Lockdown στην Ελλάδα: Οι γιατροί το βλέπουν να έρχεται – Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και από non COVID περιστατικά
Τρεις υπουργοί (Πλεύρης, Βορίδης, Κεραμέως) αποκλείουν το ενδεχόμενο lockdown (η κ. Κεραμέως στον τομέα των σχολείων). Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι ακόμη κι αν η επιτροπή των ειδικών εισηγούνταν γενικό lockdown η κυβέρνηση θα πει «όχι», καθότι υπάρχει το εμβόλιο. «Η συντριπτική πλειοψηφία δε θα υποστεί καταστροφικώς συνέπειες σε επίπεδο οικονομικό, δημοσιονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ελευθεριών γιατί κάποιοι, ενώ έχουν τη λύση, επιλεγούν να μην τη χρησιμοποιούν. Πλέον η επιτροπή απάντα όταν της τίθενται ερωτήματα…»
Υπάρχει διερωτήθηκε, σήμερα πολιτική δύναμη που λέει υποχρεωτικότητα με κυρώσεις σε όλους; Υπάρχει πολιτική δύναμη που υποστηρίζει το λοκντάουν;
Το ΕΣΥ, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, έχει ενισχυθεί από την έναρξη της πανδημίας με 12.000 προσωπικό, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί άλλες 4.700 θέσεις. «Είναι μέρος του έκτακτου προσωπικού που είναι ήδη στα νοσοκομεία και θα γυρίσει σε μόνιμο σε όσους επιτύχουν στη διαδικασία (σ.σ του ΑΣΕΠ)» σημείωσε.
Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, «πήραμε 500 ΜΕΘ κι αυτή τη στιγμή είναι 1.100, δηλαδή 110% αύξηση στις ΜΕΘ… για να γίνει αυτό η απάντηση είναι ότι πήραμε προσωπικό, δεν γινόταν αλλιώς».
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι επιβολή γενικού ή τοπικών lockdown δεν θα υπάρξει, αναφέροντας στον ΑΝΤ1 πως «δεν υπάρχει επιλογή να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί, λόγω μιας νοοτροπίας που λέει ότι “κάποιος που έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, θα περιορίσει τις ελευθερίες των υπόλοιπων”».
«Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown. Αυτήν την στιγμή, το μοντέλο που ακολουθούμε και εμείς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζεται στο ότι υπάρχει το εμβόλιο και η προστασία του. Εάν χρειαστεί θα αναπτύξουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ, καθώς υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν υπάρχει το προσωπικό, καθώς δεν υπάρχει συνολικά ιατρικό προσωπικό διαθέσιμο. Έτσι, θα κάνουμε μεταφορά ιατρικού προσωπικού όπου χρειαστεί, είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ιδιώτες ιατρούς και το ξαναλέω εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κάθε απαιτούμενο μέτρο», είπε ο κ. Πλεύρης.
Επεσήμανε ακόμη πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επίταξη. Να τους θυμίσω ότι το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα διαχειρίζεται από το ΕΚΑΒ και αν υπάρχει ανάγκη, νοσηλεύεται περιστατικό από το Δημόσιο. Οι δυνατότητες έχουν συγκεκριμένη αντοχή, αλλά θα την εξαντλήσουμε και κάθε συμπολίτης μας θα έχει την φροντίδα που πρέπει, αλλά λέω ξανά προς όλους να εμβολιαστούν για να προστατευθούν. Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι κυρίως για να προστατευθούν οι μη εμβολιασμένοι». Ακόμη, είπε ότι υπάρχει ενίσχυση σε προσωπικό των δομών υγείας και ότι προκηρύσσονται προσλήψεις, όμως υπάρχουν ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι και πνευμονολόγοι, που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην προσφορά εργασίας.
Τέλος η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέκλεισε το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας σχολείων λόγω της πανδημίας. Όπως διευκρίνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Max FM η υπουργός Παιδείας κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000. Παράλληλα, το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%.
Τι λένε οι γιατροί
Την ίδια ώρα οι γιατροί από όλα τα σημεία της Ελλάδας τονίζουν τη διαφορά στα νοσοκομεία ανάμεσα σε αυτό και στα προηγούμενα κύματα του ιού- μετά από δύο χρόνια πανδημίας ο κόσμος που απείχε από τα νοσοκομεία λόγω φόβου για τον κοροναϊό καταφτάνει πια στα νοσηλευτικά ιδρύματα με κακή και εγκαταλειμμένη υγεία ενώ και οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουν ξανά πλήρως covid τα νοσοκομεία. Το καυτό ερώτημα είναι: αν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της πρωτεύουσας που απλώνουν ήδη ράντζα τι θα συμβεί όταν θα σκάσει εντός τους το μεγάλο κύμα των covid περιστατικών;
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης κ. Κατσίμπα μιλώντας στο libre, περιέγραψε με μαύρα χρώματα την κατάσταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Μιχάλης Ρίζος, εντατικολόγος και πρόεδρος εργαζομένων στο «Αττικόν», περιγράφει με τη σειρά του τι αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία της Αθήνας.
«Μετά από δύο χρόνια, μη αντέχοντας άλλο ο άνθρωποι αρχίζουν πια να έρχονται στα νοσοκομεία για τα υπόλοιπα νοσήματα. Βλέπουμε πάρα πολλούς ανθρώπους με εγκαταλειμμένη υγεία. Έρχονται στην κυριολεξία στο και πέντε. Βλέπουμε τα πάντα- ανθρώπους που έχασαν χειρουργεία, καρκίνους, εγκεφαλικά, καρδιακές και νεφρικές ανεπάρκειες, εγκαταλειμμένες αναπνευστικές ανεπάρκειες, ψυχιατρικά προβλήματα, απόπειρες αυτοκτονίας με φάρμακα. Φανταστείτε να έρθει και το μεγάλο κύμα του covid σε 15 με 20 ημέρες».
O κ. Ρίζος λέει ότι τα νούμερα δείχνουν πως με μαθηματική ακρίβεια η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής θα γίνει σε λίγες ημέρες…ροκ. Όπως εξηγεί:
- «Στο Αττικόν τα covid περιστατικά αυξάνονται με σταθερό ρυθμό- στις 27 Οκτωβρίου είχαμε 5 covid στη ΜΕΘ και μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν φτάσει τα 18. Τώρα μπορεί να είναι και πάνω από 20. Μέσα σε δύο εβδομάδες δηλαδή έχουν υπέρ τριπλασιαστεί οι νοσηλείες. Η αίσθηση μας είναι ότι θα ακολουθηθεί η περσινή πορεία- η μεγάλη πίεση ξεκινάει από Βόρεια Ελλάδα όπως συμβαίνει τώρα και αρχίζει να κατεβαίνει προς τα κάτω. Οι γιατροί έχουμε την αίσθηση ότι θα χρειαστεί και πάλι να εφαρμόσουν ένα νέο είδος lockdown. Οι κυβερνώντες βασίστηκαν μονόπλευρα στο εμβόλιο και τώρα έχουν αυτοπαγιδευτεί».