Κρίσιμες ώρες στο ΚΙΝΑΛ: Μία, δύο… ίσως και τρεις προτάσεις στην ψηφοφορία – Παρέμβαση Καστανίδη μέσω του libre

Κρίσιμες ώρες στο ΚΙΝΑΛ: Μία, δύο… ίσως και τρεις προτάσεις στην ψηφοφορία – Παρέμβαση Καστανίδη μέσω του libre

Σε διελκυστίνδα μεταξύ παπανδρεϊκών και λοβερδικών έχει μετατραπεί το ζήτημα της εκπροσώπησης της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ για τις επόμενες 35 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου. Η λύση Κεγκέρογλου προκρίνεται ως η απόλυτα ενδεδειγμένη από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου με την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου να επιμένει σε θεσμικές λύσεις όπως τις ονομάζει.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου πρότεινε να είναι εκείνος ο εκτελών χρέη μεταβατικού προέδρου της ΚΟ στο πλαίσιο της άσκησης των θεσμικών του καθηκόντων ως εκλεγμένος γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ καθαρά για τα λειτουργικά ζητήματα στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών διορισμένους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους από την εκλιπούσα πρόεδρο Φώφη Γεννηματά κυρίους Σκανδαλίδη και Κατρίνη να διατηρούν το ρόλο τους ως εκπρόσωποι του Προέδρου με όλες τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το θεσμικό τους ρόλο.

Από την άλλη πλευρά το ζήτημα όπως το άνοιξε ο κ. Κεγκέρογλου βρίσκει τοίχο από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου. Τόσο ο ίδιος που είχε μιλήσει με τον πρόεδρο της Βουλής όσο και οι συνεργάτες του επιμένουν ότι δεν χρειάζεται καμία τέτοια διευκρίνιση ως προς τα καθήκοντα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Ο Σπύρος Καρανικόλας, εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου απαντώντας στον γραμματέα της ΚΟ μιλά αντίθετα μόνο για θεσμικές λύσεις και επικαλείται τον κανονισμό της Βουλής ο οποίος αναφέρει ότι «Οι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναπληρώνουν τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του».

Μάλιστα ο κ. Καρανικόλας προσθέτει ερμηνεύοντας αυθεντικά τη θέση του κ. Λοβέρδου ότι «τα σοβαρά πολιτικά κόμματα επιλύουν αυτά α ζητήματα εκ των ενόντων, χωρίς ψηφοφορίες και προπαντός χωρίς δημόσιες δηλώσεις που αυτές τις ώρες ούτε αναγκαίες είναι ούτε ωφελούν».

  • Εξάλλου πολλοί είναι εκείνοι που θυμίζουν το παράδειγμα του Γιάννη Πλακιωτάκη, όταν ως γραμματέας της ΚΟ ανέλαβε χρέη μεταβατικού προέδρου μετά την παραίτηση Μεϊμαράκη για να διεκδικήσει τότε την αρχηγία της ΝΔ.
  • Πάντως οι δυο πλευρές τις τελευταίες ώρες κατηγορούν η μια την άλλη για ανακίνηση ζητημάτων χρεώνοντας ο ένας στον άλλο την ευθύνη της φαλκίδευσης της ενότητας του κόμματος και μάλιστα για ζητήματα καθαρά διαδικαστικά. Όπως όλα δείχνουν το θέμα θα αποτελέσει και μια πρώτη αναμέτρηση με τους Βουλευτές να μην γλιτώνουν την ψηφοφορία πάνω στις δυο προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Το ζήτημα αναπόφευκτα προσφέρει στους υποψήφιους να ζυγίσουν αντιδράσεις και μετρήσουν δυνάμεις ανάμεσα στους 22 Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πέσει στο τραπέζι ακόμη και πρόταση για εκλογή μεταβατικού Προέδρου έστω και για μικρό διάστημα του ενός μηνός που απομένει μέχρι τις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του αλλά και σε όσους έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά υπερ της υποψηφιότητάς του από να μην ανοίξουν τέτοιο ζήτημα τουλάχιστον καθώς όπως όλα δείχνουν δεν είναι μια εξέλιξη την οποία και θα επιθυμούσε σε αυτή τη φάση.

Δεν υπάρχει θέμα Προέδρου

Μάλιστα ο Χάρης Καστανίδης σε δήλωσή του στο libre επί της αρχής συμφωνεί με την πρόταση Κεγκέρογλου ωστόσο εκφράζει ανοιχτά διαφωνία με τον όρο προσωρινός που χρησιμοποίησε ο κ. Κεγκέρογλου για να περιγράψει το λειτουργικό του ρόλο μέχρι να στηθούν οι κομματικές κάλπες.

«Ο γραμματέας δεν επιτελεί χρέη προέδρου” ξεκαθαρίζει και προσθέτει:

“Εντός των 35 ημερών ο μεν γραμματέας της ΚΟ θα συντονίζει τη λειτουργία και τις δράσεις και οι δε Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι θα έχουν την ευθύνη των συζητήσεων στην ολομέλεια. Δεν υπάρχει θέμα προσωρινού προέδρου».

Συναινετικές λύσεις

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι ζητούν  συναινετικές διαδικασίες και λύσεις και διαμηνύουν ότι είναι ανάγκη οι όποιες αποφάσεις ληφθούν από την ΚΟ και τους τρεις κοινοβουλευτικούς υποψήφιους αυτές θα πρέπει να διασφαλίζουν  την ενότητα.

  • Εξάλλου όλοι συμφωνούν ότι είναι και πολύ πρόωρο να τίθεται ζήτημα αντικατάστασης της Φώφης Γεννηματά ενώ το πένθος από την απώλειά της είναι ακόμη βαρύ αλλά και το διάστημα μέχρι τις κάλπες είναι εξαιρετικά μικρό για να υπάρχει ανάγκη εκλογής ή τοποθέτησης προσωρινού προέδρου.

Για την ώρα όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο ζήτημα να προκαλέσει εντάσεις και να χαλάσει το κλίμα μια εβδομάδα μόνο μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Σχετικά Άρθρα