Γερουλάνος: Απόλυτη προτεραιότητα η ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας στη χώρα

Γερουλάνος: Απόλυτη προτεραιότητα η ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας στη χώρα

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του ονόματος του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του, με δεδομένο ότι στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε αντιταχθεί «ενσωμάτωσή» του στο Κίνημα Αλλαγής, απάντησε: «Τάχθηκα τότε και επιμένω σήμερα, υπέρ μιας ουσιαστικής πολιτικής διαδικασίας, το επιστέγασμα της οποίας θα είναι η αλλαγή ονόματος.

Μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει ένα συνέδριο θέσεων με ολοκληρωμένο προσυνεδριακό διάλογο, που θα μεταφράσει τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν την κοινωνία σήμερα. Μιας γενναίας αλλαγής του καταστατικού του κόμματος, που θα ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία, με εργαλεία όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία και η λογοδοσία των στελεχών του. Μιας εξόρμησης σε όλη την Ελλάδα, που θα ενεργοποιήσει τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες που σήμερα απέχουν από την εκλογική διαδικασία και των εκατοντάδων στελεχών που σήμερα παραμένουν αδρανοποιημένα. Στο τέλος μιας τέτοιας διαδικασίας, αν το όνομα αποτελεί βάρος, μπορούμε να αποφασίσουμε την αλλαγή του».

Ως προς την ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση, είτε με την ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «στόχος μου είναι να κυριαρχήσουμε πολιτικά επί του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέχεια εκλογικά επί της Νέας Δημοκρατίας».

«Απόλυτη προτεραιότητα», υπογράμμισε στη συνέχεια, «να προχωρήσει η χώρα σε μία ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας, ως προϋπόθεση για την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και την δίκαιη κατανομή του πλούτου».

«Σήμερα η κυβέρνηση με την ανοχή της αντιπολίτευσης, επενδύει τεράστια ποσά σε ένα μοντέλο που έχει παρέλθει, που μας έχει οδηγήσει ξανά και ξανά στην χρεοκοπία. Και το χειρότερο είναι ότι χρηματοδοτεί εκείνους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, που προστατεύουν το κεφάλαιό τους από το συστημικό ρίσκο της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Γερουλάνος, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία αυτή «θνησιγενή» και επισημαίνοντας πως «έτσι την επόμενη χρεοκοπία της χώρας θα την πληρώσουν μόνο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα».

Σημείωσε, υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος, «πώς θα κάνουμε αποσυγκέντρωση της εξουσίας και διεύρυνση του παραγωγικού μοντέλου, όταν τα δύο μεγάλα κόμμα αρνούνται να αποποιηθούν εξουσία;» καθώς, όπως εξήγησε, «το μεν κυβερνών κόμμα, ψήφισε το νόμο του ‘επιτελικού κράτους’ συγκεντρώνοντας όλη την εξουσία στο Μαξίμου, ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει ευκαιρία να καπελώνει θεσμούς, στους οποίους θα έπρεπε να μεταφερθεί εξουσία, όπως είναι οι ΟΤΑ, τα πανεπιστήμια και τα επιμελητήρια».

Αναφορικά με την υποψηφιότητά του μετά την απόσυρση της Φ. Γεννηματά, ο Π. Γερουλάνος είπε οτι «η Φώφη Γεννηματά αφήνει πίσω της μια προσωπική και μια πολιτική παρακαταθήκη. Σαν γυναίκα που νίκησε το φόβο, και σαν πολιτικός που αγωνίστηκε για την ενότητα του χώρου. Αυτή η παρακαταθήκη άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στο χώρο μας και της το οφείλουμε. Από το 2009 έως σήμερα, 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις κάλπες, διότι νιώθουν ότι δεν εκπροσωπείται η φωνή τους. Θεώρησα λοιπόν ότι θα είναι συμφέρον για τον χώρο μας να παρουσιάσω τις θέσεις που ετοιμάζω καιρό, με μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών και με αυτές τις θέσεις να διεκδικήσω την αρχηγία του κόμματός μου».

«Η πανδημία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αποχής. Όμως, η περιορισμένη συμμετοχή θα απαξιώσει την όποια εκλογή αρχηγού. Θεώρησα λοιπόν αυτονόητο να υπάρχει δυνατότητα επιλογής της ηλεκτρονικής ψήφου για όποιον το επιθυμεί» ανέφερε απαντώντας στην σχετική ερώτηση.

Ο Π. Γερουλάνος κατέστησε σαφές, ότι δεν τέθηκε ενδεχόμενο, ούτε υπήρξε συζήτηση συμπόρευσής του με τον Γιώργο Παπανδρέου και τόνισε καταλήγοντας στη συνέντευξή του: «Εκτιμώ και σέβομαι τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως και τους υπόλοιπους συνυποψήφιούς μου, αλλά ήταν σαφές εξαρχής, ότι θα τιμήσω τους χιλιάδες πολίτες που με την υπογραφή τους δήλωσαν την εμπιστοσύνη στις θέσεις και τις αξίες τις οποίες πρεσβεύω, βασικότερη των οποίων είναι η συνέπεια λόγου και πράξεων».

Σχετικά Άρθρα