Βαρβιτσιώτης: Οι Έλληνες θέλουμε ομόφωνα περισσότερη Ευρώπη
«Το στοίχημα της γενιάς μας είναι πώς θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια χώρα που μπορεί να αναπτύσσεται γρήγορα χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από την Τρίπολη, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» με τίτλο «Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Πελοπόννησο».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος» και εντάσσεται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευτούν σε δύο κατευθύνσεις, προς την Ψηφιακή και Πράσινη Μετάβαση, ώστε η Ευρώπη να γίνει χώρος τεχνολογικής ανάπτυξης αλλά και μια πράσινη ήπειρος. Από αυτά, σημείωσε, η Ελλάδα προσβλέπει να λάβει περίπου 90 δισ. μετά από μόχλευση και τόνισε τη σημασία του να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και ρηξικέλευθα. «Είναι μία περίοδος που οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν πρόσβαση στη μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότηση που είχαν ποτέ είτε με εσωτερικούς πόρους (όπως το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης) είτε από τα προγράμματα που σήμερα καταρτίζονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρέπει να είμαστε έγκαιρα και πλήρως προετοιμασμένοι να καταθέσουμε προτάσεις που ενδεχομένως ξεφεύγουν και από τα γνωστά πλαίσια», σχολίασε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, όπως επισημαίνεται, στην περιοχή της Πελοποννήσου και ιδίως της Μεγαλόπολης που θα πληγεί από το κλείσιμο των λιγνιτοπαραγωγικών μονάδων, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί ο φυσικός μας πλούτος προς όφελος της ενεργειακής μας επάρκειας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα υποστηριχθούν και όσοι πλήττονται από τη μετάβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Καταληκτικά, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες και ότι μία είναι η απάντηση όλων των Ελλήνων για το ποια Ευρώπη θέλουν. «Περισσότερη Ευρώπη στην καθημερινότητά μας, στο κοινωνικό κράτος, στην πολιτική προστασία, στους τρόπους δουλειάς μας, στην ασφάλεια στα σύνορά μας, στις διοικητικές και δικαστικές μας δομές, στην υγεία μας, στην εκπαίδευση μας», σημείωσε.
Στην εκδήλωση, που ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΚΕΔΕ, συμμετείχαν επίσης ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Βίκυ Ιγγλέζου, διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος και Επικεφαλής του «ΕUROPE DIRECT Πελοπόννησος».