Γιώργος Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ με έναν Παπανδρέου είναι η λύση για μια προοδευτική αλλαγή

Γιώργος Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ με έναν Παπανδρέου είναι η λύση για μια προοδευτική αλλαγή

Η υποψηφιότητα του για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής είναι συνέχεια των πολιτικών παραδόσεων του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και αναγκαιότητα μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Παράλληλα έδωσε απαντήσεις για το μνημόνιο του 2009 αλλά και την περίοδο του 2004 και την υπόθεση του «δαχτυλιδιού» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που φέρεται ότι έλαβε από τον Κώστα Σημίτη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στον πατέρα του αλλά και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «εάν υπάρχει κάτι που έχουμε είναι ότι θέλουμε να βλέπουμε μπροστά για την χώρα». Μάλιστα στο σημείο αυτό άφησε και μια έμμεση αιχμή για την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη και την προβολή του συνθήματος περί ανανέωσης. Όπως είπε «η ανανέωση δεν είναι να πούμε ότι θα έρθει ο ένας η ο άλλος αλλά να σπάσουμε κάθε εμπόδιο για να έρθουν νέες ιδέες» σημείωσε ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου άνοιξε τον δρόμο στην συμμέτοχη της νέας γενιάς, εγώ άνοιξα τον δρόμο της συμμετοχικής διαδικασίας μέσω της νέας τεχνολογίας για να σπάσουμε κάθε κατεστημένο».

“Γι’ αυτό κατεβαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου”

Στην παρατήρηση ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Γι’ αυτό κατεβαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Για να γίνουμε εμείς οι κήρυκες της σοσιαλδημοκρατίας και όχι απομιμήσεις. Μάλιστα κακές απομιμήσεις». Υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συγκάλυψε τα πραγματικά αίτια του γιατί φτάσαμε κοντά στην χρεοκοπία» και «συμμάχησε με τον Καραμανλισμό και συγκάλυψε τις ευθύνες της δεξιάς». Τόνισε πως «δόθηκε η ευκαιρία σε αυτό τον χώρο από τον ελληνικό λαό. Απέτυχε». Συνολικά ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι «εμείς θα μεγαλώσουμε την αγκαλιά μας έτσι ώστε να μην είμαστε δεκανίκι κανενός». Τόνισε ότι «στόχος είναι να ανατρέψουμε τις σημερινές ισορροπίες» κι επίσης πως «στόχος μου δεν είναι καμία συμμαχία με τον έναν η με τον άλλον» αφού «εμείς δεν είμαστε εδώ για την νομή εξουσίας αλλά για τις προοδευτικές αλλαγές». Τόνισε ότι «οι συνεργασίες θέλουν μια πλατφόρμα πολιτική. Σήμερα δεν βλέπω τις συνθήκες ούτε με την Νέα Δημοκρατία ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πολιτική σχέση που είχε με την Φώφη Γεννηματά. Σημείωσε ότι έβαλε υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου γιατί «θέλω να τιμήσω την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά». Επεσήμανε μάλιστα ότι αν είχε μπορέσει να κατέβει υποψήφια «θα την στήριζα». Ξεκαθάρισε επίσης ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος δεν θα αλλάξει η σχέση του με το Κίνημα Αλλαγής. «Εγώ θα είμαι κοντά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πολιτική του πορεία ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι «αντιμετώπισα τις μεγαλύτερες κρίσεις της μεταπολίτευσης. Με ατσάλωσε και μου έδωσε την αίσθηση των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως χώρα» .

Η διαδοχή το 2004

Σχολιάζοντας τον τρόπο που έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τον Κώστα Σημίτη και τον ισχυρισμό ότι έλαβε από αυτόν το «δαχτυλίδι της διαδοχής» το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε πως «την εντολή να αναλάβω την ηγεσία του κινήματος την έδωσαν 1 εκατομμύριο άτομα». Σημείωσε ότι στην συνάντηση του με τον τότε πρωθυπουργό «είπα στον Σημίτη ότι θέλω να αλλάξουμε την διαδικασία εκλογής γιατί ήθελα να σπάσουν στεγανά και κατεστημένα». Πάντως όταν ο Ν.Χατζηνικολάου παρατηρησε πως ίσως δεν υπήρξε άλλος υποψήφιος γιατί ο Κώστας Σημίτης τον συνάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου είπε οτι «αυτό μπορεί να το αξιολογήσει όποιος θέλει». Παραδέχθηκε πως «δεν υπήρξε άλλος υποψήφιος αλλά ήρθαν 1 εκατομμύριο άτομα που δεν θα μπορούσαν να έρθουν αν κάποιος μου είχε δώσει το δαχτυλίδι».

Ο Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκε να σχολιάσει την περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν» με την οποία κέρδισε τις εκλογές του 2009. Επισήμανε ότι «αυτά λέω και σήμερα, ότι λεφτά υπάρχουν εάν νοικοκυρέψουμε την χώρα» προσθέτοντας πως «τώρα υπάρχουν και τα λεφτά από το ταμείο ανάπτυξης».

Τέλος αναφορικά με το μνημόνιο επισήμανε ότι αναγκάστηκε να δανειστεί εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εκτίμησε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν οφείλεται στον ίδιο αλλά «ήταν απαίτηση της κ.Μέρκελ» που «είχε μια πολύ αρνητική εικόνα για το πώς χειρίστηκε την Ελλάδα η Κομισιόν, δεν εμπιστευόταν τον Μπαρόζο» επίσης γιατί «το να δώσει χρήματα στην Ελλάδα είχε πολιτικό κόστος στην Γερμανία».

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα