Σχεδόν 300 εισαγωγές ασθενών το τελευταίο 24ωρο

Σχεδόν 300 εισαγωγές ασθενών το τελευταίο 24ωρο

Ακόμα ένας δύσκολος χειμώνας προοιωνίζεται για τη χώρα μας στο μέτωπο της πανδημίας, με την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες να έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Η θετική αποτίμηση του Σεπτεμβρίου δημιούργησε τις ελπίδες για ένα βατό φθινόπωρο και έναν πολύ πιο «ήρεμο» –συγκριτικά με τον περσινό- χειμώνα, αυτές, ωστόσο, άρχισαν να «παγώνουν» ήδη από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Η εικόνα μοιάζει πλέον ανησυχητική, με τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, τον αριθμό των θανάτων, αλλά και την υψηλότατη διασπορά που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες να μην αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την είσοδο στον Νοέμβριο, ο οποίος θα φέρει μαζί του την γρίπη και άλλες, αναπνευστικές και μη, λοιμώξεις, η κατάσταση μπορεί να λοξοδρομήσει προς δύσβατα μονοπάτια.

«Σπάει» το φράγμα των 1.000 θανάτων τον Οκτώβριο

Μια ανάσα πριν το «ψυχολογικό όριο» του τετραψήφιου αριθμού στις απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19 βρισκόμαστε σήμερα, δύο ημέρες πριν το τέλος του Οκτωβρίου. Οι 55 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο ήρθαν να προστεθούν στον ήδη μεγάλο αριθμό των προηγούμενων ημερών, δημιουργώντας ένα σύνολο 996 θανάτων, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών για 1.000 θανάτους μηνιαίως το επόμενο διάστημα πριν καν τελειώσει ο Οκτώβριος.

Ακόμα πιο σκούρες πινελιές στο ήδη μελανό τοπίο προσδίδουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία –ειδικά της βόρειας Ελλάδας. Ήδη σήμερα στα νοσηλευτικά ιδρύματα ολόκληρης της χώρας πραγματοποιήθηκαν 295 νέες εισαγωγές ασθενών, ενώ διασωληνωμένοι βρίσκονται 392 άνθρωποι, οι 337 εκ των οποίων ανεμβολίαστοι.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, όμως, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), η εικόνα είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, στα 14 νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 416 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid εκ των οποίων 331 (79,6%) ανεμβολίαστοι, 28 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου εκ των οποίων 25 (89,3%) ανεμβολίαστοι και 75 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εκ των οποίων οι 72 (96%) ανεμβολίαστοι.

Αντίστοιχα, στα 14 νοσοκομεία αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 357 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid εκ των οποίων 265 (74,3%) ανεμβολίαστοι, 42 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου εκ των οποίων 35 (83,3%) ανεμβολίαστοι και 62 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 59 (95,2%) ανεμβολίαστοι.

Στο «κόκκινο» πάνω από 20 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας

Πέντε ακόμη περιοχές της χώρας «βάφτηκαν» την Τετάρτη με κόκκινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη, έπειτα από εισήγηση των επιδημιολόγων, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα και της επιβαρυμένης εικόνας που παρουσιάζουν. Σύμφωνα με τον ανανεωμένο επιδημιολογικό χάρτη, στο «κόκκινο» εισήλθαν η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα, τα Ιωάννινα και η Ζάκυνθος.

Συνολικά, οι Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας που βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου ανέρχονται πλέον σε 21, με την πλειοψηφία τους να ανήκει στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας από τη Δυτική Μακεδονία και η ΠΕ Ροδόπης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία είναι «κόκκινη», όπως και η Θεσσαλία (εκτός της ΠΕ Σποράδων).

Πιο αναλυτικά, σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.643 νέα κρούσματα επί μόλις 61.485 διαγνωστικών ελέγχων, τα οποία μοιράζονται δυσανάλογα σε ολόκληρη τη χώρα, αφού στις 21 «κόκκινες» περιοχές καταγράφεται πάνω από το 58% των κρουσμάτων. Ενδεικτικά, η Θεσσαλονίκη σημειώνει και πάλι σήμερα υψηλότερο αριθμό λοιμώξεων από την Αττική (661 έναντι 599) και ακολουθεί η Λάρισα με 246, η Μαγνησία με 148, η Αχαΐα με 107, η Πιερία με 103 και η Μεσσηνία με 100.

Λίγο κάτω από τριψήφιο αριθμό διαγνώσεων καταγράφουν το τελευταίο 24ωρο η Ημαθία (99), ο Έβρος (85), οι Σέρρες (84), η Πέλλα (83), η Ξάνθη (79) και η Δράμα (71), περιοχές που –σημειωτέον- βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό σε κατάσταση αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου (κόκκινο).

Σχετικά Άρθρα