Η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας σύμφωνα με τη Μίνα Γκάγκα – Η αναλογία εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων (πίνακες)
Αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ της Β. Ελλάδας έδωσε, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δείχνοντας μάλιστα και τα αντίστοιχα διαγράμματα που οπτικοποιούν την αναλογία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες αλλά και στις ΜΕΘ στην 3η, 4η και 5η ΥΠΕ. Ειδικότερα, αναλύοντας την επίπτωση της εξαιρετικά μεγάλης διασποράς της νόσου στην επικράτεια της χώρας, όπου χτες καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, με 6.808 κρούσματα, με μεγάλες αυξήσεις στην Αττική (1.475 κρούσματα), στη Θεσσαλονίκη (1.117 κρούσματα) και την αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές άλλες περιοχές να φτάνει μέχρι και το 500%, τονίστηκε ότι, στη μεγάλη τους πλειονότητα, τόσο οι θάνατοι όσο και οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ αφορούν ανεμβολίαστα άτομα.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Η αναπληρώτρια υπουργός, μάλιστα, παρουσίασε οπτικοποιημένα σε κάρτες τα στοιχεία που αφορούν τρεις περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλά, δηλαδή στην 3η ΥΠΕ, που είναι η Δυτική Μακεδονία και μέρος της Θεσσαλονίκης, στην 4η ΥΠΕ, που είναι πάλι μέρος της Θεσσαλονίκης και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, που είναι η Θεσσαλία.
Συγκεκριμένα, στην 3η ΥΠΕ, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι στο σύνολο 92 και από αυτούς 93,5% είναι ανεμβολίαστοι.
Με high flow (μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου) σε κοινούς θαλάμους, είναι 30 και από αυτούς το 93%, δηλαδή οι περισσότεροι και πάλι είναι ανεμβολίαστοι. Και σε κοινούς θαλάμους είναι σύνολο 432 ασθενείς και από αυτούς το 77% είναι ανεμβολίαστοι.
Στην 4η ΥΠΕ, που είναι πάλι μέρος της Θεσσαλονίκης και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις Μονάδες έχουμε 67 νοσηλευόμενους, το 91% είναι ανεμβολίαστοι. 61 δηλαδή ανεμβολίαστοι και 6 εμβολιασμένοι.
Στις νοσηλείες σε απλές κλίνες αλλά με υψηλή ροή οξυγόνου, το 84,4% είναι ανεμβολίαστοι. Συνολικά 45 ασθενείς σε high flow.
Σε κοινές κλίνες, είναι 405 ασθενείς με το 73,1% από αυτούς να είναι ανεμβολίαστοι και πάλι. Δηλαδή, 296 ανεμβολίαστοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.
Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, που είναι η Θεσσαλία, επίσης ανεβαίνει η Λάρισα που έχει τα πολλά κρούσματα. Σε Μονάδες, νοσηλεύονται 47 ανεμβολίαστοι και 13 εμβολιασμένοι, δηλαδή 78% είναι ανεμβολίαστοι.
Σε κοινούς θαλάμους, αλλά σε high flow, νοσηλεύονται 23 ασθενείς και είναι όλοι ανεμβολίαστοι, 100% ανεμβολίαστοι.
Και τέλος, οι νοσηλείες στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια: Είναι 320 ανεμβολίαστοι ασθενείς και 141 εμβολιασμένοι. Δηλαδή 69,41% είναι οι συνάνθρωποί μας που είναι ανεμβολίαστοι στις απλές κλίνες.
«Δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο»
Διαψεύδοντας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας «όσα ακούγονται» για διασωληνωμένους ασθενείς σε ράντζα, έδωσε σχετικά στοιχεία όσον αφορά τις κλίνες, τονίζοντας:
«Δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι, εκτός κυρίων Μονάδων αλλά σε Μονάδες Χειρουργείων, δηλαδή σε κανονικά κρεβάτια με κανονικούς αναπνευστήρες.
Και να σας δώσω μερικά νούμερα για να τα ξέρουμε.
- Τον Σεπτέμβριο του ’19, η 1η ΥΠΕ είχε 156 κλίνες ΜΕΘ.
- Σήμερα η 1η ΥΠΕ έχει 374 κλίνες ΜΕΘ και από αυτές 189 είναι αφιερωμένες σε Covid ασθενείς
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ περισσότερες κλίνες από ότι ξεκινήσαμε και οι κλίνες που είναι αφιερωμένες σε ασθενείς Covid είναι περισσότερες από όσες είχαμε συνολικά κλίνες νοσηλείας τον Σεπτέμβριο του ’19.
Μπορούμε, φυσικά, να μετατρέψουμε, αλλά αυτό σημαίνει ότι άλλοι συνάνθρωποί μας που έχουν προβλήματα θα μείνουν εκτός ΜΕΘ και θα ψάχνουμε για (περιστατικά με) κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή για εμφράγματα ή για εγκεφαλικά να βρούμε άλλες κλίνες ΜΕΘ.
Να σας δώσω και τα νούμερα στις ΜΕΘ στις τρεις ΥΠΕ, όπου έχουν το κυριότερο πρόβλημα τώρα.
- Στην 3η ΥΠΕ, που σας ανέφερα ήδη, είναι Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, ήταν 71 τα κρεβάτια ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο του ’19, σήμερα είναι 124 και από αυτά τα 94 είναι κλίνες Covid.
- Στην 4η ΥΠΕ, δηλαδή Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα κρεβάτια τον Σεπτέμβριο του ’19 ήταν 70, σήμερα είναι 135 και από αυτά τα 74 είναι Covid, δηλαδή περισσότερες από όσα είχαμε συνολικά κλίνες ΜΕΘ το Σεπτέμβριο του ’19 είναι κλίνες Covid.
- Και στην 5η ΥΠΕ, είχαμε 51 κρεβάτια, σήμερα έχουμε 95 και τα 62 είναι κλίνες Covid. Άρα, νομίζω ότι σαν Πολιτεία, κάνουμε ότι μπορούμε για να φροντίσουμε τους ασθενείς Covid όπως να φροντίσουμε και τους υπόλοιπους αρρώστους».
«Είναι στο χέρι μας να προστατευτούμε»
Καταλήγοντας, η κα Μίνα Γκάγκα παρότρυνε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να αυτοπροστατευτούν:
«Νομίζω ότι από εδώ και πέρα, πέρα από την ελληνική Πολιτεία, πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να φροντίσουμε να μειωθεί αυτό το κύμα που οδηγεί αυτή τη στιγμή σε πολλά κρούσματα, σε πολλές νοσηλείες και είναι στο χέρι μας ουσιαστικά να μπορούμε να προστατευτούμε.
Δηλαδή, φοράμε τις μάσκες, κρατάμε τα μέτρα, δεν συγχρωτιζόμαστε, κάνουμε τεστ όσο συχνά μπορούμε και εμβολιαζόμαστε. Αυτό είναι το μήνυμα που νομίζω ότι πρέπει να μείνει από τη σημερινή ημέρα. Είναι πολλά τα κρούσματα, όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία. Κανένα σύστημα σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο».
Νεαρά άτομα μεταξύ των θυμάτων – έγκυοι νοσούν βαριά
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η κυρία Γκάγκα επεσήμανε ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και ανθρώπους με πολλά συνυπάρχοντα νοσήματα, αλλά σημείωσε ότι την Τετάρτη, ο νεαρότερος άνθρωπος που κατέληξε ήταν 39 χρονών και την Τρίτη 27 ετών. Δεν παρέλειψε, τέλος, να επισημάνει ότι «Έχουμε επίσης εγκύους και διασωληνωμένες και θανάτους εγκύων που είναι και αυτό κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Kαι παρακαλώ, κάνω έκκληση, στην εγκυμοσύνη ας εμβολιαστούμε, μετά το πρώτο τρίμηνο αν το φοβόμαστε, αλλά ας εμβολιαστούμε, πριν ή νωρίς σχετικά στην εγκυμοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια μητέρας και παιδιού».