ΚΙΝΑΛ: Η απρόβλεπτη παράμετρος στο δρόμο προς τις κάλπες – Πώς η πρόταση Τσίπρα άλλαξε την ατζέντα
Μια διαφορετική προεκλογική περίοδος ανοίγει από σήμερα στο δρόμο προς τις κάλπες του ΚΙΝΑΛ. Κι αν στις εκλογές του 2017 το επίδικο ήταν η ανασυγκρότηση του χώρου σε αυτές αναμφίβολα είναι οι ρεαλιστικές λύσεις σε προγραμματικό επίπεδο που θα μεγαλώσουν το κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δίνει νέα «πάσα» στο πολιτικό σύστημα για ευρύτερες συναινέσεις με την νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιμένοντας σε λύσεις και πρόσωπα κοινής αποδοχής.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Οι κάλπες στο ΚΙΝΑΛ στις 5 Δεκεμβρίου ίσως τελικά και να στηθούν σε ένα περιβάλλον που οι περισσότεροι απεύχονταν από την αρχή. Το 4ο κύμα της πανδημίας πιθανότατα να βρίσκεται σε φάση μεγάλης έξαρσης σε ένα μήνα από τώρα αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ίδια στρατηγική αντιμετώπισης του ιού, με μοναδικό όπλο και επιχείρημα δηλαδή τον καθολικό εμβολιασμό ο οποίος βέβαια έχει κολλήσει στο 60% στο γενικό πληθυσμό.
- Ο Αλέξης Τσίπρας με την πρότασή του για τη σύσταση επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής από το πολιτικό σύστημα με στόχο να αναχαιτιστεί το 4ο κύμα σε ένα περιβάλλον σύμπνοιας των πολιτικών δυνάμεων είχε διπλή στόχευση. Από τη μια πλευρά να αναδείξει ακόμη πιο εμφατικά την αδυναμία την κυβέρνησης να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έφτασε με τις επιλογές της και το επιχείρημα «για το τέλος της πανδημίας» και από την άλλη πλευρά να καταθέσει και πάλι μια πρόταση υπερβατική πολιτικά.
Όπως και η πρόταση του για υπουργό υγείας κοινής αποδοχής είχε βρει τοίχο από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη έτσι και αυτή η «χείρα βοηθείας» που έτεινε στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας ήταν και αυτή μια κίνηση ηγετικού χαρακτήρα που επιβάλλει και η θέση του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φαίνεται ωστόσο να επηρεάζει και την ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στο ΚΙΝΑΛ.
Σε αυτή τη φάση μια τέτοια πρόταση από την πλευρά του κ. Τσίπρα μπορεί να εκληφθεί και ως πάσα στους υποψηφίους για την ηγεσία στη Χαριλάου Τρικούπη να τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα επιχειρώντας ουσιαστικά να μετρήσει και τις αντιδράσεις τους έχοντας ο ίδιος πάντα το βλέμμα του στην απλή αναλογική και τις συνθέσεις που μπορεί να εκμαιεύσει μέχρι τότε.
Αμέσως μετά τη νέα παρέμβαση Τσίπρα, Παπανδρέου και Ανδρουλάκης πήραν πρωτοβουλίες για την πανδημία στο πλαίσιο της προεκλογικής κούρσας και ήταν οι πρώτοι που άνοιξαν τη νέα περίοδο της προεκλογικής ατζέντας πάνω σε ζητήματα καθημερινότητας.
Προγραμματική σύγκρουση
Από τις αρχές του καλοκαιρού, όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος άνοιγε μόνος και πρώτος την κούρσα της διαδοχής ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του το περιβάλλον και το κλίμα της διαδοχής έχει αλλάξει δραματικά.
Κι αν μέχρι τώρα ο κ. Λοβέρδος έδειχνε να είναι ο μόνος ουσιαστικά ο οποίος έχει ίσως το πιο ευδιάκριτο εκλογικό αφήγημα για τους ψηφοφόρους προτείνοντας καθαρά την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να δείχνει τα δόντια του και την κυβέρνηση να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στις ελευθερίες των εμβολιασμένων και τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, η ατζέντα παίρνει έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.
Εν μέσω σύγκρουσης και πολιτικής και κοινωνικής για τους εμβολιασμούς με τους επιστήμονες να στοχοποιούνται από τους αρνητές και την κυβέρνηση να αγνοεί τις συστάσεις των ειδικών, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μια προωθημένη πρόταση στο δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας του για την ηγεσία ζητώντας ουσιαστικά υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους υπαλλήλους του δημοσίου οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους πολίτες.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μάλιστα επισκέπτεται σήμερα τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και στη συνέχεια το νοσοκομείο Άγιος Σάββας.
Είναι θέμα ημερών η συζήτηση στο ΚΙΝΑΛ να περάσει από τις ταμπέλες στην πραγματική ζωή και στις προγραμματικές θέσεις που φυσικά θα καταλήγουν στο μείζον διακύβευμα της επόμενης ημέρας των εθνικών εκλογών.
Κλείνει η εκκρεμότητα
Σε κάθε περίπτωση μετά το νέο θρίλερ που διαδραματίστηκε γύρω από τον προσωρινό πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και αν αυτός θα είναι ο κοινοβουλευτικός ή ο γραμματέας της ΚΟ ή και οι δυο, οι τρεις υποψήφιοι αφού μέτρησαν δυνάμεις μεταξύ των 22 Βουλευτών φαίνεται ότι όλοι έκανα πίσω και τελικά η ομάδα θα λειτουργήσει ουσιαστικά με το τριαδικό μοντέλο της λειτουργικής και πολιτικής εκπροσώπησης ελέω και του κενού που έχει το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ στην τραγική περίπτωσης της απώλειας του προέδρου.
Η συνεδρίαση στις έξι το απόγευμα αναμένεται να κλείσει το ζήτημα και πλέον θα απομείνει ένας καθαρός χρόνος ενός μήνα για τους υποψηφίους για να ανοίξουν το περπάτημά τους και να παίξουν τα χαρτιά τους στο εσωκομματικό παιχνίδι.