Να διελευκανθεί ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη ζητά ο Γιώργος Παπανδρέου
Στον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη αναφέρθηκε σε ομιλία του στα Χανιά της Κρήτης ο Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας από την δικαιοσύνη αλλά και την κυβέρνηση να κινηθούν ώστε να διελευκανθεί η δολοφονία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας με αιχμή ότι «κάποιοι προσπαθούν να αποσιωπήσουν την συγκεκριμένη υπόθεση. Που δεν θέλουν τη διαφάνεια και τις αλήθειες».
«Σκέφτομαι και την τραγική κατάληξη ενός μαχητή της δημοκρατίας, του Σήφη Βαλυράκη και εδώ από τα Χανιά καλώ την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη να κινηθούν για τη διαλεύκανση αυτής της δολοφονίας που κάποιοι προσπαθούν να αποσιωπήσουν. Γι’ αυτό, πολλοί από μας αισθανόμαστε την ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, την ανάγκη για οξυγόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ακόμη ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ναφέρθηκε στα ζητηματα ανισοτήτων που αφορούν την οικονομία, την έμφυλη βία και τον ρατσισμό.
«Η Παράταξή μας, είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων: Τις εντεινόμενες ανισότητες, στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, στα δικαιώματα, αλλά και στην μετάβαση στη ψηφιακή εποχή. Τα μεγάλα προβλήματα των μικρομεσαίων, που πλήττονται από τις συνεχείς κρίσεις. Των αγροτών, που αναζητούν καλύτερες μέρες για τα προϊόντα τους και στήριξη για την παραγωγή τους. Των γυναικών, που πέρα από τις διακρίσεις στην εργασία, υφίστανται έναν ιδιότυπο ρατσισμό και βιώνουν πολλές φορές τη σκληρή πλευρά της ζωής. Των ανέργων που ασφυκτιούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, και αδυνατούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που φέρνουν οι εξελίξεις. Τους ανθρώπους του πολιτισμού, που βρίσκονται στο έλεος και της οικονομικής πραγματικότητας και των συνεπειών της πανδημίας.Και βέβαια, των νέων μας, που δεν βλέπουν προοπτική», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου:
Έχουμε κερδίσει πολλούς αγώνες για την Ελευθερία. Αλλά η μορφή της καταπίεσης έχει αλλάξει. Οι απειλές για τη Δημοκρατία είναι υπαρκτές. Όπως πχ. της υπερσυγκέντρωσης πλούτου, που έφερε παρεμβάσεις ισχυρών στα ΜΜΕ, την αιχμαλωσία της πολιτικής από το χρήμα, την επιρροή στη δικαιοσύνη, τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο και τον επηρεασμό των πολιτών με αθέμιτους μεθόδους. Υπάρχουν δυνάμεις που με διάφορα προσχήματα, θέλουν τους πολίτες εξαρτημένους, χειραγωγήσιμους, ελεγχόμενους.
Που δεν θέλουν τη διαφάνεια και τις αλήθειες. Σκέφτομαι και την τραγική κατάληξη ενός μαχητή της δημοκρατίας, του Σήφη Βαλυράκη και εδώ από τα Χανιά καλώ την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη να κινηθούν για τη διαλεύκανση αυτής της δολοφονίας που κάποιοι προσπαθούν να αποσιωπήσουν. Γι’ αυτό, πολλοί από μας αισθανόμαστε την ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, την ανάγκη για οξυγόνο.
Θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση σε ένα διπλό στοίχημα, γιατί είναι ζήτημα κρίσιμο για την πορεία του Ελληνικού λαού και της χώρας. Η Παράταξή μας, είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων:
Τις εντεινόμενες ανισότητες, στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, στα δικαιώματα, αλλά και στην μετάβαση στη ψηφιακή εποχή.
Τα μεγάλα προβλήματα των μικρομεσαίων, που πλήττονται από τις συνεχείς κρίσεις.
Των αγροτών, που αναζητούν καλύτερες μέρες για τα προϊόντα τους και στήριξη για την παραγωγή τους.
Των γυναικών, που πέρα από τις διακρίσεις στην εργασία, υφίστανται έναν ιδιότυπο ρατσισμό και βιώνουν πολλές φορές τη σκληρή πλευρά της ζωής.
Των ανέργων που ασφυκτιούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, και αδυνατούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που φέρνουν οι εξελίξεις.
Τους ανθρώπους του πολιτισμού, που βρίσκονται στο έλεος και της οικονομικής πραγματικότητας και των συνεπειών της πανδημίας. Και βέβαια, των νέων μας, που δεν βλέπουν προοπτική. Αυτά είναι το ένα μεγάλο στοίχημα. Αλλά με την ολοκληρωμένη κοινωνική ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής, μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να αρχίσει να αλλάζει η σημερινή πραγματικότητα. Όμως, υπάρχει το άλλο μεγάλο στοίχημα.
Αν δεν συγκροτήσουμε ένα εθνικό σχέδιο μετάβασης στην νέα εποχή που διαμορφώνεται από τις διεθνείς οικονομικές και άλλες εξελίξεις, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, δεν πρόκειται να καταφέρουμε πολλά πράγματα και θα μείνουμε πίσω στον σκληρό αγώνα της προσαρμογής. Όχι μόνο θα βρεθούμε μπροστά σε νέες περιπέτειες, αλλά και θα χάσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις αλλαγές υπέρ μιας σύγχρονης, οργανωμένης νέας οικονομίας, αξιοποιώντας τα προτερήματά μας.
Είναι ήδη αργά. Θα το ξαναπώ. Χάσαμε τουλάχιστον δέκα χρόνια, από τότε που συμφέροντα τα οποία ήταν σε απόκλιση με τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού, δεν μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.