιώτοπουλος, αναφέρθηκε στην τελική φάση της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών που διακινούνται αεροπορικώς προς την Ευρώπη, τις οποίες αντιμετωπίζουν η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία στα χερσαία σύνορα με τη Λευκορωσία, παρόμοια με αυτή που αντιμετώπισε η Ελλάδα στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία τον Μάρτιο 2020. Τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές, που παραβιάζουν σύνορα της ΕΕ, είναι απαράδεκτες, προωθούν δε γεωπολιτικες επιδιώξεις και οικονομικά συμφέροντα των διοργανωτών τους. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ και έκφραση αλληλεγγύης προς κράτη-μέλη της.

Όσον αφορά στις Συντονισμένες Ναυτικές Παρουσίες (Coordinated Maritime Presence – CMP), ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος, ως Ναυτική Περιοχή Ενδιαφέροντος (Maritime Area of Interest – MAI), ευρισκόμενη στην άμεση γειτονία της Ε.Ε., όπου διακυβεύονται μείζονα συμφέροντα για κράτη-μέλη και υφίστανται προκλήσεις και απειλές για ασφάλεια και σταθερότητα, πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ε.Ε..

Εξάλλου, παρατέθηκε γεύμα εργασίας με συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και συζητήθηκε η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση αυτή, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η παραγωγική συνεργασία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ, βασισμένη στις αρχές της συμπερίληψης, της διαφάνειας, της αμοιβαιότητας και του σεβασμού της αυτονομίας των δύο οργανισμών.

Στο πλαίσιο του συμβουλίου εγκρίθηκαν σειρά προγραμμάτων PESCO, στα οποία περιλαμβάνεται το υπό ελληνικό συντονισμό πρόγραμμα «Main Battle Tank – Simulation and Testing Centre».

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος προήδρευσε της άτυπης συνόδου των υπουργών ‘Αμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με την υπουργό ‘Αμυνας της Γαλλίας, Φλωράνς Παρλύ και τον υπουργό ‘Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παναγιώτωφ όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ‘Αμυνας (European Defence Agency – EDA), όπου συζητήθηκε η συνεισφορά του οργανισμού, όσον αφορά στην προώθηση της καινοτομίας στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Σχετικά Άρθρα