Νέα δεδομένα με την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Νέα δεδομένα με την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Η ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που είναι πλέον ορατό, δημιουργεί νέα δεδομένα για την τρίτη δόση του εμβολίου και τις επιλογές που έχουν οι εμβολιασμένοι. Ο χρόνος δεν έχει προσδιοριστεί. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν θα είναι δύσκολο να πειστούν όσοι έκαναν τις δύο δόσεις να κάνουν και τρίτη δόση. Βέβαια εδώ υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες.

Η τρίτη δόση εμβολίου πάντως ανοίγει για όλους αύριο Παρασκευή. Θα πρέπει να έχουν περάσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση ή δύο μήνες αν κάποιος έχει κάνει το Johnson. Η νέα λειτουργία ενεργοποιήθηκε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Μία από τις βασικές αλλαγές είναι πως οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τις εμπορικές ονομασίες των εμβολίων έτσι ώστε να επιλέγουν ποιο επιθυμούν να λάβουν ως τρίτη επαναληπτική δόση.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται στο εξής το είδος του εμβολίου που χορηγείται, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέγουν ποιο επιθυμούν να λάβουν ως τρίτη επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έκαναν κατά το βασικό εμβολιασμό τους. Να σημειωθεί πως οι εμβολιασμοί της τρίτης δόσης γίνονται – προς το παρόν – μόνο με το σκεύασμα της Pfizer, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το εμβόλιο της Moderna, που έλαβε πρόσφατα έγκριση για τη χορήγησή του ως τρίτη δόση.

Παράλληλα, ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για δεύτερη δόση σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Δεν υπάρχει ηλικιακό κριτήριο για τη δεύτερη δόση, ωστόσο αυτή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον δύο μήνες από την πρώτη.

Για το 1 εκατ. που έκαναν AstraZeneca οι επιλογές είναι περιορισμένες. Δεν υπάρχει η επιλογή του ίδιου εμβολίου.

«Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι» προέβλεψε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στην ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.

Πρόκειται για στοιχεία που συγκλονίζουν και που σημαίνουν ότι κάθε μήνα θα νοσούν άνω των 300.000 ανεμβολίαστων, ενώ οι νέες απώλειες θα είναι 1.166 ανεμβολίαστα άτομα κάθε μήνα.

Σημειώνεται ότι, βάσει των τελευταίων στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 760.592.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χημείας στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, σημείωσε ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς COVID μπορεί να είναι μέχρι και πενταπλάσιοι στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος πρόσθεσε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ότι ο κίνδυνος πλέον βρίσκεται στους ασυμπτωματικούς που διαχέουν τον ιό χωρίς να το αντιλαμβάνονται και προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν μέτρα θα υπάρχουν πολλαπλάσια θύματα.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι με σε ένα μήνα το ιικό φορτίο στην Αττική έχει διπλασιαστεί, στη Θεσσαλονίκη έχει τετραπλασιαστεί, ενώ στη Θεσσαλία έχει αυξηθεί κατά οκτώ με 11 φορές.

Σχετικά Άρθρα