Ο Δένδιας εγκαινίασε έκθεση ελληνικής ζωγραφικής στο Βατικανό
Ο υπουργός Νίκος Δένδιας εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας στο Βατικανό, την έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική ζωγραφική «Κοινωνία Προσώπων- Η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής. Από την μεταβιζαντινή τέχνη στην σύγχρονη ελληνική ζωγραφική».
Τα έργα προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη- Mουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, ελληνικά μουσεία, ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την τελετή εγκαινίων, υπογράμμισε:
«Φέτος, συγκλίνουν δύο ιστορικά ορόσημα. H επέτειος διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και η συμπλήρωση σαράντα και πλέον ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Έδρας.
H συγκυρία αυτή αποτελεί μια ευκαιρία, προκειμένου να φιλοξενηθεί, για πρώτη φορά στην Αγία Έδρα, έκθεση ζωγραφικής της Ελληνικής Πινακοθήκης. Η έκθεση αυτή εγκαινιάζεται μόλις ένα μήνα πριν από την επίσκεψη του Αγιοτάτου Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα. Μια επίσκεψη στην οποία προσβλέπουμε και η οποία πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις λαμπρές σχέσεις μας».
«Η έκθεση αυτή αποτελεί συνεισφορά στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Έδρας. Το πεδίο είναι ευρύ, καθώς εδράζεται σε κοινές αξίες. Όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του δικαιώματος της ανεξιθρησκίας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Με αναφορά στις κοινές προκλήσεις για την Ελλάδα και το Βατικανό, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε, επίσης, στην αλληλέγγυα καταπολέμηση της πανδημίας, όπως και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, δε, «η Ευρώπη καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις, στο επίκεντρο των οποίων θα πρέπει να βρίσκεται η αλληλεγγύη και ο άνθρωπος».
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Αγία Έδρα οφείλουν να συνεργασθούν και για την προστασία των Χριστιανικών πληθυσμών σε περιοχές που κινδυνεύουν καθώς και των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Χριστιανικής Κληρονομιάς.
«Το πεδίο για συνεργασία της Ελλάδας με την Αγία Έδρα είναι πολύ ευρύ. Είμαι βέβαιος ότι θα δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό», κατέληξε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της πολιτιστικής αυτής πρωτοβουλίας στο Βατικανό, συνέβαλε αποφασιστικά η πρεσβεία της Ελλάδας παρά την Αγία Έδρα. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Όλγα Μεντζαφού, επίτιμη διευθύντρια συλλογών και μουσειολογικού προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης, με τη συνεργασία της ιστορικού τέχνης Μαρίας Μιγάδη. Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός έγινε από την ομότιμη καθηγήτρια αρχιτεκτονικής Σόνια Χαραλαμπίδου και την αρχιτέκτονα Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Το θέμα της έκθεσης είναι η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής στη νεοελληνική τέχνη, από τη μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Μέσα από την προσωπογραφία, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη της απεικόνισης της ανθρώπινης μορφής, ως έκφραση, κυρίως, της αστικής τάξης, αλλά και της προσωπικής προσέγγισης του κάθε καλλιτέχνη. Γίνεται, παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά στις αισθητικές αρχές της Βυζαντινής τέχνης που αναβίωσαν στις δεκαετίες του 1920 και 1930 και με μια στροφή προς τις πηγές της, το Φαγιούμ.
Στην έκθεση που φιλοξενείται στην Αγία Έδρα περιλαμβάνονται εξήντα έξι έργα που προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, από μουσεία και ιδρύματα, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές. Αντιπροσωπεύονται οι πιο σημαντικοί ζωγράφοι της νεοελληνικής τέχνης, μεταξύ πολλών άλλων, από τους Ν. Γύζη, Ν. Λύτρα και Γ. Ιακωβίδη έως τους Γ. Μόραλη, Γ. Τσαρούχη και Γ. Ρόρρη.
Δωρητές της Έκθεσης είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η ναυτιλιακή εταιρεία Angelakos (Hellas) S.A., το Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέν.
Πρόκειται να παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.
Απόψε ο κύριος Δένδιας συναντά σε δείπνο εργασίας εκπροσώπους σημαντικών ιταλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.