Γεωργιάδης: Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου των λαϊκών αγορών είναι υπέρ του νομοσχεδίου
“Κανένας μας δεν θέλει να κλείσει τις λαϊκές αγορές, και σίγουρα όχι εγώ. Στόχος μας είναι οι λαϊκές αγορές να συμβαδίζουν με την οικονομία του 21ου αιώνα”, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο.
“Παρά τα όσα έχουν ακουστεί και έχουν γραφεί αυτές τις ημέρες, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου των λαϊκών είναι υπέρ του νομοσχεδίου. Απόδειξη αυτού, είναι πως έχει προγραμματιστεί απεργία δύο φορές και δεν έκλεισε καμία λαϊκή αγορά.
Ποιος να απεργήσει; Οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών γνωρίζουν ότι το νομοσχέδιο έχει μέσα πλείστες όσες διατάξεις που ήταν διαχρονικά τους αιτήματα, όπως ο τρόπος μεταβίβασης των αδειών από τους γονείς στα παιδιά, όπως οι άδειες πενταετούς διάρκειας”, είπε ο κ. Γεωργιάδης. “Ακόμα και ο κ. Μόσχος έχει παραδεχθεί, ότι με τον υπουργό έχει συναντηθεί 50 φορές, και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και κατέθεσε νομοσχέδιο, δεν τους είδε ούτε ένας”.
“Το νομοσχέδιο έχει την υποστήριξη του κόσμου των λαϊκών αγορών. Είναι αποτέλεσμα εξαντλητικού διαλόγου με τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, έχουμε γράψει και ξαναγράψει το νομοσχέδιο 50 φορές για να είναι όλοι ευχαριστημένοι”, επέμεινε ο υπουργός και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των παραγωγών που στην πραγματικότητα είναι έμποροι. “Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Τους δίνουμε μια ευκαιρία, δυνητική, εθελοντική, όποιος θέλει να δηλώσει τώρα, να πάρει την άδεια του εμπόρου και να συνεχίσει νόμιμα να κάνει αυτό που έκανε μέχρι σήμερα παράνομα”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αττικής, έχει μιλήσει με δραματικούς τόνους υπέρ του άρθρου, γιατί αν δεν δοθεί αυτή η δυνατότητα, πολλά μέλη της θα καταστραφούν. Όπως είπαν, καθώς η Αττική έχει μικρό κλήρο γης, δεν είναι βιώσιμη η δουλειά στη λαϊκή μόνο με την δική τους παραγωγή, και στην πραγματικότητα αναγκάζονται να κάνουν και τον έμπορο για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο κ. Γεωργιάδης, με νομοτεχνική βελτίωση θα προβλεφθεί η δυνατότητα αυτή μόνο στην Αττική και με όριο 20 στρεμμάτων. Για την μετατροπή της άδειας θα δοθεί προθεσμία ενός μήνα, η μετατροπή θα είναι εθελοντική, και μετά την παρέλευση του μήνα θα γίνουν φορολογικοί έλεγχοι και όσοι δεν έχουν προχωρήσει στη μετατροπή, θα πάρουν και την ευθύνη της πράξης τους.
Ο κοινοβουλευτικός διάλογος έχει αξία όταν γίνεται στη βάση της αλήθειας, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο σε σχέση με τις “δρακόντειες” ποινές, τις κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται, για να σημειώσει ότι τα περισσότερα έχουν προβλεφθεί με το νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα επέβαλλε σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις αφαίρεση άδειας. Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε απολύτως ψευδές ότι το 80% των φορέων που είχαν κληθεί σε ακρόαση στην επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο, ήταν αντίθετοι με τις διατάξεις. Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός σχολίασε ότι “διθυραμβικά” μίλησε για το νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος των εμπόρων, ο κ. Μουλιάτος. Σε σχέση με τους παραγωγούς, σχολίασε ότι υπήρξαν πράγματι πολλές ομοσπονδίες αρνητικές, όχι στο σύνολο του νομοσχεδίου, αλλά σε σχέση με τη δυνατότητα ενός παραγωγού να δηλώσει έμπορος σε διάστημα ενός μηνός και σε σχέση με την προκήρυξη θέσεων. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός απευθύνθηκε ιδίως στους βουλευτές της ΝΔ ως εξής: “Εσείς συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την πολιτική ηγεσία ότι δεν είχε ανοιχτά τα αφτιά της και δεν προσπάθησε να βελτιώσει το αρχικό νομοσχέδιο όσο περισσότερο γινόταν, ακούγοντας τις προτροπές και τις παρατηρήσεις σας”.
Αναφορικά με τις εξουσιοδοτήσεις που δίνονται για τη ρύθμιση θεμάτων δια υπουργικών αποφάσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε ότι σύμφωνα με τους κανόνες καλής νομοθέτησης, οι κανονιστικές πράξεις ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις, ώστε οι κανονιστικές πράξεις να μην αποκτούν ισχύ νόμου, αλλά να είναι προϊόν υπουργικής απόφασης για να είναι περισσότερο ευέλικτες.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής για την οργάνωση των λαϊκών αγορών σύμφωνα με το νέο πλαίσιο.
Σε σχέση με την υποχρέωση ανάρτησης των τιμών και των ποσοτήτων των προϊόντων στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά, να υπάρξει διάλογος πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης, και να ληφθούν υπόψη κυρίως τα χαρακτηριστικά της επαρχίας, δεδομένου ότι, στόχος δεν είναι να πληγεί οιοσδήποτε, αλλά να καταπολεμηθεί η ακρίβεια στο μέτρο που αυτή αφορά τις λαϊκές αγορές. “Ο e-καταναλωτής θα είναι ένα εργαλείο διαφάνειας, για να γνωρίζει κάθε καταναλωτής πού θα βρει τη φθηνότερη τιμή”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, που αναφέρθηκε και στη μοριοδότηση για την χορήγηση αδειών: “Ακούω κροκοδείλια δάκρυα για τη μοριοδότηση του πτυχίου. Στους παραγωγούς, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μοριοδότηση για οποιοδήποτε πτυχίο. Προβλέπει μοριοδότηση σε πτυχίο σχετικό με την καλλιέργεια”. Ο υπουργός είπε ότι η μοριοδότηση θα ισχύει στην περίπτωση ισοψηφίας, ως ένα επιπλέον στοιχείο διαφάνειας, και η εκτίμηση είναι, πως η μοριοδότηση του πτυχίου θα αφορά 5 με 10 περιπτώσεις το χρόνο.