Τα σενάρια μετά την παραίτηση Ζάεφ
Απέναντι σε νέες προκλήσεις βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ τόσο από τον πρωθυπουργικό θώκο όσο και από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) μετά τη βαριά ήττα στις δημοτικές εκλογές.
Ο Ζόραν Ζάεφ στη δήλωση παραίτησής του με την οποία ανέλαβε την ευθύνη της ήττας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών καθώς «έχουμε ακόμη 2,5 μοναδικά χρόνια δουλειάς που θα ωφελήσει τη χώρα και το έθνος».
Όμως, όπως μεταδίδει το Euronews, ήδη, το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι ζήτησε πρόωρες εκλογές ενώ ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός, βρίσκεται σε αναζήτηση του διαδόχου του Ζόραν Ζάεφ.
Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ- Πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία μετά την μεγάλη ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές εκλογές
Ο κυβερνητικός συνασπισμός
Η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 62 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας. Έτσι το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SDSM, σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς του εταίρους, μπορεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Πρόβλημα θα υπάρχει εάν κάποιο ή κάποια από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αποφασίσει την άρση την εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση.
Παρατηρητές επισημαίνουν ότι θεωρητικά είναι δυνατή και η «μεταπήδηση» κάποιων από των κυβερνητικών εταίρων στο μπλοκ της αντιπολίτευσης στο VMRO-DPMNE, το οποίο, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ηγηθεί ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, χωρίς να γίνουν εκλογές.
Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει κανένα από τα δύο σενάρια, θα προκηρυχθούν στη χώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών
Στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής κρίθηκαν συνολικά 44 δήμοι, με σημαντικότερο τον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων (700.000 κάτοικοι), στον οποίο η υποψήφια Ντανέλα Άρσοφσκα, ανεξάρτητη αλλά υποστηριζόμενη ανοικτά από το VMRO-DPMNE, επικράτησε με διαφορά 14 εκατοστιαίων μονάδων του απερχόμενου δημάρχου των Σκοπίων και εκ νέου υποψηφίου του SDSM, του Πέτρε Σιλέγκοφ.
Το VMRO-DPMNE επικράτησε ακόμη σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Μπίτολα (Μοναστήρι) και στην Οχρίδα, ενώ στο Κουμάνοβο, τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, επικράτησε «αντάρτης» του SDSM.
Στο αλβανικό πολιτικό στρατόπεδο, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, υπέστη επίσης βαριά ήττα στον μεγαλύτερο «αλβανικό» δήμο της χώρας: στο Τέτοβο, όπου η υποψήφια του Τεούτα Αρίφι ηττήθηκε από τον αρχηγό του μικρότερου συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος BESA, τον Μπιλάλ Κασάμι.
Με πληροφορίες από Euronews και ΑΠΕ ΜΠΕ