Νέες αντιδράσεις ειδικών για τα sms στους ανεμβολίαστους – Παραδείγματα των μηνυμάτων ανά ημέρα

Νέες αντιδράσεις ειδικών για τα sms στους ανεμβολίαστους – Παραδείγματα των μηνυμάτων ανά ημέρα

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα που θα έχει τελικά το μέτρο της καθημερινής αποστολής SMS σε ανεμβολίαστους, για την ενημέρωσή τους για τον εμβολιασμό. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε τον προβληματισμό της σε σημερινές της δηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι εκνευριστικά» και πως «δεν ξέρω κατά πόσο θα πετύχει».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι η Πολιτεία απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης, που μέχρι τώρα δεν έχει πειστεί να εμβολιαστεί. «Ξεκινήσαμε με πολύ χαμηλά ποσοστά και τα έχουμε φτάσει εδώ που τα έχουμε φτάσει. Θα συνεχίζουμε εμείς να αγωνιζόμαστε» σημείωσε η ίδια.

«Δεν είναι καλή ιδέα, δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, για την εκστρατεία «πειθούς».

«Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους; Το SMS; Οταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;» διερωτήθηκε, σε δηλώσεις του χθες στον ΑΝΤ1.

Εκτίμησε μάλιστα πως θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας».

«Πολύ σοβαρό πρόβλημα» έχει η Βόρεια Ελλάδα ανέφερε ξανά η κ. Παγώνη, τονίζοντας πως τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν έως 97% ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%.

Πρέπει να αυξηθούν οι αυστηροί έλεγχοι αλλά και ο αριθμός των τεστ, ενώ χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου. Ήταν κατηγορηματική πως δεν πρέπει να γίνει ξανά lockdown με 60% εμβολιασμένους που φτάνει στο 70% μαζί με όσους έχουν νοσήσει, υπογράμμισε.

Τα SMS που θα λαμβάνουν οι ανεμβολίαστοι – Παραδείγματα μηνυμάτων ανά ημέρα:

  • Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Δευτέρα: «Σύσσωμη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού κατά της covid-19. Μπορείς και εσύ να γίνεις μέρος της λύσης. Κλείσε τώρα το ραντεβού σου για εμβόλιο στο emvolio.gov.gr».
  • Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Τρίτη: «Τα παιδιά μας πρέπει να είναι ασφαλή στο σχολείο τους. Να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Στο δικό σας χέρι είναι να τους δώσουμε ένα ασφαλές μέλλον. Εμβολιάσου μαζί με την οικογένειά σου».
  • Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Τετάρτη: «Σήμερα 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς από covid είναι άνω των 60 ετών και 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Αν ανήκεις σε μια από τις δύο ομάδες κλείσε τώρα το δικό σου ραντεβού για να μπορείς να πάρεις την ζωή σου πίσω».
  • Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Πέμπτη: «Περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες εμπιστεύτηκαν την επιστήμη και έκαναν το εμβόλιο για την covid-19. Εσύ και η οικογένειά σου μπορείτε να νιώσετε περισσότερο ασφαλείς και σίγουροι. Πάρτε την ζωή στα χέρια σας κάνοντας το εμβόλιο ενάντια στην covid-19».
  • Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Παρασκευή: «Οι ανεμβολίαστοι έχουν 13 έως 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν από τους εμβολιασμένους. Εσύ θα μείνεις ανεμβολίαστος;».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς.
«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», είπε.

Σε σχέση με τον αριθμό των διασωληνωμένων, ο Δ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά η Θεσσαλονίκη από τα μέσα του μήνα, μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», είπε και πρόσθεσε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Αδύναμο το μέτρο των SMS

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε το μέτρο των SMS σε ανεμβολίαστους «αδύναμο» και υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα:

1) Να πάει το εμβολιαστικό κέντρο στον κόσμο. «Αυτό που έχει γίνει με τις κινητές μονάδες είναι σημαντικό, ειδικά σε πιο μικρές περιοχές, όπως χωριά που υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμβολιασμού», σημείωσε.

2) Συμβολή προσωπικών γιατρών. «Σε συντονισμό με τον ιατρικό σύλλογο ο προσωπικός γιατρός πρέπει να έρθει σε επαφή ενεργά με τον ασθενή του και να του εξηγήσει τα θετικά το εμβολιασμού».

Σχετικά Άρθρα