Πέραμα – Διαθεσιμότητα των εφτά αστυνομικών ζητούν οι συνήγοροι της οικογένειας του 18χρονου Ρομά

Πέραμα – Διαθεσιμότητα των εφτά αστυνομικών ζητούν οι συνήγοροι της οικογένειας του 18χρονου Ρομά

Οι συνήγοροί της οικογένειας του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, που έχασε τη ζωή του από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα σχολιάζουν ως προκλητική την απόφαση της αποφυλάκισης των κατηγορουμένων για κακούργημα αστυνομικών χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, ενώ σημειώνουν πως η συγκεκριμένη κίνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Την ίδια στιγμή καλούν την κυβέρνηση και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να θέσουν σε διαθεσιμότητα τους επτά αστυνομικούς και να εξασφαλίσουν ότι αυτοί «δεν θα επιστρέψουν στην υπηρεσία, ένστολοι, ένοπλοι και απολύτως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια». Παράλληλα καλούν σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στην οποία θα παρευρίσκεται και η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη.

Η ανακοίνωση των συνηγόρων

«Η απόφαση μη προφυλάκισης χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο των επτά αστυνομικών κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι προκλητική.
Ρίχνει λάδι στη φωτιά, τη στιγμή που τα αποδεικτικά στοιχεία βοούν για την τέλεση των αδικημάτων αλλά και για την επικινδυνότητα των δραστών που γάζωσαν τα άοπλα θύματα με 36 τουλάχιστον σφαίρες και στη συνέχεια κατασκεύασαν τον ισχυρισμό περί κινδύνου ζωής: η αλήθεια είναι πως ούτε τραυματίες αστυνομικοί τελικά υπήρξαν (όπως ψευδώς ανέφερε το Δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ) ούτε υπήρξε κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί χρήση οπλισμού, τόσο καταφανώς δυσανάλογη και αλόγιστη.

Αποδεικνύεται ότι οι ομάδες ΔΙΑΣ είχαν διαβιβάσει στο κέντρο το γεγονός ότι καταδιώκουν Ρομά (ηχητικό με τη φράση «τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι») και ότι παραβίασαν ρητή εντολή απεμπλοκής από το Κέντρο Επιχειρήσεων. Κατόπιν τούτων, η ανθρωποκτονία θα πρέπει να διερευνηθεί και ως ρατσιστικό έγκλημα. Η ζωή των Ρομά δεν μπορεί να έχει και δεν έχει υποδεέστερη αξία.

Η απόφαση μη προφυλάκισης δεν κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων

Σε κάθε περίπτωση, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να θέσουν σε διαθεσιμότητα τους κατηγορούμενους για κακούργημα αστυνομικούς, όπως δύνανται εκ του νόμου, και να εξασφαλίσουν ότι αυτοί δεν θα επιστρέψουν στην υπηρεσία, ένστολοι, ένοπλοι και απολύτως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Ούτως ή άλλως, η απόφαση της μη προφυλάκισης δεν κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων. Η ποινική τους ευθύνη θα κριθεί στο δικαστήριο που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Ζητάμε την απόδοση δικαιοσύνης και θα τη διεκδικήσουμε μέχρι τέλους».

Ηλίας Γιαννόπουλος, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της «Ελλάν Πασσέ» και δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη,

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη,

Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη.

Σχετικά Άρθρα