Γιατί πήρε 3 ονόματα ο μεσογειακός κυκλώνας: Νέαρχος, Gloria, Αpollo
Ο μεσογειακός κυκλώνας που σαρώνει τις ακτές της Σικελίας δεν θα αγγίξει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, ενώ το εν λόγω βαθύ βαρομετρικό χαμηλό έχει πάρει ξεκάθαρα τροπικά χαρακτηριστικά και ενώ στροβιλίζεται κοντά στα νοτιοανατολικά παράλια της Σικελίας προκαλεί θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στη θάλασσα και ισχυρές βροχοπτώσεις που έχουν ήδη προκαλέσει πλημμύρες ενώ επηρεάζεται βορειότερα και η Καλαβρία.
Δημιουργεί όμως απορίες γιατί το συγκεκριμένο σύστημα απέκτησε τρία διαφορετικά ονόματα: Νέαρχος, Gloria, Αpollo. Σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης, Σάκης Αρναούτογλου, γράφει: «Γιατί πήρε τρια ονόματα ο μεσογειακός κυκλώνας? Τρεις είναι οι λόγοι και οι νονοί!»:
«Ένας νέος μεσογειακός κυκλώνας (Medicane), ο ”Νέαρχος”, σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο. Αυτή τη φορά όμως τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά», ανέφερε την Πέμπτη το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-meteo.
«Η Κρήτη πιθανώς θα δεχτεί βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, όμως η Μάλτα και η Σικελία είναι αυτές που θα επηρεαστούν κυρίως από θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στις ακτές και ισχυρές βροχοπτώσεις. Ήδη, σύμφωνα με εικόνες ευρωπαϊκού δορυφόρου, ο ”Νέαρχος” το απόγευμα της Πέμπτης κινείτο πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.
Ο Μεσογειακός Κυκλώνας ή Medicane είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία ”ματιού”, την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.
Ο κρητικής καταγωγής Νέαρχος -που έδωσε το όνομα του στο νέο κυκλώνα- υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία», προσέθεσε.