Παρίσι: Η Αθήνα στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη – Δυσαρέσκεια Άγκυρας με εκπροσώπηση σε χαμηλό επίπεδο

Παρίσι: Η Αθήνα στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη – Δυσαρέσκεια Άγκυρας με εκπροσώπηση σε χαμηλό επίπεδο

Με τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών και γνωστό μας από την συμμετοχή του στις διερευνητικές επαφές, Σεντάτ Ονάλ, θα εκπροσωπείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Διάσκεψη για την Λιβύη, που αρχίζει σε λίγες ώρες στο Παρίσι. Μετά τους «βρυχηθμούς» ότι δεν θα παραστεί η Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσκληση στην Ελλάδα και την Κύπρο, τελικά η γειτονική χώρα θα εκπροσωπηθεί σε χαμηλόβαθμο επίπεδο μεν για να δείξει την δυσαρέσκειά της αλλά θα είναι εκεί το «αυτί του Ερντογάν».

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Έπειτα από τα γερμανικά καψώνια, καθώς η Καγκελάριος Μέρκελ ουδέποτε έσπασε το πρωτόκολλο να καλέσει στην Διαδικασία του Βερολίνου την χώρα μας, γεγονός που είχε προκαλέσει και αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γάλλος Πρόεδρος ήρθε να ξαναμπεί … στο ρουθούνι της Τουρκίας αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα ως ο κοντινότερος γείτονας της Λιβύης μαζί με την Μάλτα και την Ιταλία δεν γίνεται να απέχει, ιδίως όταν θίγονται ζωτικά της συμφέροντα.

  • Την πρόσκληση στην Ελλάδα να μετάσχει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν την ημέρα που συνυπέγραψαν στα Ηλύσια Πεδία την ελληνογαλλική συμφωνία εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Σε διάσκεψη για τη Λιβύη είχε μετάσχει και ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός (Παλέρμο).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων μισθοφόρων το συντομότερο δυνατόν.

  • Κυβερνητικές πηγές θύμιζαν ότι κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη είχε επισημανθεί στους Λίβυους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη είναι πρωτοβουλία Μακρόν και συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ. Προσκλήθηκαν οι συμμετέχοντες στη διαδικασία του Βερολίνου, οι νότιοι γείτονες της Λιβύης (Τσαντ, Νίγηρας και Σουδάν), καθώς και η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιορδανία, η Μάλτα, το Κατάρ και η Ισπανία.

Σχετικά Άρθρα