Γκάγκα στο libre: Έχουμε εξαντλήσει τους διορισμούς, ήδη προσλάβαμε πάρα πολλούς – Θέλουμε ανάσα από ιδιώτες, μικρό περιθώριο μέχρι την επίταξη

Γκάγκα στο libre: Έχουμε εξαντλήσει τους διορισμούς, ήδη προσλάβαμε πάρα πολλούς – Θέλουμε ανάσα από ιδιώτες, μικρό περιθώριο μέχρι την επίταξη

Η ανεξέλεγκτη διασπορά του κοροναϊού στο γενικό πληθυσμό, που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, και η αναπόφευκτη ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στη χώρα προκαλούν για άλλη μία φορά, εξάντληση  των αντοχών  του ΕΣΥ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτή τη στιγμή οι Παθολογικές Κλινικές στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας νοσηλεύουν αριθμό ασθενών έως και τετραπλάσιο της δύναμής τους.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Με στόχο να διερευνηθούν οι τρόποι συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, ώστε αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί το νέο κύμα της πανδημίας, τηλεδιάσκεψη είχε την Τετάρτη, μέχρι αργά το βράδυ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων της Β. Ελλάδας.

Από την πλευρά του υπουργείου τονίστηκε η σημασία της συνδρομής των γιατρών στο σύστημα, το οποίο δέχεται ισχυρή πίεση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της Covid-19. Μάλιστα, το υπουργείο έχει θεσπίσει κίνητρα για τους γιατρούς που θα στηρίξουν το σύστημα, συμβάλλοντας στη βέλτιστη δυνατή φροντίδα όλων των ασθενών, covid και non covid.

Στο περιθώριο της χτεσινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, το libre μίλησε με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναλυτικότερα για τα κίνητρα που θα προσελκύσουν τους ιδιώτες γιατρούς να αποδεχτούν την πρόσκληση και να ενταχθούν στο ΕΣΥ, ώστε να μην καταλήξουμε στην επίταξη.

  • «Οι μηνιαίες αποδοχές του γιατρού για πρωινό full time ωράριο είναι 2.000 ευρώ. Για το part time ωράριο απασχόλησης, οι αποδοχές είναι ανάλογες του χρόνου που θα απασχοληθεί ο γιατρός, και 250 ευρώ αποζημιώνεται η εφημερία», αποκάλυψε η κα Γκάγκα. «Η πρωινή εργασία είναι αφορολόγητη, ενώ η εφημερία φορολογείται», πρόσθεσε και σημείωσε σχετικά με τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών: «είμαστε σε επικοινωνία καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει ανταπόκριση από τη μεριά κάποιων ιδιωτών γιατρών. Έχουμε μιλήσει και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και με τους Ιατρικούς Συλλόγους κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, αλλά όποιες αποφάσεις ληφθούν θα ισχύουν για τους γιατρούς-μέλη όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας».

«Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των γιατρών που θα ανταποκριθεί θα μας βοηθήσει να δώσουμε μία λύση στο πρόβλημα που υπάρχει τώρα», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και ερωτώμενη αν –στην περίπτωση που, τις επόμενες μέρες, δεν υπάρξει η απαραίτητη ανταπόκριση–θα ισχύσει η επίταξη από τη Δευτέρα, απάντησε:

  • «Εγώ τουλάχιστον ακόμα δεν έχω κάνει συζητήσεις για επίταξη… Δεν θα πρέπει να δώσουμε και εμείς ένα χρόνο για να σκεφτούν και να πάρω την απόφασή τους; Αυτό κάνουμε».

Ενημέρωσε, επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ότι οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων δεσμεύθηκαν να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους, ώστε να δηλώσουν οικειοθελώς τη στήριξή τους, ενώ αναμένεται νέα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εντός των προσεχών ημερών.

Σχολιάζοντας το πολυσυζητημένο θέμα του αν οι γιατροί που θα προσληφθούν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία για να αναλάβουν Covid περιστατικά και να βοηθήσουν αποτελεσματικά, η κα Γκάγκα εξήγησε:

  • «Έχουμε ζητήσει παθολόγος και πνευμονολόγος και άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγους. Το προσωπικό αυτό δεν το ζητάμε για τις ΜΕΘ, οι οποίες είναι λίγο έως πολύ καλυμμένες. Τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου μας ενδιαφέρει να καλυφθούν με τους γιατρούς που θα έρθουν. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αν έχουμε μία διασωλήνωση σε νοσοκομείο της Δράμας και περιμένουμε να έρθει το ΕΚΑΒ για να μεταφέρει τον ασθενή σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη -και μπορεί να υπάρχουν και δύο διασωληνωμένοι ασθενείς- και υπάρχει ένας παθολόγος, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα θέλαμε τη συνδρομή ενός ακόμα γιατρού. Μία ανάσα στην πίεση θέλουμε αυτή τη στιγμή».

Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων

Απαντώντας στο εάν υπάρχει περίπτωση να γίνουν γρήγοροι διορισμοί από τη λίστα των υποψηφίων που έχουν καταθέσει αιτήσεις για την κάλυψη των οργανικών θέσεων, η κα Γκάγκα είπε:

«Έχουμε, σχεδόν, εξαντλήσει τους γιατρούς της λίστας αναμονής για διορισμό.  Προσλάβαμε, ήδη, πάρα πολλούς. Δεν υπάρχει μεγάλη αναμονή στις ειδικότητες αυτές. Και από στρατιωτικούς ιατρούς έχουμε ζητήσει να συνδράμουν το σύστημα υγείας».

«Πρέπει να εξηγήσουμε ότι ναι μεν τα περιστατικά είναι πολλά, αλλά το ζήτημα είναι ότι είναι βαριά περιστατικά, που χρειάζονται συνεχές monitoring (επίβλεψη). Αν και η συζήτηση γίνεται συνήθως για τα περιστατικά που χρειάζονται διασωλήνωση, ωστόσο και ο ασθενής που χρειάζεται υψηλής ροής οξυγόνο χρειάζεται διαρκή επιτήρηση. Η ανάγκη σε γιατρούς δεν αφορά μόνο τις ΜΕΘ, αλλά όλα τα βαριά περιστατικά».

Ποια είναι η διάθεση κλινών ιδιωτικών κλινικών

Ρωτήθηκε, τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός σχετικά με τον αριθμό των κλινών που διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς πέρσι, η εμπειρία δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν συνέδραμε ιδιαίτερα, όπως τουλάχιστον λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί, και ποιο πώς μία ανάλογη συμφωνία θα είναι φέτος αποδοτικότερη.

«Ναι, είναι κάτι που ακούστηκε πολύ και ακόμα υποστηρίζεται, αλλά πρέπει να πούμε ότι μας βοηθάει ο ιδιωτικός τομέας. Φέτος, έχουμε συμφωνήσει να δέχονται και Covid ασθενείς και έχουν οριστεί αναλυτικά κατά περιφέρειες, οι κλινικές που θα συνεργαστούν και ο συγκεκριμένος αριθμός κλινών που θα διατεθούν για τα περιστατικά Covid, non Covid και post Covid.

Για να σας αναφέρω ένα παράδειγμα, στη Θεσσαλία -στο Βόλο στη Λάρισα και τα Τρίκαλα- έχουν συμφωνήσει ιδιωτικές κλινικές να παρέχουν 225 κλίνες Covid, 125 κλίνες non Covid και 20 post Covid. Καταλαβαίνετε ότι είναι σημαντική η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα».

Σχετικά Άρθρα